24 Οκτ 2008

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις υπ. Υγείας και νοσοκομειακών γιατρών

Απέρριψαν οι νοσοκομειακοί γιατροί τις προτάσεις του υπουργείου Υγείας για τη ρύθμιση των εργασιακών προβλημάτων του κλάδου τους. Οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της σύμβασης εργασίας θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, με απώτατο χρονικό όριο τη 10η Νοεμβρίου, ημερομηνία που οι γιατροί έχουν θέσει ως ορόσημο για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού ωραρίου εργασίας στα νοσοκομεία της χώρας. Η μη επίτευξη συμφωνίας μέχρι τότε σηματοδοτεί το… κλείσιμο των δημόσιων νοσοκομείων, αφού οι γιατροί δεν επαρκούν για να «βγει» το νέο πρόγραμμα εφημεριών.

Το πολυαναμενόμενο, ιδίως σε ό,τι αφορούσε το ωράριο και τις αποδοχές των γιατρών, πακέτο μέτρων «παρέλαβε» χθες το απόγευμα η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Στη συνεδρίαση που ακολούθησε, το συμβούλιο της Ομοσπονδίας απέρριψε κατά πλειοψηφία τα μέτρα που πρότεινε το υπουργείο, σχεδόν στο σύνολό τους, ως μη ικανοποιητικά και επαρκή.

Οι δύο άξονες των αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών ήταν η εφαρμογή του ωραρίου εργασίας που υπαγορεύει η οδηγία 2003/88/ΕΚ, δηλαδή 48 ώρες εργασίας την εβδομάδα για τους ειδικευμένους γιατρούς και 56 ώρες για τους ειδικευόμενους καθώς και η αύξηση του βασικού μηνιαίου μισθού, με την κλίμακα αναπροσαρμογής να ξεκινά από τον διπλασιασμό των καθαρών μηνιαίων αποδοχών για τον πρωτο-διοριζόμενο ειδικευόμενο γιατρό, δηλαδή από 850 ευρώ στα 1600.

Η απάντηση του υπουργείου ήταν σαφής ως προς το οικονομικό αίτημα. Στην επιστολή που απέστειλε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναφέρεται ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να ικανοποιήσει την οικονομική πρόταση για 1.600 ευρώ καθαρά για το πρωινό ωράριο του πρωτο-διοριζόμενου ειδικευόμενου γιατρού». Αντιπρότεινε ωστόσο μικρές αυξήσεις στο νοσοκομειακό επίδομα καθώς αφορολόγητο επίδομα βιβλιοθήκης. Σε ό,τι αφορά το ωράριο, στο αίτημα των γιατρών για εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας το υπουργείο «απάντησε» με πρόταση για προοδευτική μείωση του καθημερινού ωραρίου κατά μια ώρα και παροχή μιας ημέρας ανάπαυσης έπειτα από την εφημερία.

«Μελανό» σημείο των διαπραγματεύσεων αποτελεί και το ζήτημα των προσλήψεων. Η ΟΕΝΓΕ ζητά κλιμακωτές προσλήψεις, δηλαδή σταδιακή κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά το υπουργείο προτείνει προσλήψεις 4.500 γιατρών γενικώς μέσα στην επόμενη διετία.

Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις επανερχόμενοι κυρίως στο θέμα των προσλήψεων και των αποδοχών τους. Οι περισσότεροι ωστόσο θεωρούν προδιαγεγραμμένη την αποτυχία των διαπραγματεύσεων καθώς θεωρούν ότι δύσκολα πλέον μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος «συνάντησης» τους με την ηγεσία του υπουργείου, και με δεδομένη μέχρι πρότινος τη συμφωνία των δύο αρμόδιων υπουργών κκ Δ. Αβραμόπουλου και Γ. Αλογοσκούφη για αύξηση των κονδυλίων για την υγεία στον προϋπολογισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου