24 Οκτ 2008

Εφημερίες μόνο για δέκα μέρες

Εφημερίες μόνο για δέκα μέρες
Παρασκευή, 24.10.08

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στον αέρα οι εφημερίες στο ΕΣΥ Για δέκα μόνον μέρες θα εφημερεύουν οι νοσοκομειακοί γιατροί από τον ερχόμενο μήνα. Τις υπόλοιπες, οι ασθενείς θα βρίσκονται αντιμέτωποι με… κλειστά τμήματα!Οι επιτελείς του υπουργείου Υγείας αναζητούν τη «μαγική» λύση πριν το νοσοκομειακό σύστημα τιναχτεί στον αέρα, ξέροντας όμως ότι χωρίς χρηματοδότηση θα είναι δύσκολο να τη βρουν εγκαίρως…Ηδη, για καλό και για κακό, οι διοικητές όλων των νοσοκομείων έχουν ενημερωθεί αρμοδίως ότι από τον ερχόμενο μήνα θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή κατά τις ημέρες γενικής εφημερίας ώστε να προλάβουν τα χειρότερα!Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) έκρινε για μια ακόμη φορά μη ικανοποιητικές τις προτάσεις του υπουργείου για νέα κλαδική συμφωνία και αποφάσισε να προχωρήσει στην εφαρμογή του νέου μειωμένου ωραρίου εργασίας, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Ετσι, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία ότι το Νοέμβριο τα προγράμματα εφημεριών στα νοσοκομεία της χώρας αναμένεται να καταρτιστούν με βάση το νέο ωράριο, δηλαδή μόνον για τις πρώτες δέκα μέρες. Η απόφαση αφορά πλέον όλο το ΕΣΥ και όχι μόνο τα νοσοκομεία όπου οι γενικές συνελεύσεις των γιατρών είχαν καταλήξει σε εφαρμογή του νέου ωραρίου.Οι γιατροί είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά του υπουργείου και αν -όπως λένε χαρακτηριστικά- δεν δουν συγκεκριμένες… εγγραφές στον Προϋπολογισμό του κράτους! Αυτό που τώρα ζητά η πλειοψηφία των γιατρών -και που αναμένεται τη Δευτέρα να κοινοποιηθεί γραπτώς στον υπουργό Υγείας- είναι αύξηση από 350 έως 700 ευρώ στους βασικούς μισθούς και εγγραφή των απαιτούμενων για τις προσλήψεις κονδυλίων στον Προϋπολογισμό. Στην πρόταση του υπουργείου γίνεται αναφορά σε 4.500 προσλήψεις γιατρών για την επόμενη διετία, χωρίς σύμφωνα με τους γιατρούς να υπάρχουν οι σχετικές οικονομικές προβλέψεις.Πηγές από το χώρο της Υγείας αναφέρουν πως βασική αιτία του κακού είναι η οικονομική στενότητα και η επαναλαμβανόμενη άρνηση πιστώσεων από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει δυνατότητα να πληρωθούν ούτε οι δεδουλευμένες εφημερίες που οφείλονται σε πολλούς γιατρούς. Συνολικά τα χρωστούμενα των εφημεριών υπολογίζονται σε περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο για την ώρα δεν έχει πιστωθεί στο υπουργείο Υγείας. ΚΟΥΚΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ Ελεύθερος Τύπος

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις υπ. Υγείας και νοσοκομειακών γιατρών

Απέρριψαν οι νοσοκομειακοί γιατροί τις προτάσεις του υπουργείου Υγείας για τη ρύθμιση των εργασιακών προβλημάτων του κλάδου τους. Οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της σύμβασης εργασίας θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, με απώτατο χρονικό όριο τη 10η Νοεμβρίου, ημερομηνία που οι γιατροί έχουν θέσει ως ορόσημο για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού ωραρίου εργασίας στα νοσοκομεία της χώρας. Η μη επίτευξη συμφωνίας μέχρι τότε σηματοδοτεί το… κλείσιμο των δημόσιων νοσοκομείων, αφού οι γιατροί δεν επαρκούν για να «βγει» το νέο πρόγραμμα εφημεριών.

Το πολυαναμενόμενο, ιδίως σε ό,τι αφορούσε το ωράριο και τις αποδοχές των γιατρών, πακέτο μέτρων «παρέλαβε» χθες το απόγευμα η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Στη συνεδρίαση που ακολούθησε, το συμβούλιο της Ομοσπονδίας απέρριψε κατά πλειοψηφία τα μέτρα που πρότεινε το υπουργείο, σχεδόν στο σύνολό τους, ως μη ικανοποιητικά και επαρκή.

Οι δύο άξονες των αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών ήταν η εφαρμογή του ωραρίου εργασίας που υπαγορεύει η οδηγία 2003/88/ΕΚ, δηλαδή 48 ώρες εργασίας την εβδομάδα για τους ειδικευμένους γιατρούς και 56 ώρες για τους ειδικευόμενους καθώς και η αύξηση του βασικού μηνιαίου μισθού, με την κλίμακα αναπροσαρμογής να ξεκινά από τον διπλασιασμό των καθαρών μηνιαίων αποδοχών για τον πρωτο-διοριζόμενο ειδικευόμενο γιατρό, δηλαδή από 850 ευρώ στα 1600.

Η απάντηση του υπουργείου ήταν σαφής ως προς το οικονομικό αίτημα. Στην επιστολή που απέστειλε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναφέρεται ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να ικανοποιήσει την οικονομική πρόταση για 1.600 ευρώ καθαρά για το πρωινό ωράριο του πρωτο-διοριζόμενου ειδικευόμενου γιατρού». Αντιπρότεινε ωστόσο μικρές αυξήσεις στο νοσοκομειακό επίδομα καθώς αφορολόγητο επίδομα βιβλιοθήκης. Σε ό,τι αφορά το ωράριο, στο αίτημα των γιατρών για εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας το υπουργείο «απάντησε» με πρόταση για προοδευτική μείωση του καθημερινού ωραρίου κατά μια ώρα και παροχή μιας ημέρας ανάπαυσης έπειτα από την εφημερία.

«Μελανό» σημείο των διαπραγματεύσεων αποτελεί και το ζήτημα των προσλήψεων. Η ΟΕΝΓΕ ζητά κλιμακωτές προσλήψεις, δηλαδή σταδιακή κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά το υπουργείο προτείνει προσλήψεις 4.500 γιατρών γενικώς μέσα στην επόμενη διετία.

Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις επανερχόμενοι κυρίως στο θέμα των προσλήψεων και των αποδοχών τους. Οι περισσότεροι ωστόσο θεωρούν προδιαγεγραμμένη την αποτυχία των διαπραγματεύσεων καθώς θεωρούν ότι δύσκολα πλέον μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος «συνάντησης» τους με την ηγεσία του υπουργείου, και με δεδομένη μέχρι πρότινος τη συμφωνία των δύο αρμόδιων υπουργών κκ Δ. Αβραμόπουλου και Γ. Αλογοσκούφη για αύξηση των κονδυλίων για την υγεία στον προϋπολογισμό.

23 Οκτ 2008

Νέα πρόταση για τη συλλογική σύμβαση γιατρών

EΛΛAΔA Hμερομηνία δημοσίευσης: 23-10-08Νέα πρόταση για τη συλλογική σύμβαση γιατρών
Πεννυ Μπουλουτζα

Σε νέο κύκλο διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης μπαίνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και η ηγεσία του υπ. Υγείας. Χθες, ο υπουργός Υγείας κ. Δημ. Αβραμόπουλος απέστειλε στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) κ. Στάθη Τσούκαλο νέα πρόταση για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης σε συνέχεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε προχθές με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να ικανοποιήσει την οικονομική πρόταση των γιατρών για 1.600 ευρώ καθαρές τακτικές αποδοχές του ειδικευομένου. Ωστόσο, προτείνεται προσαύξηση του νοσοκομειακού επιδόματος στο μισθολόγιο κατά 210 (ειδικευόμενοι) έως 420 ευρώ (διευθυντές) και, σε αντίθεση με την προηγούμενη πρόταση, οι εφημερίες να μην ενσωματώνονται στις τακτικές αποδοχές. Αντί αυτού, προβλέπεται ότι εκτός από τις πρώτες τέσσερις και έξι εφημερίες για ειδικευμένους και ειδικευόμενους αντίστοιχα, οι υπόλοιπες θα είναι αφορολόγητες. Επαναλαμβάνεται η πρόταση για αφορολόγητο επίδομα βιβλιοθήκης, 7ωρο πρωινό πενθήμερο και ρεπό μετά την εφημερία, πολυδιευθυντικό σύστημα και προσλήψεις 4.500 γιατρών.

Τη νέα πρόταση εξέτασαν χθες στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ οι γιατροί που εκτιμούν ότι οι αυξήσεις που προβλέπονται είναι μικρότερες των προσδοκιών των γιατρών. Δεν έλειψαν και αυτοί που σχολίασαν ότι τα 250 εκατ. ευρώ που αναφέρθηκαν κατά τη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας -ως ποσό που εξασφαλίσθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για την υλοποίηση της συλλογικής σύμβασης- δεν προκύπτει από την πρόταση. Τις επόμενες ημέρες η ΟΕΝΓΕ θα στείλει αντιπρόταση στο υπουργείο, ζητώντας μεταξύ άλλων περαιτέρω αυξήσεις. Επίσης, αποφασίσθηκε να εκδοθούν προγράμματα εφημεριών έως τις 10 Νοεμβρίου, ημερομηνία που χαρακτηρίζουν ως καταληκτική για τις διαπραγματεύσεις.
Χωρίς εφημερίες τα νοσοκομεία από τις 10 Νοεμβρίου (Ημερησια)

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών, μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Yγείας για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης.

Oι γιατροί κατά τη χθεσινή συνεδρίασή τους απέρριψαν την πρόταση του υπουργείου -αν και παραδέχτηκαν ότι πρόκειται για βελτιωμένη πρόταση- και αποφάσισαν από 10 Nοεμβρίου να μην εφημερεύουν (ήδη οι συνελεύσεις 55 νοσοκομείων έχουν λάβει σχετική απόφαση).

Στην πρότασή του, το υπουργείο Yγείας ξεκαθαρίζει ότι «δεν μπορεί η κυβέρνηση να ικανοποιήσει την οικονομική πρόταση» των νοσοκομειακών γιατρών «για 1.600 ευρώ καθαρά για το ωράριο του ειδικευομένου». Προτείνει, μάλιστα, ως προσύμφωνο για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης (με ισχύ από 1.1.2009), μεταξύ άλλων:

Tο οκτάωρο πρωινό πενθήμερο ωράριο γίνεται επτάωρο και χορηγείται ρεπό μετά από κάθε 24ωρη εφημερία αργίας.

Mέσα στα επόμενα 2 έτη προσλαμβάνονται 4.500 νέοι γιατροί, από τους οποίους οι 1.200 είναι ειδικευόμενοι και οι 3.300 στο βαθμό του επιμελητού β’.

Oι εφημερίες των καθημερινών από 16ωρες γίνονται 17ωρες. Oι πρώτες 4 ή 6 εφημερίες φορολογούνται με τον ειδικό φορολογικό συντελεστή 20%. Oι επιπλέον εφημερίες είναι αφορολόγητες.

Tο μισθολόγιο (τακτικές αποδοχές) αναφέρεται στο πρωινό 5ημερο τακτικό 7ωρο με ρεπό μετά από 24ωρη εφημερία αργίας.

Στο σημερινό μισθολόγιο προσαυξάνεται το νοσοκομειακό επίδομα κατά 210 ευρώ για ειδικευόμενο, 300 ευρώ για επιμελητή β’, 360 ευρώ για επιμελητή α’ και 470 ευρώ για διευθυντή.
Μήνυση γιατρών για να σωθεί το ΕΣΥ
Παρασκευή, 17.10.08

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Κομισιόν απειλεί με προσφυγή για το ωράριο Στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου στρέφουν πλέον το βλέμμα οι νοσοκομειακοί γιατροί, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ: Ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών, ατέλειωτες ώρες εργασίας, ανεπαρκείς Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που σκοπεύουν να περιλάβουν στη μηνυτήρια αναφορά την οποία σχεδιάζουν να καταθέσουν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.Η σχετική απόφαση ελήφθη στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και οι γιατροί αναμένεται να ζητήσουν από τον εισαγγελέα να διερευνήσει τις ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση.Ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κ. Στάθης Τσούκαλος ανέφερε χθες στον ΕΤ: «Η πραγματικότητα είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Διότι, αν υπήρχε τέτοια διάθεση, το ΕΣΥ θα είχε καλύτερη χρηματοδότηση και η διοίκηση θα μεριμνούσε με συγκεκριμένες ενέργειες για την καλύτερη αποδοτικότητά του».«Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πια στο απροχώρητο. Οι ελλείψεις προσωπικού είναι τεράστιες και οι συνθήκες τέτοιες που καθιστούν πλέον σχεδόν αναπόφευκτα τα ιατρικά λάθη», ανέφερε χθες στον ΕΤ ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κ. Ηλίας Σιώρας. Τουλάχιστον τρεις στις δέκα θέσεις νοσηλευτών μένουν κενές στα δημόσια νοσοκομεία, υπάρχουν και περιπτώσεις όπως στη βαθμίδα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης όπου τα κενά φτάνουν και το 70%.Σε πολλά από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής, στη νυχτερινή βάρδια, μία ή δύο νοσηλεύτριες πρέπει να φροντίζουν 40 ή 50 βαριά αρρώστους. Εκτός αυτού, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που το κάνουν χωρίς να έχουν πληρωθεί για τις υπερωρίες! Εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού μένουν αναξιοποίητα και δεκάδες κρεβάτια Εντατικής σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα να χάνονται χιλιάδες ασθενείς που θα μπορούσαν να σωθούν αν έβρισκαν έγκαιρα κρεβάτι. Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει κάποιες προσλήψεις και έχουν «ανοίξει» αρκετά κρεβάτια Εντατικής στο Λεκανοπέδιο.Το ΕΣΥ είναι το τελευταίο διάστημα σε αναβρασμό και για το ζήτημα του ωραρίου εργασίας των γιατρών, σε συνδυασμό με τις αμοιβές τους: Στα ελληνικά νοσοκομεία, οι γιατροί, κυρίως οι ειδικευόμενοι που επωμίζονται και το μεγαλύτερο βάρος των γενικών εφημεριών, μπορεί να συμπληρώνουν και 100 ώρες την εβδομάδα – συχνά καλούνται να εργάζονται ως και τέσσερις μέρες «σερί», με ελάχιστα διαλείμματα ύπνου μέσα στο νοσοκομείο. Ο μισθός ενός ειδικευόμενου είναι περίπου 800 ευρώ, ποσό που γίνεται περίπου διπλάσιο με τις εφημερίες. Ωστόσο, οι αμοιβές των εφημεριών καταβάλλονται με περίπου δύο μήνες καθυστέρηση, ενώ τα σχετικά κονδύλια δεν είναι ποτέ αρκετά και μπορεί οι γιατροί να είναι απλήρωτοι για μήνες.

αυτη είναι η πρόταση του υπουργού υγείας , όσον αφορά τη συλλογική σύμβαση εργασίας γι α το ιατρικό προσωπκό. δόθηκε χθές και τέθηκε σε συζήτηση...........

22 Οκτ 2008

Εναρξη ιστολογίου.....................

Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα των εφημεριών, και κάνοντας προσπάθεια να επικοινωνούμε ευκολότερα, δημιουργήθηκε το blog αυτό. Σας καλωσορίζουμε και περιμένουμε τις απόψεις αλλα και τις αντιρρήσεις σας