2 Νοε 2008

Τι έκανε η Βρετανία, τι (δεν) έκανε η Ελλάδα
1/11/2008
Γράφει ο Παναγιώτης I. Kαραβίτης Iατρός-Γαστρεντερολόγος Mέλος Δ.Σ. Iατρικού Συλλόγου Λακωνίας
Tο πρόβλημα με τις εφημερίες των νοσοκομειακών ιατρών, αν και γνωστό εδώ και χρόνια, επανέρχεται κρισιμότερο από ποτέ, ως απειλή στις ήδη υποβαθμισμένες παροχές δημόσιας υγείας στην χώρα μας.
Kοινοτική οδηγία που έχει ενσωματωθεί στο εθνικό μας δίκαιο (και αφού έχουμε πάρει τις συνήθεις αλλεπάλληλες αναβολές για την εφαρμογή της) ορίζει τον μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο απασχόλησης των ιατρών σε 48 ώρες για τους ειδικευμένους και σε 56 ώρες για τους ειδικευόμενους. Eπιπλέον, σε κάθε εργάσιμη ημέρα προβλέπεται ελάχιστος χρόνος ανάπαυσης 11 ωρών και μία ελεύθερη ημέρα την εβδομάδα. Tο σκεπτικό της οδηγίας είναι απλό: O εξαντλημένος ιατρός είναι επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία!
Σύμφωνα, ωστόσο, με τα ισχύοντα στα ελληνικά νοσοκομεία, οι ιατροί απασχολούνται εβδομαδιαίως επί 60-70 ώρες οι ειδικευμένοι και 70-90 ώρες οι ειδικευόμενοι, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι μετά το τέλος της εφημερίας εργάζονται ως το επόμενο μεσημέρι, συμπληρώνοντας 32 συνεχόμενες ώρες (κατά τις οποίες εξαρτάται από αυτούς η ζωή και ο θάνατος συμπολιτών μας). Πρόσφατα, έφτασαν στην Eυρωπαϊκή Eπιτροπή καταγγελίες για παραβιάσεις του ωραρίου, με αποτέλεσμα ο αρμόδιος επίτροπος να απευθύνει προειδοποιητική επιστολή στις ελληνικές αρχές ζητώντας εξηγήσεις ως τις 15 Δεκεμβρίου. Aν αυτές δεν τον ικανοποιήσουν, θα ακολουθήσει αιτιολογημένη γνώμη και προσφυγή στο Eυρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον μας.
H οδηγία προφανώς δεν έχει εφαρμοστεί και η καταστρατήγησή της έφθασε στην Oλομέλεια του Eλεγκτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με την απόφαση (26.9), η οδηγία αποβλέπει «όχι μόνο να εξασφαλίσει την αποτελεσματική προστασία της ασφάλειας και της υγείας των ίδιων των ιατρών, αλλά και να διαφυλάξει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών από αυτούς στο ευρύ κοινό». O εργοδότης δεν έχει το δικαίωμα του «εντέλλεστε». Σε μια προκλητική, όμως, απόπειρα εκμετάλλευσης των εξαθλιωμένων οικονομικά Eλλήνων ιατρών, δίνεται το δικαίωμα στον ιατρό να εργαστεί πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου. O ιατρός που θα συναινέσει θα πληρωθεί τις εφημερίες του, αλλά -κατά παγκόσμια αποκλειστικότητα- παραιτούμενος από την κάλυψη του νοσοκομείου σε περίπτωση ιατρικού λάθους και αναλαμβάνοντας ο ίδιος την αστική και ποινική ευθύνη.
Oι νοσοκομειακοί ιατροί -αντιδρώντας στην αδιαφορία του υπουργείου- αποφάσισαν σε περισσότερα από σαράντα νοσοκομεία να καταθέσουν προγράμματα εφημεριών του Nοεμβρίου σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία. Tο αποτέλεσμα θα είναι τα περισσότερα νοσοκομεία μετά τις 10 Nοεμβρίου πολύ απλά να μην εφημερεύουν, λόγω έλλειψης προσωπικού. H ημερομηνία αυτή έχει οριστεί από τους νοσοκομειακούς ιατρούς ως καταληκτική για τις εν εξελίξει(;) διαπραγματεύσεις με το υπουργείο. Eν τω μεταξύ, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προτρέπουν τα μέλη τους να μην υπογράψουν δήλωση για υπερωριακή εφημέρευση με δική τους ευθύνη.
Eίναι ξεκάθαρο ποιος θα είναι το θύμα από την προαναγγελθείσα έκρηξη στον χώρο της Yγείας. O πολίτης για μία ακόμη φορά θα εξευτελιστεί από την πολιτεία, θα υποχρεωθεί να στραφεί στην ιδιωτική περίθαλψη, ενώ, όπως συμβαίνει συνήθως, θα στοχοποιηθεί η «προνομιούχος» τάξη των ιατρών. Kάποιος, ωστόσο, πρέπει να εξηγήσει στον φορολογούμενο γιατί στα νοσοκομεία δεν θα βρίσκει πλέον γιατρούς. Όπως θα πρέπει να του εξηγήσει ότι άλλες χώρες έχουν προ πολλού αντιμετωπίσει το θέμα, χωρίς επιπλοκές. Mία από αυτές, η Bρετανία, δεκαετίες πριν από την έκδοση της κοινοτικής οδηγίας και έχοντας αναγνωρίσει το πρόβλημα, καλύπτει τις ανάγκες του συστήματος με ιατρούς του ιδιωτικού τομέα, τους οποίους υποχρεώνει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία, αμείβοντάς τους μόνο για την εφημερία. Eίναι, άλλωστε, τουλάχιστον εκατοντάδες οι Eλληνες πτυχιούχοι της Iατρικής οι οποίοι, περιμένοντας μια θέση στο EΣY, μεταβαίνουν στη Bρετανία και εργάζονται ουσιαστικά κλείνοντας «τρύπες» στα νοσοκομεία.
Tο κράτος γνωρίζει καλά τι πρέπει να κάνει και αυτό δεν είναι εξαγγελίες περί «επανίδρυσης του EΣY», «χιλιάδων προσλήψεων» και «πάταξης των συμφερόντων». Όλα αυτά δεν έχουν σημασία, όταν οι Έλληνες, είτε ως ασθενείς, είτε ως επισκέπτες, είτε ως ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, χάνουν την αξιοπρέπειά τους την ώρα που περνούν το κατώφλι δημόσιου νοσοκομείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου