30 Δεκ 2008
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο ΤΩΡΙΝΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΤΗΣ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΓΙΑ ΑΛΛΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ .
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΑΝΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ!!!!!!!!!!
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2008 10:46
Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με την ψήφιση από τη Βουλή της κλαδικής σύμβασης με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, δίνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας, τονίζοντας ότι η σύμβαση με την ΟΕΝΓΕ θα αποτελέσει νόμο του κράτους.
Με αφορμή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) στις 24/12, στην οποία καλούνταν οι ενώσεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα στο διάστημα από 15 Ιανουαρίου 2009, εάν δεν έχει προγραμματιστεί η ημερομηνία ψήφισης από τη Βουλή της κλαδικής σύμβασης, το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Υγείας τονίζει πως «η δέσμευση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης και έχει συμφωνηθεί με το υπουργείο και τον υπουργό Οικονομίας».
«Κατά συνέπεια -σημειώνεται- ουδέν θέμα υφίσταται ως προς την ολοκλήρωση και την ψήφισή της σύμφωνα με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Η σύμβαση αυτή θα αποτελέσει νόμο του κράτους και θα εφαρμοστεί στην πληρότητά της προκειμένου να προσληφθούν νέοι γιατροί στο ΕΣΥ, ώστε να υπάρξει πλήρης εναρμόνιση με την κοινοτική οδηγία ως προς το ωράριο και τις εφημερίες των γιατρών, αλλά κυρίως να απελευθερωθεί το σύστημα και να ανανεωθεί με έμψυχο προσωπικό, χωρίς τις μέχρι σήμερα δαιδαλώδεις, χρονοβόρες και συχνά ατελέσφορες διαδικασίες επιλογής από τα ΣΚΕΥΟΠΝI».
«Επιπλέον -συνεχίζει η ανακοίνωση- δημιουργείται ένα νέο εργασιακό πλαίσιο για τους γιατρούς, πιο ανθρώπινο με αναβάθμιση των αποδοχών τους και τη βελτίωση των όρων και συνθηκών απασχόλησής τους. Αντίστοιχα στο ίδιο σχέδιο νόμου έχει κατατεθεί, και εγκριθεί από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής, η έκτακτη πρόσληψη 5,5 χιλιάδων νοσηλευτών και η ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές». «Αλλά και για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας», διευκρινίζεται, το σχέδιο νόμου κατετέθη την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008, και θα περάσει από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή στην πρώτη της συνεδρίαση με το άνοιγμα των εργασιών της Βουλής».
8 Δεκ 2008
Είναι πλέον γεγονός!!!!!
Το τελικό κείμενο της συλλογικής Σύμβασης που υπεγράφη ανάμεσα στην ΟΕΝΓΕ και το Υπουργείο Υγείας(ΔΒ)
Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
1. Οι νοσοκομειακοί γιατροί κλάδου ΕΣΥ και ειδικευομένων θα πραγματοποιούν τις απαραίτητες εφημερίες, για την ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας . Το πρόγραμμα των εφημεριών αυτών καταρτίζεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Για τις ανάγκες κατάρτισης του προγράμματος εφημεριών και ομαλής λειτουργίας των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας δεν θα εφαρμοστούν ελαστικά ωράρια και ελαστικές σχέσεις εργασίας. ‘Όπου στην παρούσα σύμβαση μνημονεύονται οι ειδικευμένοι γιατροί του ΕΣΥ, συμπεριλαμβάνονται και οι οδοντίατροι του ΕΣΥ, καθώς και οι γιατροί ΕΣΥ του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.
2. Το επίσημο ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών είναι 7ωρο, συνεχές, πρωινό και 5νθήμερο, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Μετά δε από κάθε ενεργό εφημερία παρέχεται στον εργαζόμενο, σε εργάσιμη ημέρα, 24ωρη ανάπαυση, που δεν μεταφέρεται πέρα της μιας εβδομάδος.
3. Το επίδομα βιβλιοθήκης των νοσοκομειακών γιατρών δεν υπόκειται σε φορολόγηση.
4. Οι πρώτες 4 για τους ειδικευμένους νοσοκομειακούς γιατρούς και οι πρώτες 6 για τους ειδικευόμενους γιατρούς, εφημερίες κάθε είδους και κατ΄ επιλογήν του γιατρού, φορολογούνται με ειδικό συντελεστή 20% ή με το εισόδημα. Οι πέραν των 4 πρώτων ή 6 εφημεριών, για τους ειδικευμένους και τους ειδικευόμενους γιατρούς αντίστοιχα, δεν υπόκεινται σε φορολόγηση.
Το 50% του επιδόματος εφημερίας των Διευθυντών γιατρών της Α΄ Ζώνης δεν υπόκειται σε φορολόγηση. Το μέτρο αυτό θα ισχύει μετά την 1/1/09 για τους Συντονιστές Διευθυντές Α΄ Ζώνης. Για τις ανάγκες ερμηνείας της παρούσης, εξομοιούται με Συντονιστή Διευθυντή, κάθε Διευθυντής, που είναι μοναδικός στο Τμήμα του.
5. Αναδιαρθρώνεται η Ιατρική υπηρεσία στη βάση οργανωμένης εξέλιξης των νοσοκομειακών γιατρών μέσα στο σύστημα από τον εισαγωγικό βαθμό του Επιμελητού Β΄ (πύλη εισόδου) μέχρι τον βαθμό του Διευθυντού, σε πολυδιευθυντικό σύστημα. Από 1/1/09 οι οργανικές θέσεις των γιατρών Κλάδου ΕΣΥ μετονομάζονται σε θέσεις ειδικευμένων γιατρών. Οι υπηρετούντες σήμερα γιατροί διατηρούν τον βαθμό τους.
Η ένταξη και η εξέλιξη των νοσοκομειακών γιατρών στο ΕΣΥ γίνεται εφεξής ως ακολούθως.
α) Κάθε ειδικευμένος γιατρός του ΕΣΥ εξελίσσεται μέχρι τον βαθμό του Διευθυντού, υπό προϋποθέσεις χρόνου προϋπηρεσίας στον κάθε βαθμό, καθώς και σύμφωνα με τα εκπαιδευτικά και επιστημονικά κριτήρια που προβλέπει το αρ. 35 παρ. 6 του Ν. 2519/97, όπως ισχύει. Η αξιολόγηση είναι ατομική και γίνεται κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου.
β) Κάθε θέση που κενούται, προκηρύσσεται από το Νοσοκομείο εντός 1 μηνός υποχρεωτικά. Η διαδικασία για την κάλυψη των κενών ή κενούμενων θέσεων είναι ανοικτή και ενεργείται με τα κριτήρια της παρ. 7 αρ.37 του Ν. 2519/97, όπως ισχύει. Ο επιλεγόμενος γιατρός προσλαμβάνεται στον εισαγωγικό βαθμό του Επιμελητού Β΄ και ακολούθως εξελίσσεται βαθμολογικά μέσα στο σύστημα.
γ) Η παρούσα δεν εφαρμόζεται για την πλήρωση θέσεων που έχουν προκηρυχθεί, μέχρι την ημέρα υπογραφής της και θεωρούνται εξ αυτού του λόγου εκκρεμείς. Τα αρμόδια συμβούλια επιλογής υποχρεούνται εντός τριών μηνών από την υπογραφή της παρούσης να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την πλήρωση των εκκρεμών θέσεων. Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής, η ευθύνη ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την πλήρωση των εκκρεμών θέσεων, περιέρχεται στα αρμόδια Συμβούλια της παρούσης.
δ) Οι βαθμοί των ειδικευμένων γιατρών είναι : Επιμελητής Β΄, Επιμελητής Α΄και Διευθυντής.
ε) Γιατροί που υπηρετούν στο ΕΣΥ ή Πανεπιστημιακοί γιατροί δύνανται να διεκδικήσουν προκηρυσσόμενη θέση σε άλλο νοσοκομείο και αν επιλεγούν διατηρούν το βαθμό τους. Η αντιστοίχηση βαθμών και τίτλων ΕΣΥ και Πανεπιστημιακών είναι:
Λέκτορας με ειδικότητα Επιμελητής Β΄
Επίκουρος Καθηγητής Επιμελητής Α΄
Καθηγητής Α΄ Βαθμίδας Διευθυντής
Γιατροί οι οποίοι υπηρετούν σε Νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ ή σε Πανεπιστημιακές κλινικές και προσληφθούν σε θέσεις άλλων Νοσοκομείων ή Κέντρων Υγείας, εξελίσσονται στον επόμενο βαθμό με καθυστέρηση 2 (δύο) ετών πέραν των προβλεπομένων, εις ότι αφορά τους Επιμελητές Β΄ και με καθυστέρηση 4 (τεσσάρων) ετών εις ότι αφορά τους Επιμελητές Α΄ . Τα ανωτέρω δεν ισχύουν για γιατρούς που υπηρετούν σε Νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας άγονων περιοχών και προσλαμβάνονται σε οποιοδήποτε Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας της χώρας. Ομοίως δεν εφαρμόζονται για τους γιατρούς που υπηρετούν σε οποιοδήποτε Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας άγονων περιοχών. Οι άγονες περιοχές για τις ανάγκες εφαρμογής και ερμηνείας της παρούσης καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κατόπιν πρότασης του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας και της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Οι κατέχοντες τον βαθμό του Διευθυντή δεν δύνανται πλέον να διεκδικήσουν άλλη θέση, αν δεν παρέλθει εξαετία από τη λήψη του βαθμού.
στ) Ο νοσοκομειακός γιατρός δύναται να εξελιχθεί στον επόμενο βαθμό κατόπιν αιτήσεως και αξιολογήσεώς του. Αν η αξιολόγηση είναι αρνητική δικαιούται να ζητήσει επαναξιολόγηση μετά 2 τουλάχιστον χρόνια από την 1η αξιολόγηση του στο συγκεκριμένο βαθμό. Επί νέας αρνητικής αξιολόγησης παραμένει στον ίδιο βαθμό , του απονέμονται οι αποδοχές του επόμενου βαθμού και δικαιούται άλλης αξιολόγησης μετά 5 έτη.
ζ) Δικαίωμα αίτησης για αξιολόγηση έχει ο Επιμελητής Β΄ μετά από 7 χρόνια στον βαθμό . Ο Επιμελητής Α΄ έχει δικαίωμα αξιολόγησης μετά από 8 έτη στον βαθμό ή 15 χρόνια στο ΕΣΥ από τα οποία, τα 5 χρόνια στον βαθμό του Επιμελητή Α΄ και στην ίδια θέση, χωρίς αρνητικές αξιολογήσεις στον προηγούμενο βαθμό, σε εφαρμογή της παρούσης.
Από την κύρωση της παρούσης με νόμο και την έναρξη ισχύος του, παύει η απονομή του τίτλου του Αναπλ. Διευθυντή.
Οι υπηρετούντες κατά τη δημοσίευση της παρούσης Επιμελητές Α΄ που πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις και όλοι οι σημερινοί Αναπλ. Διευθυντές, εντός της επόμενης 2ετίας, έχουν δικαίωμα να αξιολογηθούν, κατόπιν αίτησής τους, για τον βαθμό του Διευθυντή, κατά ειδικότητα και κατά σειρά αρχαιότητος στον βαθμό του Επιμελητή Α΄, ανά Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του και σε ποσοστό 25% κάθε εξάμηνο. Το τελευταίο 6μηνο του 2010, μαζί με τους εναπομείναντες της παραγράφου αυτής, έχουν δικαίωμα να αξιολογηθούν και όσοι στο μεσοδιάστημα εξασφάλισαν τις προϋποθέσεις.
η) Όταν σε ένα τμήμα υπηρετούν περισσότεροι από ένας Διευθυντής, εκλέγεται ένας ως Συντονιστής Διευθυντής με 4ετή θητεία. Σε περίπτωση που δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον, ορίζεται, ο Συντονιστής, από τον Διοικητή του νοσοκομείου. Οι υπηρετούντες κατά την έναρξη ισχύος της παρούσης σε οργανική θέση Διευθυντές, καθίστανται Συντονιστές Διευθυντές, μέχρις αποχωρήσεώς τους για οιοδήποτε λόγο.
θ) Και στην Α΄ Ζώνη εφημερεύουν οι Διευθυντές σε ενεργό ή άλλου είδους εφημερία. Απαλλάσσονται της υποχρέωσης αυτής στην Α΄ Ζώνη οι Συντονιστές Διευθυντές ή Διευθυντές τμημάτων όπου δεν υπηρετεί άλλος Διευθυντής.
ι) Εκλεκτορικά Σώματα.
Α – Συμβούλιο προσλήψεων – κρίσεων σε ανοιχτές προκηρύξεις.
Τα μέλη του Συμβουλίου προσλήψεων-κρίσεων σε ανοιχτές προκηρύξεις, είναι τα εξής :
1. Ο Διοικητής του Νοσοκομείου ως Πρόεδρος του Συμβουλίου με Αναπληρωτή του τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και σε περίπτωση που ο τελευταίος δεν είναι γιατρός κλάδου ΕΣΥ, από τον Υποδιοικητή του Νοσοκομείου.
2. Ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου που αναπληρώνεται από τον νόμιμο αντικαταστάτη του, εφόσον είναι γιατροί κλάδου ΕΣΥ. Σε περίπτωση που δεν συντρέχει η προϋπόθεση αυτή, αντικαθίστανται από τον αρχαιότερο σε προϋπηρεσία γιατρό κλάδου ΕΣΥ του νοσοκομείου.
3. Ο Διευθυντής του αντίστοιχου Τομέα που αναπληρώνεται από τον νόμιμο αντικαταστάτη του εφόσον είναι γιατροί κλάδου ΕΣΥ. Σε περίπτωση που δεν συντρέχει η προϋπόθεση αυτή, αντικαθίστανται από τον αρχαιότερο σε προϋπηρεσία γιατρό κλάδου ΕΣΥ του οικείου τομέα.
4. Ο Συντονιστής Διευθυντής του οικείου τμήματος που αναπληρώνεται από τον νόμιμο αντικαταστάτη του, εφόσον είναι γιατροί κλάδου ΕΣΥ. Σε περίπτωση που δεν συντρέχει η προϋπόθεση αυτή, αντικαθίστανται από τους αρχαιότερους σε προϋπηρεσία γιατρούς κλάδου ΕΣΥ του τμήματος.
5. Ο Εκπρόσωπος των Επιμελητών Α΄ στο Επιστημονικό Συμβούλιο κι εφόσον δεν είναι γιατρός κλάδου ΕΣΥ ο αρχαιότερος σε προϋπηρεσία Επιμελητής Α΄ ιατρός κλάδου ΕΣΥ του νοσοκομείου, που αναπληρώνεται από τον αρχαιότερο Επιμελητή Α΄, ιατρό κλάδου ΕΣΥ,της ίδιας με την κρινόμενη θέση, ειδικότητας.
Οι 4ος και 5ος κριτές είναι συγχρόνως και εισηγητές οι οποίοι υποχρεώνονται να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους σε 1 ½ μήνα από το πέρας της προκήρυξης. Ενστάσεις υποβάλλονται εντός 20 ημερών από την κατάθεση των εισηγήσεων. Οι ενστάσεις απαντώνται εντός 15 ημερών και το Συμβούλιο συνεδριάζει και αποφασίζει σε διάστημα 15 ημερών από την τελευταία ημερομηνία απάντησης των ενστάσεων.
΄Εδρα του Συμβουλίου είναι το Νοσοκομείο που προκηρύσσει τη θέση.
Β – Συμβούλιο Αξιολόγησης προς εξέλιξη των υπηρετούντων γιατρών του ΕΣΥ
Το Συμβούλιο αυτό, είναι η Γενική Συνέλευση του, αντίστοιχου προς τον αξιολογούμενο, τομέα και απαρτίζεται κάθε φορά από τους ειδικευμένους μονίμους γιατρούς του ΕΣΥ του Νοσοκομείου και Κ. Υγείας του από τον βαθμό του αξιολογούμενου και επάνω.
Η Συνέλευση συγκαλείται υποχρεωτικά από τον Διοικητή του Νοσοκομείου ή από τον νόμιμο αναπληρωτή του και είναι σε απαρτία αν παρίσταται το 50% των εχόντων δικαίωμα συμμετοχής για τον κάθε βαθμό. Επί μη απαρτίας η συνέλευση επαναλαμβάνεται μέσα σε μία εβδομάδα με νόμιμη απαρτία το 30% των εχόντων δικαίωμα συμμετοχής. Επί νέας ελλείψεως απαρτίας η συνέλευση επαναλαμβάνεται μετά 7 ημέρες και θεωρείται ότι βρίσκεται σε απαρτία, ανεξάρτητα από τον αριθμό των παρόντων ιατρών. Θετική θεωρείται η ατομική αξιολόγηση εφόσον συγκεντρώνει το 50% + 1 των ψήφων των παρόντων. Η ψηφοφορία είναι φανερή.
Το 1ο 15νθήμερο κάθε έτους ορίζονται από τη Συνέλευση του Τομέα, ένας (1) εισηγητής με τον αναπληρωματικό του για κάθε ειδικότητα και επί ελλείψεώς της από συναφή ειδικότητα. Δεύτερος εισηγητής είναι ο εκάστοτε Συντονιστής Διευθυντής ή μοναδικός Διευθυντής του τμήματος του αξιολογούμενου με τον αναπληρωτή του και σε περίπτωση που ελλείπει ο αρχαιότερος γιατρός κλάδου ΕΣΥ του τμήματος.
Αξιολογήσεις γίνονται 2 φορές το χρόνο.
Οι εισηγητές λαμβάνουν μέχρι 31 Ιανουαρίου κάθε έτους τους φακέλους των γιατρών, που είναι υποψήφιοι για αξιολόγηση. Σε ένα μήνα από τη λήψη των φακέλων οι εισηγητές καταθέτουν την εισήγησή τους στη Γραμματεία του Τομέα.
Η Γραμματεία μέσα σε 5 ημέρες επιδίδει τις εισηγήσεις στους υποψηφίους γιατρούς, οι οποίο δικαιούνται να υποβάλουν ένσταση σε προθεσμία 15 ημερών.
Μέσα σε 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας ένστασης , απαντώνται οι ενστάσεις και σε 15 ημέρες ο Διευθυντής του Τομέα καλεί την αντίστοιχη συνέλευση του Τομέα. Η συνέλευση αφού ακούσει τις εισηγήσεις , τις ενστάσεις και τις απαντήσεις από τους εισηγητές, καθώς και κάθε σχετική διευκρίνιση αυτών, αποφασίζει αιτιολογημένα.
Οι εισηγητές λαμβάνουν 2η φορά στο ίδιο έτος τους φακέλους των ενδιαφερομένων γιατρών μέχρι 31/7 και ακολουθείται ή ίδια διαδικασία που περιγράφεται ανωτέρω.
Η πρώτη διαδικασία αξιολόγησης μετά τη δημοσίευση του παρόντος δύναται να αρχίσει ένα μήνα αργότερα από τα προβλεπόμενα.
Γ – Συμβούλιο επιλογής Συντονιστών Διευθυντών.
Το Συμβούλιο αποτελείται από τους Διευθυντές και τους Συντονιστές Διευθυντές του οικείου Τομέα. Εισηγητές είναι ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου και ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας. Και οι δύο αναπληρώνονται από τους νόμιμους αναπληρωτές τους.Δικαίωμα υποψηφιότητας έχουν οι Διευθυντές του ίδιου τμήματος. Η επιλογή γίνεται μεταξύ των αιτούντων και οι εισηγητές υποβάλλουν τις εισηγήσεις τους εντός 15 ημερών από τη λήψη των φακέλων. Τυχόν ενστάσεις υποβάλλονται εντός 15 ημερών από την κοινοποίηση των εισηγήσεων. Οι εισηγητές απαντούν εντός 15 ημερών από την παραλαβή των ενστάσεων.
Το Συμβούλιο επιλογής συγκαλείται υποχρεωτικά από τον Διευθυντή του Τομέα, γιατρό κλάδου ΕΣΥ, εντός 15 ημερών από τις απαντήσεις επί των ενστάσεων. Σε περίπτωση που ο Διευθυντής του Τομέα δεν είναι γιατρός κλάδου ΕΣΥ, το Συμβούλιο συγκαλείται από τον αρχαιότερο Διευθυντή Τμήματος, γιατρό κλάδου ΕΣΥ.
΄Οπου ως εκλεκτορικά σώματα αναφέρονται η Γενική Συνέλευση του Τομέα ή μέρος αυτής, σε νοσοκομεία όπου υπάρχουν Πανεπιστημιακές Κλινικές δεν καλούνται και δεν συμμετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο (ούτε στον υπολογισμό της απαρτίας) οι Πανεπιστημιακοί γιατροί. Στην περίπτωση αυτή το Συμβούλιο Επιλογής, που αποτελείται αποκλειστικά από γιατρούς κλάδου ΕΣΥ, συγκαλείται από τον Διοικητή του Νοσοκομείου ή τον νόμιμο αναπληρωτή του.
ια) Νοσοκομειακοί γιατροί που συνταξιοδοτούνται υποχρεωτικά μέχρι 31/12/2009 τους χορηγούνται οι αποδοχές του επόμενου βαθμού και δεν κρίνονται.
ιβ) Τα 2 πρώτα χρόνια (έως 31 – 12 – 2010) οι νέες προσλήψεις αφορούν γιατρούς που δεν υπηρετούν στο ΕΣΥ . Ως εκ τούτου υπηρετούντες γιατροί στο ΕΣΥ και μέχρι 31/12/2010 δεν μπορούν να διεκδικήσουν άλλη θέση στο ΕΣΥ εκτός και εάν παραιτηθούν, μέχρι τη λήξη της εκάστοτε προκήρυξης.
6. Κατά τη χρονική διάρκεια της Συλλογικής Σύμβασης και μάλιστα στο πρώτο εξάμηνο θα προσληφθούν, στο πλαίσιο της παρούσης, 2000 νέοι γιατροί σε οργανικές θέσεις ( εξ αυτών τουλάχιστον 1.500 ειδικευμένοι, σε οργανικές θέσεις Επιμελητών Β΄), στις οποίες δεν περιλαμβάνονται όσες έχουν προκηρυχθεί μέχρι την υπογραφή της παρούσης ή θα κενωθούν λόγω συνταξιοδοτήσεων.
Ο καθορισμός των αναγκών των προσλήψεων θα γίνεται από κοινή επιτροπή του Υπουργείου Υγείας και της ΟΕΝΓΕ για να προτιμώνται τα υποστελεχωμένα τμήματα ώστε την 1/7/09 να μην υπάρχουν γιατροί που θα υποχρεώνονται να κάνουν περισσότερες από 7 ενεργείς εφημερίες το μήνα ή 11 (έντεκα) εφημερίες παντός τύπου. Ρητά προβλέπεται η απαγόρευση μετατροπής των ενεργών εφημεριών, σε εφημερίες ετοιμότητας.
Θέσεις που προκηρύσσονται εκτός κοινής Επιτροπής Υπουργείου Υγείας – ΟΕΝΓΕ δεν υπολογίζονται στις ανωτέρω 2.000 περιγραφόμενες. Η συνεχόμενη για δύο φορές άγονη διαδικασία για την κάλυψη μιας θέσης, δε συνεπάγεται την απώλεια της πίστωσης για την κάλυψή της.
Η κοινή αυτή Επιτροπή θα προτείνει κατά τη διάρκεια της συλλογικής σύμβασης λειτουργία Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και νέα πρότυπα εφημέρευσης.
7. ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ:
Από 1/1/2009 στο ισχύον μισθολόγιο των Νοσοκομειακών γιατρών παρέχονται οι εξής αυξήσεις κατά βαθμό:α) Ειδικευόμενος: Αυξάνεται ο Β.Μ κατά 210 € και το Νοσοκομειακό
επίδομα κατά 90 €.
β) Επιμελητής Β΄ : Αυξάνεται ο Β.Μ κατά 300 €.
γ) Επιμελητής Α΄ : Αυξάνεται ο Β.Μ κατά 360 €.
δ) Διευθυντής : Αυξάνεται ο Β.Μ κατά 420 €.Μετά από συζήτηση εντός αυστηρά των χρονικών ορίων της Σύμβασης, εφαρμόζεται Νέο Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο που η πρώτη φάση ξεκινάει με την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης και τις ανωτέρω αυξήσεις και στο καταληκτικό επίπεδο θα προσαρμόζεται προοδευτικά στις προτάσεις των θεσμικών εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών.
Ο τρόπος υπολογισμού του ωρομισθίου των ιατρικών εφημεριών θα προσεγγίσει την επόμενη 3ετία, τον τρόπο υπολογισμού των υπερωριών των Δημοσίων Υπαλλήλων.8. Από δημοσιεύσεως της παρούσης καταργείται το εδάφιο 2 της παραγράφου 9 του άρθρου 45, του ν.3205/2003.
Η διάρκεια της συλλογικής Σύμβασης και κατά άρθρα 1, 6 και 7 είναι ετήσια από 1/1/09 έως 31/ 12/09.
Έναρξη διαλόγου για την κατάρτιση της επόμενης Συλλογικής Σύμβασης ορίζεται η 15η Οκτωβρίου του 2009.
Οι διατάξεις της παρούσης είναι ειδικές και κατισχύουν κάθε αντίθετης διάταξης.
9. Μεταβατική διάταξη
Δεν επαναπροκηρύσσονται οι θέσεις γιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ ως επιμελητές Α΄, Β΄, και Γ΄ με πενταετή θητεία και δεν έχουν μονιμοποιηθεί κατά την έναρξη ισχύος της παρούσης. Με τη συμπλήρωση της πενταετίας οι γιατροί που κατέχουν τις θέσεις αυτές κρίνονται ατομικά με βάση τα κριτήρια του άρθρου 35 παρ.6 ν. 2519/ 1997, όπως ισχύει και εφόσον η κρίση τους είναι επιτυχής, μονιμοποιούνται. Αρμόδιο για την κρίση τους είναι το Συμβούλιο της παρούσης για την εξέλιξη των υπηρετούντων γιατρών ΕΣΥ. Αν η κρίση δεν είναι επιτυχής τότε οι θέσεις κενούνται και επαναπροκηρύσσονται. Στην περίπτωση αυτή ισχύουν όσα αναφέρονται στην παρούσα για την προκήρυξη και πλήρωση των κενών θέσεων.
2 Δεκ 2008
To κείμενο τηες σύμβασης απο το iatronet.gr
Ημερομηνία δημοσίευσης: 1 Δεκεμβρίου 2008 6:41:22 μμ
Tου Δημήτρη Καραγιώργου
Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπέγραψε σήμερα Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008 με το Προεδρείο της ΟΕΝΓΕ, την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική τομή στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Ο κ. Αβραμόπουλος, όπως και Εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών, χαρακτήρισαν ιστορικής σημασίας τη συμφωνία, η οποία ανοίγει το δρόμο για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων του ΕΣΥ.
Αμέσως μετά την υπογραφή, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε:
‘Η σημερινή υπογραφή της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, αποτελεί την σπουδαιότερη μεταρρυθμιστική δράση από ιδρύσεως του ΕΣΥ.
Η εξασφάλιση ποιοτικότερων όρων εργασίας και οικονομικών απολαβών για τους γιατρούς μας, που με την επιστημοσύνη τους, τον επαγγελματισμό τους, τη φιλοτιμία και την αυταπάρνησή τους, που τόσα χρόνια κρατούν όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για τη δημιουργία του νέου πραγματικού ΕΣΥ.
Είναι μια ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς τους και παρακαταθήκη για τη συνέχιση του σπουδαίου έργου τους για ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και λειτουργικό δημόσιο σύστημα υγείας.
Η υπογραφή της κλαδική σύμβασης, αποτελεί απόρροια ενός ειλικρινούς, συστηματικού και ανοιχτού διαλόγου, που εδώ και δύο χρόνια ξεκινήσαμε με τα θεσμικά όργανα των νοσοκομειακών γιατρών.
Πέραν από κινήσεις εντυπωσιασμού και ανέξοδες υποσχέσεις, δουλέψαμε από κοινού και βρήκαμε λύσεις σε πάγια και χρόνια αιτήματα των γιατρών. Διαψεύδουμε έτσι τις κάθε λογής Κασσάνδρες που αρέσκονται -αν δεν επιδιώκουν- να κινδυνολογούν με τα προβλήματα του χώρου της υγείας, όχι γιατί αναζητούν λύσεις, αλλά προκειμένου να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη και στον αγώνα της προσωπικής επιβεβαίωσης και επιβίωσης.
Οι γιατροί μας με υπευθυνότητα και τη συνείδηση προσφοράς που τους διακρίνει, αποδεικνύουν ότι πρώτιστό τους μέλημα είναι η ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων και η ικανοποίηση των θεσμικών τους αιτημάτων και όχι η εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων.
Με την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, την πρώτη στην ιστορία του ΕΣΥ, εξασφαλίζεται η εφαρμογή του Κοινοτικού και Εθνικού Δικαίου για τα ανώτατα επιτρεπτά όρια εργασίας.
Λαμβάνεται επίσης μια σειρά μέτρων, για την μισθολογική ενίσχυση των νοσοκομειακών γιατρών και την αναμόρφωση της διαδικασίας ένταξης και εξέλιξης στο ΕΣΥ, με την καθιέρωση του Πολυδιευθυντικού Συστήματος.
Πρόκειται για μια ιστορικής σημασίας συμφωνία, η οποία βγάζει το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία μας, από μία τελματώδη κατάσταση πολλών ετών.
Η σημερινή συμφωνία, που θα κυρωθεί με νόμο από τη Βουλή αποτελεί σταθμό για τη συνέχιση της συνεργασίας μας με την ΟΕΝΓΕ, καθώς και με όλους τους κοινωνικούς φορείς που ενδιαφέρονται για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στο κοινωνικό σύνολο. Γιατί η Υγεία, είναι κοινωνική κατάκτηση, είναι υπόθεση όλων μας.
Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω τα συλλογικά όργανα των γιατρών, για την τόσο εποικοδομητική συνεργασία, που είχαμε, η οποία οδήγησε στην υπογραφή αυτού του ιστορικής σημασίας κειμένου, το οποίο διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας’.
Ο κ. Τσούκαλος
Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κ. Στάθης Τσούκαλος δήλωσε τα εξής:
Η σημερινή ημέρα είναι πάρα πολύ σημαντική. Το περιεχόμενο της Συλλογικής Σύμβασης που υπογράψαμε, αποτελεί μια πραγματική τομή και από την επόμενη ημέρα, θα έχουμε να κάνουμε με ένα άλλο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Πιστεύουμε απόλυτα, ότι η υπογραφή αυτής της Συλλογικής Σύμβασης αποτελεί την αρχή μιας αλλαγής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Λύνει χρόνια προβλήματα του Εθνικού Συστήματος αλλά και των νοσοκομειακών γιατρών. Από μόνο του το γεγονός της υπογραφής της Συλλογικής Σύμβασης -επειδή είναι η πρώτη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπογράφεται μεταξύ των νοσοκομειακών γιατρών και του Υπουργείου Υγείας- ανοίγει πολλές προοπτικές για ένα διαρκώς βελτιούμενο και αναβαθμιζόμενο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Συγχρόνως δε, κατοχυρώνει θεσμικά την πραγματική δημοκρατία στο σύστημα. Είναι μια μείζονος θεσμική παρέμβαση, που εξαρτάται και από εμάς να τη διαχειριστούμε με ένα τέτοιο τρόπο, ώστε να κατοχυρώσουμε τις σημερινές μας κατακτήσεις και να συμβάλλουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για τη βελτίωση των παρεχόμενων φροντίδων υγείας στον ελληνικό λαό.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτή η διαδικασία διήρκεσε δύο ολόκληρα χρόνια. Δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Ήταν μια πολύ δύσκολη διαδρομή. Εκφράζει την συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομειακών γιατρών. Πρέπει να πω, ότι περάσαμε και δύσκολες στιγμές. Πολλοί νόμιζαν, ότι δεν θα φτάναμε ποτέ σ΄ αυτό το αποτέλεσμα, μπορεί και να το ευχόντουσαν κιόλας. Σημασία έχει, ότι -όπως είπα πρωτύτερα- με την υπογραφή αυτής της Συλλογικής Σύμβασης, που έχει ιστορικό χαρακτήρα, διαμορφώνεται ένα καινούργιο πλαίσιο, μέσα από το οποίο θα συνεχίσουν εντελώς διαφορετικά από ό,τι πριν, όλες οι συνεννοήσεις και οι διαβουλεύσεις για τα κλαδικά θέματα και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, δημιουργώντας ένα πολύ πιο ανθρώπινο περιβάλλον εργασίας. Βάλαμε ένα στόχο. Οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν εύκολες. Είχαν να κάνουν και με τη μόνιμη αμοιβαία καχυποψία, που μας έρχονταν από το παρελθόν, για πενήντα ολόκληρα χρόνια, όπου και άλλες παρόμοιες προσπάθειες είχαν ξεκινήσει και δεν έστερξαν να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα. Είναι λοιπόν μεγάλης σημασίας. Από εδώ και πέρα ξεκινάει με τη Σύμβαση αυτή μια καινούργια εποχή για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που θα δώσει καλύτερες ποιοτικά υπηρεσίες υγείας στους Έλληνες πολίτες και διαμορφώνει εσωτερικά ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα. Δημόσια, για μία ακόμη φορά, θέλω να ευχαριστήσω και να εξάρω -παρά τις δυσκολίες που περάσαμε αυτά τα δύο χρόνια- το υψηλό αίσθημα ευθύνης όλων των νοσοκομειακών γιατρών. Συμπεριλαμβανομένων και εκείνων, που σε κάποια φάση των διαπραγματεύσεων είχαν διαφορετικές απόψεις, γιατί συνέβαλλαν στο να φτάσουμε σ΄ αυτό το αποτέλεσμα. Όπως πολύ σωστά είπε ο κ. Τσούκαλος, θα υπάρχουν και κάποιοι που δεν συμφωνούν. Αλλά από την ώρα, που γίνει νόμος του κράτους, τότε ο νόμος πάνω απ΄ όλα.
Και επειδή ακριβώς ο νόμος κατοχυρώνει τα δικαιώματα των γιατρών, συμμεριζόμαστε και την ιδιαίτερη ικανοποίηση, που οι ίδιοι οι γιατροί εκδηλώνουν μέσω των Εκπροσώπων τους, ότι πρόκειται πραγματικά για μία εξαιρετική εξέλιξη, μια ιστορικής σημασίας συμφωνία που επετεύχθη.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Συλλογικής Σύμβασης:
Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της ΟΕΝΓΕ
1. Οι νοσοκομειακοί γιατροί κλάδου ΕΣΥ και ειδικευομένων θα πραγματοποιούν τις απαραίτητες εφημερίες, για την ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας . Το πρόγραμμα των εφημεριών αυτών καταρτίζεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Για τις ανάγκες κατάρτισης του προγράμματος εφημεριών και ομαλής λειτουργίας των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας δεν θα εφαρμοστούν ελαστικά ωράρια και ελαστικές σχέσεις εργασίας. ‘Όπου στην παρούσα σύμβαση μνημονεύονται οι ειδικευμένοι γιατροί του ΕΣΥ, συμπεριλαμβάνονται και οι οδοντίατροι του ΕΣΥ, καθώς και οι γιατροί ΕΣΥ του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.
2. Το επίσημο ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών είναι 7ωρο, συνεχές, πρωινό και 5νθήμερο, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Μετά δε από κάθε ενεργό εφημερία παρέχεται στον εργαζόμενο, σε εργάσιμη ημέρα, 24ωρη ανάπαυση, που δεν μεταφέρεται πέρα της μιας εβδομάδος.
3. Το επίδομα βιβλιοθήκης των νοσοκομειακών γιατρών δεν υπόκειται σε φορολόγηση.
4. Οι πρώτες 4 για τους ειδικευμένους νοσοκομειακούς γιατρούς και οι πρώτες 6 για τους ειδικευόμενους γιατρούς, εφημερίες κάθε είδους και κατ΄ επιλογήν του γιατρού, φορολογούνται με ειδικό συντελεστή 20% ή με το εισόδημα. Οι πέραν των 4 πρώτων ή 6 εφημεριών, για τους ειδικευμένους και τους ειδικευόμενους γιατρούς αντίστοιχα, δεν υπόκεινται σε φορολόγηση.
Το 50% του επιδόματος εφημερίας των Διευθυντών γιατρών της Α΄ Ζώνης δεν υπόκειται σε φορολόγηση. Το μέτρο αυτό θα ισχύει μετά την 1/1/09 για τους Συντονιστές Διευθυντές Α΄ Ζώνης. Για τις ανάγκες ερμηνείας της παρούσης, εξομοιούται με Συντονιστή Διευθυντή, κάθε Διευθυντής, που είναι μοναδικός στο Τμήμα του.
5. Αναδιαρθρώνεται η Ιατρική υπηρεσία στη βάση οργανωμένης εξέλιξης των νοσοκομειακών γιατρών μέσα στο σύστημα από τον εισαγωγικό βαθμό του Επιμελητού Β΄ (πύλη εισόδου) μέχρι τον βαθμό του Διευθυντού, σε πολυδιευθυντικό σύστημα. Από 1/1/09 οι οργανικές θέσεις των γιατρών Κλάδου ΕΣΥ μετονομάζονται σε θέσεις ειδικευμένων γιατρών. Οι υπηρετούντες σήμερα γιατροί διατηρούν τον βαθμό τους.
Η ένταξη και η εξέλιξη των νοσοκομειακών γιατρών στο ΕΣΥ γίνεται εφεξής ως ακολούθως.
α) Κάθε ειδικευμένος γιατρός του ΕΣΥ εξελίσσεται μέχρι τον βαθμό του Διευθυντού, υπό προϋποθέσεις χρόνου προϋπηρεσίας στον κάθε βαθμό, καθώς και σύμφωνα με τα εκπαιδευτικά και επιστημονικά κριτήρια που προβλέπει το αρ. 35 παρ. 6 του Ν. 2519/97, όπως ισχύει. Η αξιολόγηση είναι ατομική και γίνεται κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου.
β) Κάθε θέση που κενούται, προκηρύσσεται από το Νοσοκομείο εντός 1 μηνός υποχρεωτικά. Η διαδικασία για την κάλυψη των κενών ή κενούμενων θέσεων είναι ανοικτή και ενεργείται με τα κριτήρια της παρ. 7 αρ.37 του Ν. 2519/97, όπως ισχύει. Ο επιλεγόμενος γιατρός προσλαμβάνεται στον εισαγωγικό βαθμό του Επιμελητού Β΄ και ακολούθως εξελίσσεται βαθμολογικά μέσα στο σύστημα.
γ) Η παρούσα δεν εφαρμόζεται για την πλήρωση θέσεων που έχουν προκηρυχθεί, μέχρι την ημέρα υπογραφής της και θεωρούνται εξ αυτού του λόγου εκκρεμείς. Τα αρμόδια συμβούλια επιλογής υποχρεούνται εντός τριών μηνών από την υπογραφή της παρούσης να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την πλήρωση των εκκρεμών θέσεων. Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής, η ευθύνη ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την πλήρωση των εκκρεμών θέσεων, περιέρχεται στα αρμόδια Συμβούλια της παρούσης.
δ) Οι βαθμοί των ειδικευμένων γιατρών είναι : Επιμελητής Β΄, Επιμελητής Α΄και Διευθυντής.
ε) Γιατροί που υπηρετούν στο ΕΣΥ ή Πανεπιστημιακοί γιατροί δύνανται να διεκδικήσουν προκηρυσσόμενη θέση σε άλλο νοσοκομείο και αν επιλεγούν διατηρούν το βαθμό τους. Η αντιστοίχηση βαθμών και τίτλων ΕΣΥ και Πανεπιστημιακών είναι:
Λέκτορας με ειδικότητα Επιμελητής Β΄
Επίκουρος Καθηγητής Επιμελητής Α΄
Καθηγητής Α΄ Βαθμίδας Διευθυντής
Γιατροί οι οποίοι υπηρετούν σε Νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ ή σε Πανεπιστημιακές κλινικές και προσληφθούν σε θέσεις άλλων Νοσοκομείων ή Κέντρων Υγείας, εξελίσσονται στον επόμενο βαθμό με καθυστέρηση 2 (δύο) ετών πέραν των προβλεπομένων, εις ότι αφορά τους Επιμελητές Β΄ και με καθυστέρηση 4 (τεσσάρων) ετών εις ότι αφορά τους Επιμελητές Α΄ . Τα ανωτέρω δεν ισχύουν για γιατρούς που υπηρετούν σε Νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας άγονων περιοχών και προσλαμβάνονται σε οποιοδήποτε Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας της χώρας. Ομοίως δεν εφαρμόζονται για τους γιατρούς που υπηρετούν σε οποιοδήποτε Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας άγονων περιοχών. Οι άγονες περιοχές για τις ανάγκες εφαρμογής και ερμηνείας της παρούσης καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κατόπιν πρότασης του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας και της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Οι κατέχοντες τον βαθμό του Διευθυντή δεν δύνανται πλέον να διεκδικήσουν άλλη θέση, αν δεν παρέλθει εξαετία από τη λήψη του βαθμού.
στ) Ο νοσοκομειακός γιατρός δύναται να εξελιχθεί στον επόμενο βαθμό κατόπιν αιτήσεως και αξιολογήσεώς του. Αν η αξιολόγηση είναι αρνητική δικαιούται να ζητήσει επαναξιολόγηση μετά 2 τουλάχιστον χρόνια από την 1η αξιολόγηση του στο συγκεκριμένο βαθμό. Επί νέας αρνητικής αξιολόγησης παραμένει στον ίδιο βαθμό , του απονέμονται οι αποδοχές του επόμενου βαθμού και δικαιούται άλλης αξιολόγησης μετά 5 έτη.
ζ) Δικαίωμα αίτησης για αξιολόγηση έχει ο Επιμελητής Β΄ μετά από 7 χρόνια στον βαθμό . Ο Επιμελητής Α΄ έχει δικαίωμα αξιολόγησης μετά από 8 έτη στον βαθμό ή 15 χρόνια στο ΕΣΥ από τα οποία, τα 5 χρόνια στον βαθμό του Επιμελητή Α΄ και στην ίδια θέση, χωρίς αρνητικές αξιολογήσεις στον προηγούμενο βαθμό, σε εφαρμογή της παρούσης.
Από την κύρωση της παρούσης με νόμο και την έναρξη ισχύος του, παύει η απονομή του τίτλου του Αναπλ. Διευθυντή.
Οι υπηρετούντες κατά τη δημοσίευση της παρούσης Επιμελητές Α΄ που πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις και όλοι οι σημερινοί Αναπλ. Διευθυντές, εντός της επόμενης 2ετίας, έχουν δικαίωμα να αξιολογηθούν, κατόπιν αίτησής τους, για τον βαθμό του Διευθυντή, κατά ειδικότητα και κατά σειρά αρχαιότητος στον βαθμό του Επιμελητή Α΄, ανά Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του και σε ποσοστό 25% κάθε εξάμηνο. Το τελευταίο 6μηνο του 2010, μαζί με τους εναπομείναντες της παραγράφου αυτής, έχουν δικαίωμα να αξιολογηθούν και όσοι στο μεσοδιάστημα εξασφάλισαν τις προϋποθέσεις.
η) Όταν σε ένα τμήμα υπηρετούν περισσότεροι από ένας Διευθυντής, εκλέγεται ένας ως Συντονιστής Διευθυντής με 4ετή θητεία. Σε περίπτωση που δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον, ορίζεται, ο Συντονιστής, από τον Διοικητή του νοσοκομείου. Οι υπηρετούντες κατά την έναρξη ισχύος της παρούσης σε οργανική θέση Διευθυντές, καθίστανται Συντονιστές Διευθυντές, μέχρις αποχωρήσεώς τους για οιοδήποτε λόγο.
θ) Και στην Α΄ Ζώνη εφημερεύουν οι Διευθυντές σε ενεργό ή άλλου είδους εφημερία. Απαλλάσσονται της υποχρέωσης αυτής στην Α΄ Ζώνη οι Συντονιστές Διευθυντές ή Διευθυντές τμημάτων όπου δεν υπηρετεί άλλος Διευθυντής.
ι) Εκλεκτορικά Σώματα.
Α – Συμβούλιο προσλήψεων – κρίσεων σε ανοιχτές προκηρύξεις.
Τα μέλη του Συμβουλίου προσλήψεων-κρίσεων σε ανοιχτές προκηρύξεις, είναι τα εξής :
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου ως Πρόεδρος του Συμβουλίου με Αναπληρωτή του τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και σε περίπτωση που ο τελευταίος δεν είναι γιατρός κλάδου ΕΣΥ, από τον Υποδιοικητή του Νοσοκομείου.
Ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου που αναπληρώνεται από τον νόμιμο αντικαταστάτη του, εφόσον είναι γιατροί κλάδου ΕΣΥ. Σε περίπτωση που δεν συντρέχει η προϋπόθεση αυτή, αντικαθίστανται από τον αρχαιότερο σε προϋπηρεσία γιατρό κλάδου ΕΣΥ του νοσοκομείου.
Ο Διευθυντής του αντίστοιχου Τομέα που αναπληρώνεται από τον νόμιμο αντικαταστάτη του εφόσον είναι γιατροί κλάδου ΕΣΥ. Σε περίπτωση που δεν συντρέχει η προϋπόθεση αυτή, αντικαθίστανται από τον αρχαιότερο σε προϋπηρεσία γιατρό κλάδου ΕΣΥ του οικείου τομέα.
Ο Συντονιστής Διευθυντής του οικείου τμήματος που αναπληρώνεται από τον νόμιμο αντικαταστάτη του, εφόσον είναι γιατροί κλάδου ΕΣΥ. Σε περίπτωση που δεν συντρέχει η προϋπόθεση αυτή, αντικαθίστανται από τους αρχαιότερους σε προϋπηρεσία γιατρούς κλάδου ΕΣΥ του τμήματος.
Ο Εκπρόσωπος των Επιμελητών Α΄ στο Επιστημονικό Συμβούλιο κι εφόσον δεν είναι γιατρός κλάδου ΕΣΥ ο αρχαιότερος σε προϋπηρεσία Επιμελητής Α΄ ιατρός κλάδου ΕΣΥ του νοσοκομείου, που αναπληρώνεται από τον αρχαιότερο Επιμελητή Α΄, ιατρό κλάδου ΕΣΥ,της ίδιας με την κρινόμενη θέση, ειδικότητας.
Οι 4ος και 5ος κριτές είναι συγχρόνως και εισηγητές οι οποίοι υποχρεώνονται να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους σε 1 ½ μήνα από το πέρας της προκήρυξης. Ενστάσεις υποβάλλονται εντός 20 ημερών από την κατάθεση των εισηγήσεων. Οι ενστάσεις απαντώνται εντός 15 ημερών και το Συμβούλιο συνεδριάζει και αποφασίζει σε διάστημα 15 ημερών από την τελευταία ημερομηνία απάντησης των ενστάσεων.
΄Εδρα του Συμβουλίου είναι το Νοσοκομείο που προκηρύσσει τη θέση.
Β – Συμβούλιο Αξιολόγησης προς εξέλιξη των υπηρετούντων γιατρών του ΕΣΥ
Το Συμβούλιο αυτό, είναι η Γενική Συνέλευση του, αντίστοιχου προς τον αξιολογούμενο, τομέα και απαρτίζεται κάθε φορά από τους ειδικευμένους μονίμους γιατρούς του ΕΣΥ του Νοσοκομείου και Κ. Υγείας του από τον βαθμό του αξιολογούμενου και επάνω.
Η Συνέλευση συγκαλείται υποχρεωτικά από τον Διοικητή του Νοσοκομείου ή από τον νόμιμο αναπληρωτή του και είναι σε απαρτία αν παρίσταται το 50% των εχόντων δικαίωμα συμμετοχής για τον κάθε βαθμό. Επί μη απαρτίας η συνέλευση επαναλαμβάνεται μέσα σε μία εβδομάδα με νόμιμη απαρτία το 30% των εχόντων δικαίωμα συμμετοχής. Επί νέας ελλείψεως απαρτίας η συνέλευση επαναλαμβάνεται μετά 7 ημέρες και θεωρείται ότι βρίσκεται σε απαρτία, ανεξάρτητα από τον αριθμό των παρόντων ιατρών. Θετική θεωρείται η ατομική αξιολόγηση εφόσον συγκεντρώνει το 50% + 1 των ψήφων των παρόντων. Η ψηφοφορία είναι φανερή.
Το 1ο 15νθήμερο κάθε έτους ορίζονται από τη Συνέλευση του Τομέα, ένας (1) εισηγητής με τον αναπληρωματικό του για κάθε ειδικότητα και επί ελλείψεώς της από συναφή ειδικότητα. Δεύτερος εισηγητής είναι ο εκάστοτε Συντονιστής Διευθυντής ή μοναδικός Διευθυντής του τμήματος του αξιολογούμενου με τον αναπληρωτή του και σε περίπτωση που ελλείπει ο αρχαιότερος γιατρός κλάδου ΕΣΥ του τμήματος.
Αξιολογήσεις γίνονται 2 φορές το χρόνο.
Οι εισηγητές λαμβάνουν μέχρι 31 Ιανουαρίου κάθε έτους τους φακέλους των γιατρών, που είναι υποψήφιοι για αξιολόγηση. Σε ένα μήνα από τη λήψη των φακέλων οι εισηγητές καταθέτουν την εισήγησή τους στη Γραμματεία του Τομέα.
Η Γραμματεία μέσα σε 5 ημέρες επιδίδει τις εισηγήσεις στους υποψηφίους γιατρούς, οι οποίο δικαιούνται να υποβάλουν ένσταση σε προθεσμία 15 ημερών.
Μέσα σε 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας ένστασης , απαντώνται οι ενστάσεις και σε 15 ημέρες ο Διευθυντής του Τομέα καλεί την αντίστοιχη συνέλευση του Τομέα. Η συνέλευση αφού ακούσει τις εισηγήσεις , τις ενστάσεις και τις απαντήσεις από τους εισηγητές, καθώς και κάθε σχετική διευκρίνιση αυτών, αποφασίζει αιτιολογημένα.
Οι εισηγητές λαμβάνουν 2η φορά στο ίδιο έτος τους φακέλους των ενδιαφερομένων γιατρών μέχρι 31/7 και ακολουθείται ή ίδια διαδικασία που περιγράφεται ανωτέρω.
Η πρώτη διαδικασία αξιολόγησης μετά τη δημοσίευση του παρόντος δύναται να αρχίσει ένα μήνα αργότερα από τα προβλεπόμενα.
Γ – Συμβούλιο επιλογής Συντονιστών Διευθυντών.
Το Συμβούλιο αποτελείται από τους Διευθυντές και τους Συντονιστές Διευθυντές του οικείου Τομέα. Εισηγητές είναι ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου και ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας. Και οι δύο αναπληρώνονται από τους νόμιμους αναπληρωτές τους.
Δικαίωμα υποψηφιότητας έχουν οι Διευθυντές του ίδιου τμήματος. Η επιλογή γίνεται μεταξύ των αιτούντων και οι εισηγητές υποβάλλουν τις εισηγήσεις τους εντός 15 ημερών από τη λήψη των φακέλων. Τυχόν ενστάσεις υποβάλλονται εντός 15 ημερών από την κοινοποίηση των εισηγήσεων. Οι εισηγητές απαντούν εντός 15 ημερών από την παραλαβή των ενστάσεων.
Το Συμβούλιο επιλογής συγκαλείται υποχρεωτικά από τον Διευθυντή του Τομέα, γιατρό κλάδου ΕΣΥ, εντός 15 ημερών από τις απαντήσεις επί των ενστάσεων. Σε περίπτωση που ο Διευθυντής του Τομέα δεν είναι γιατρός κλάδου ΕΣΥ, το Συμβούλιο συγκαλείται από τον αρχαιότερο Διευθυντή Τμήματος, γιατρό κλάδου ΕΣΥ.
΄Οπου ως εκλεκτορικά σώματα αναφέρονται η Γενική Συνέλευση του Τομέα ή μέρος αυτής, σε νοσοκομεία όπου υπάρχουν Πανεπιστημιακές Κλινικές δεν καλούνται και δεν συμμετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο (ούτε στον υπολογισμό της απαρτίας) οι Πανεπιστημιακοί γιατροί. Στην περίπτωση αυτή το Συμβούλιο Επιλογής, που αποτελείται αποκλειστικά από γιατρούς κλάδου ΕΣΥ, συγκαλείται από τον Διοικητή του Νοσοκομείου ή τον νόμιμο αναπληρωτή του.
ια) Νοσοκομειακοί γιατροί που συνταξιοδοτούνται υποχρεωτικά μέχρι 31/12/2009 τους χορηγούνται οι αποδοχές του επόμενου βαθμού και δεν κρίνονται.
ιβ) Τα 2 πρώτα χρόνια (έως 31 – 12 – 2010) οι νέες προσλήψεις αφορούν γιατρούς που δεν υπηρετούν στο ΕΣΥ . Ως εκ τούτου υπηρετούντες γιατροί στο ΕΣΥ και μέχρι 31/12/2010 δεν μπορούν να διεκδικήσουν άλλη θέση στο ΕΣΥ εκτός και εάν παραιτηθούν, μέχρι τη λήξη της εκάστοτε προκήρυξης.
6. Κατά τη χρονική διάρκεια της Συλλογικής Σύμβασης και μάλιστα στο πρώτο εξάμηνο θα προσληφθούν, στο πλαίσιο της παρούσης, 2000 νέοι γιατροί σε οργανικές θέσεις ( εξ αυτών τουλάχιστον 1.500 ειδικευμένοι, σε οργανικές θέσεις Επιμελητών Β΄), στις οποίες δεν περιλαμβάνονται όσες έχουν προκηρυχθεί μέχρι την υπογραφή της παρούσης ή θα κενωθούν λόγω συνταξιοδοτήσεων.
Ο καθορισμός των αναγκών των προσλήψεων θα γίνεται από κοινή επιτροπή του Υπουργείου Υγείας και της ΟΕΝΓΕ για να προτιμώνται τα υποστελεχωμένα τμήματα ώστε την 1/7/09 να μην υπάρχουν γιατροί που θα υποχρεώνονται να κάνουν περισσότερες από 7 ενεργείς εφημερίες το μήνα ή 11 (έντεκα) εφημερίες παντός τύπου. Ρητά προβλέπεται η απαγόρευση μετατροπής των ενεργών εφημεριών, σε εφημερίες ετοιμότητας.
Θέσεις που προκηρύσσονται εκτός κοινής Επιτροπής Υπουργείου Υγείας – ΟΕΝΓΕ δεν υπολογίζονται στις ανωτέρω 2.000 περιγραφόμενες. Η συνεχόμενη για δύο φορές άγονη διαδικασία για την κάλυψη μιας θέσης, δε συνεπάγεται την απώλεια της πίστωσης για την κάλυψή της.
Η κοινή αυτή Επιτροπή θα προτείνει κατά τη διάρκεια της συλλογικής σύμβασης λειτουργία Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και νέα πρότυπα εφημέρευσης.
7. ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ:
Από 1/1/2009 στο ισχύον μισθολόγιο των Νοσοκομειακών γιατρών παρέχονται οι εξής αυξήσεις κατά βαθμό:
α) Ειδικευόμενος: Αυξάνεται ο Β.Μ κατά 210 € και το Νοσοκομειακό
επίδομα κατά 90 €.
β) Επιμελητής Β΄ : Αυξάνεται ο Β.Μ κατά 300 €.
γ) Επιμελητής Α΄ : Αυξάνεται ο Β.Μ κατά 360 €.
δ) Διευθυντής : Αυξάνεται ο Β.Μ κατά 420 €.
Μετά από συζήτηση εντός αυστηρά των χρονικών ορίων της Σύμβασης, εφαρμόζεται Νέο Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο που η πρώτη φάση ξεκινάει με την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης και τις ανωτέρω αυξήσεις και στο καταληκτικό επίπεδο θα προσαρμόζεται προοδευτικά στις προτάσεις των θεσμικών εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών.
Ο τρόπος υπολογισμού του ωρομισθίου των ιατρικών εφημεριών θα προσεγγίσει την επόμενη 3ετία, τον τρόπο υπολογισμού των υπερωριών των Δημοσίων Υπαλλήλων.
8. Από δημοσιεύσεως της παρούσης καταργείται το εδάφιο 2 της παραγράφου 9 του άρθρου 45, του ν.3205/2003.
Η διάρκεια της συλλογικής Σύμβασης και κατά άρθρα 1, 6 και 7 είναι ετήσια από 1/1/09 έως 31/ 12/09.
Έναρξη διαλόγου για την κατάρτιση της επόμενης Συλλογικής Σύμβασης ορίζεται η 15η Οκτωβρίου του 2009.
Οι διατάξεις της παρούσης είναι ειδικές και κατισχύουν κάθε αντίθετης διάταξης.
9. Μεταβατική διάταξη
Δεν επαναπροκηρύσσονται οι θέσεις γιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ ως επιμελητές Α΄, Β΄, και Γ΄ με πενταετή θητεία και δεν έχουν μονιμοποιηθεί κατά την έναρξη ισχύος της παρούσης. Με τη συμπλήρωση της πενταετίας οι γιατροί που κατέχουν τις θέσεις αυτές κρίνονται ατομικά με βάση τα κριτήρια του άρθρου 35 παρ.6 ν. 2519/ 1997, όπως ισχύει και εφόσον η κρίση τους είναι επιτυχής, μονιμοποιούνται. Αρμόδιο για την κρίση τους είναι το Συμβούλιο της παρούσης για την εξέλιξη των υπηρετούντων γιατρών ΕΣΥ. Αν η κρίση δεν είναι επιτυχής τότε οι θέσεις κενούνται και επαναπροκηρύσσονται. Στην περίπτωση αυτή ισχύουν όσα αναφέρονται στην παρούσα για την προκήρυξη και πλήρωση των κενών θέσεων.
αντε βρε και καλή ευκολία!!!
το παρακάτω κείμενο είναι από το Αθηναϊκό Πρακτ. Ειδήσεων
Ικανοποιημένοι γιατροί- ευχαριστημένοι ασθενείς
01/12/2008
Δυο χρόνια διήρκεσαν οι διαπραγματεύσεις, μεταξύ του υπουργείου Υγείας και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, έως ότου προκύψει η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας των γιατρών με το δημόσιο σύστημα υγείας.
Ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρουσιάζοντας σήμερα τη νέα σύμβαση, παρουσία της ΟΕΝΓΕ, τη χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας, καθώς όπως είπε, «βγάζει το σύστημα υγείας από το τέλμα». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Σ. Τσούκαλος, έκανε λόγο για τομή και εκτίμησε ότι «από την επόμενη μέρα της σύμβασης θα έχουμε να κάνουμε με ένα άλλο ΕΣΥ».
Με τη νέα σύμβαση κατοχυρώνονται οι κατακτήσεις των γιατρών έως σήμερα, καθώς, πρακτικά, θα συμβάλλει στην αύξηση των μισθών τους, αλλά και στη μείωση του συνολικού χρόνου εργασίας τους στα δημόσια νοσοκομεία.
Μέσα από τη σύμβαση αλλάζει και ο τρόπος επιλογής των γιατρών και δημιουργούνται νέα συμβούλια αξιολόγησής τους.
Ο κ. Τσούκαλος επισήμανε, ότι «η υπογραφή της νέας σύμβασης ανοίγει δρόμους για ένα νέο διαρκώς βελτιούμενο και αναβαθμισμένο σύστημα Υγείας», ενώ αναφερόμενος στις προσλήψεις, που εξήγγειλε το υπουργείο Υγείας, είπε ότι «δεν μπορεί να γίνουν μέσα σε μια ημέρα, αλλά... φιλοδοξούμε μεγάλο μέρος τους να γίνει πράξη στο πρώτο εξάμηνο του 2009».
22 Νοε 2008
Το τελικο(?) κειμενο τής κλαδικής σύμβασης
Το παρακάτω κείμενο αποτελεί ομόφωνη απόφαση της Διαπραγματευτικής Ομάδας και υποβλήθηκε στις 18/11/08 στο Υπουργείο Υγείας για ν΄ αποτελέσει τη βάση κατάρτισης νομοσχεδίου. Στις 20/11/08 το Υπουργείο κατέθεσε στην ΟΕΝΓΕ παρατηρήσεις και αντιπροτάσεις, οι οποίες φαίνονται ως σημειώσεις στο κείμενο. Ως σημειώσεις φαίνονται και οι νέες προτάσεις που κατέθεσε η ΟΕΝΓΕ.
Δημήτρης Βαρνάβας
Αθήνα 18 Νοεμβρίου 2008
Α.Π:1389
ΠΡΟΣ
ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
κο ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ
ΣΧΕΔΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Το ακριβές περιεχόμενο της Συλλογικής Σύμβασης που συμφωνείται είναι το κάτωθι:
1. Οι νοσοκομειακοί γιατροί κάδου ΕΣΥ και ειδικευομένων θα πραγματοποιούν εφημερίες που χρειάζονται ώστε τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας να λειτουργούν με ασφαλή τρόπο. Οι ανάγκες για την εφημέρευση των μονάδων υγείας αυτών, προσδιορίζονται από τα Επιστημονικά Συμβούλια και τις Διοικήσεις τους[1].
Για την επίτευξη του στόχου αυτού δεν θα εφαρμοστούν ελαστικά ωράρια (π.χ κυκλικά) και ελαστικές σχέσεις εργασίας (π.χ επικουρικοί γιατροί κ.λ.π). ‘Οπου στο άρθρο αυτό αλλά και στα υπόλοιπα μνημονεύονται ειδικευμένοι γιατροί του ΕΣΥ συμπεριλαμβάνονται και οι οδοντίατροι ΕΣΥ[2].
2. Το επίσημο ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών είναι 7ωρο, συνεχές, πρωινό και 5νθήμερο. Μετά δε από κάθε ενεργό εφημερία παρέχεται στον εργαζόμενο ρεπό (εργάσιμη ημέρα) που δεν μεταφέρεται πέρα της μιας εβδομάδος.
3. Το επίδομα βιβλιοθήκης των νοσοκομειακών γιατρών δεν υπόκειται σε φορολόγηση.
4. Οι πρώτες 4 για τους ειδικευμένους νοσοκομειακούς γιατρούς και οι πρώτες 6 για τους ειδικευόμενους κάθε είδους εφημερίας και κατ΄ επιλογήν του γιατρού φορολογούνται με ειδικό συντελεστή 20% ή με το εισόδημα. Οι πέραν των 4 πρώτων ή 6 αντίστοιχα κάθε είδους εφημερίας δεν υπόκεινται σε φορολόγηση.
Το 50% του επιδόματος εφημερίας των Διευθυντών γιατρών της Α΄ Ζώνης δεν υπόκειται σε φορολόγηση. Το μέτρο αυτό θα ισχύει μετά την 1/1/09 για τους Συντονιστές Διευθυντές Α΄ Ζώνης και εφ’ όσον βέβαια θα εκλέγονται αυτοί σε τμήματα ή εργαστήρια και μονάδες και στους Διευθυντές Α΄ Ζώνης όταν θα είναι μοναδικοί διευθυντές στο τμήμα, εργαστήριο και μονάδες και ως εκ τούτου δεν θα εκλέγεται Συντονιστής Διευθυντής.
5. Αναδιαρθρώνεται η Ιατρική υπηρεσία στη βάση οργανωμένης εξέλιξης των νοσοκομειακών γιατρών μέσα στο σύστημα από τον εισαγωγικό βαθμό του Επιμελητού Β΄ (πύλη εισόδου) μέχρι τον καταληκτικό βαθμό του Διευθυντού σε πολυδιευθυντικό σύστημα. Από 1/1/09 οι οργανικές θέσεις των ειδικευμένων γιατρών παύουν στους οργανισμούς των Νοσοκομείων και Κ.Υ να είναι κατανεμημένες σε βαθμούς και μετονομάζονται σε θέσεις ειδικευμένων γιατρών. Οι υπηρετούντες σήμερα γιατροί διατηρούν το βαθμό τους.
Η αναδιάρθρωση και η από τούδε και στο εξής πλήρης εξέλιξη των νοσοκομειακών γιατρών στο ΕΣΥ γίνεται ως ακολούθως.
α) Κάθε ειδικευμένος γιατρός του ΕΣΥ εξελίσσεται μέχρι τον καταληκτικό βαθμό του Διευθυντού, υπό προϋποθέσεις χρόνου προϋπηρεσίας στον κάθε βαθμό, καθώς και σύμφωνα με εκπαιδευτικά και επιστημονικά κριτήρια που προβλέπει το αρ. 35 παρ. 6 του Ν. 2519/97. Η αξιολόγηση είναι ατομική και γίνεται κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου.
β) Κάθε θέση που κενούται, προκηρύσσεται από το Νοσοκομείο εντός 1 μηνός υποχρεωτικά. Η προκήρυξη των κενών ή κενούμενων θέσεων είναι ανοικτή και ενεργείται με τα κριτήρια της παρ. 7 αρ.37 του Ν. 2519/97 και ο επιλεγόμενος γιατρός προσλαμβάνεται στον εισαγωγικό βαθμό του Επιμελητού Β΄ και ακολούθως εξελίσσεται βαθμολογικά μέσα στο σύστημα.
γ) Θέσεις οι οποίες έχουν προκηρυχθεί και εφόσον έχουν κατατεθεί οι προβλεπόμενες εισηγήσεις, η κρίση – επιλογή ενεργείται από το Συμβούλιο προσλήψεων – κρίσεων του παρόντος νόμου. Οι θέσεις αυτές μετατρέπονται σε θέσεις ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ και κατ΄ εξαίρεση η επιλογή είναι για το βαθμό της προκήρυξης . Προκηρύξεις για τις οποίες δεν κατατέθηκαν εισηγήσεις επαναπροκηρύσονται ως θέσεις ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ στον εισαγωγικό βαθμό Επιμελητού Β΄. Η επαναπροκήρυξη ενεργείται κατά προτεραιότητα μέσα σε 2 μήνες από την ισχύ του παρόντος[3].
δ) Οι βαθμοί των ειδικευμένων γιατρών είναι : Επιμελητής Β΄, Επιμελητής Α΄και Διευθυντής.
ε) Γιατροί που υπηρετούν στο ΕΣΥ η Πανεπιστημιακοί γιατροί δύνανται να διεκδικήσουν προκηρυσσόμενη θέση σε άλλο νοσοκομείο και αν επιλεγούν αυτοί διατηρούν το βαθμό τους. Η αντιστοίχηση βαθμών και τίτλων ΕΣΥ και Πανεπιστημιακών είναι:
Λέκτωρ με ειδικότητα Επιμελητής Β΄
Επίκουρος Καθηγητής Επιμελητής Α΄
Αναπλ. Καθηγητής Αναπλ. Διευθυντής
Τακτικός Καθηγητής Διευθυντής
Γιατροί που μετακινούνται από ένα νοσοκομείο ή Κ.Υ σε άλλο νοσοκομείο ή Κ.Υ (μέσω κατάληψης προκηρυσσόμενης θέσης) επιβαρύνονται με 2 χρόνια πέρα των προβλεπόμενων για να εξασφαλίσουν την προϋπόθεση του χρόνου αίτησής τους προς αξιολόγηση για τον βαθμό του Επιμελητού Α΄. Επιμελητές Α΄ μετακινούμενοι σε άλλο νοσοκομείο ή Κ. Υγείας επιβαρύνονται με 4 χρόνια πέραν των προβλεπομένων για να εξασφαλίσουν την προϋπόθεση του χρόνου αίτησής τους προς αξιολόγηση για τον βαθμό του Διευθυντή[4].
Οι προαγόμενοι σε βαθμό Διευθυντού δεν δύνανται πλέον να διεκδικήσουν άλλη θέση.
στ) Ο νοσοκομειακός γιατρός που αποκτά το δικαίωμα εξέλιξης στον επόμενο βαθμό το ζητά και αξιολογείται. Αν η αξιολόγηση είναι αρνητική δικαιούται να ζητήσει επαναξιολόγηση μετά 2 τουλάχιστον χρόνια από την 1η αξιολόγηση του στο συγκεκριμένο βαθμό. Επί νέας αρνητική αξιολόγησης παραμένει στον ίδιο βαθμό , του απονέμονται οι αποδοχές του επόμενου βαθμού και δικαιούται άλλης αξιολόγησης μετά 5 έτη.
ζ) Δικαίωμα αίτησης για αξιολόγηση αποκτά ο Επιμελητής Β΄ μετά από 7 χρόνια στον βαθμό . Ο Επιμελητής Α΄ αποκτά δικαίωμα αξιολόγησης μετά από 8 έτη στο βαθμό ή 15 χρόνια στο ΕΣΥ εκ των οποίων τα 5 χρόνια στο βαθμό του Επιμελητή Α΄ και στην ίδια θέση χωρίς αρνητικές αξιολογήσεις στον προηγούμενο βαθμό.
Από την δημοσίευση του παρόντος νόμου παύει η απονομή του τίτλου του Αναπλ. Διευθυντή.
Οι υπηρετούντες κατά τη δημοσίευση του παρόντος Επιμελητές Α΄ που συμπληρώνουν τις νόμιμες προϋποθέσεις και όλοι οι σημερινοί Αναπλ. Διευθυντές εντός της επόμενης 2ετίας δικαιούνται αίτησης αξιολόγησης κατά σειρά αρχαιότητος στον βαθμό του Επιμελητού Α΄ κατά τμήμα , μονάδα ή εργαστήριο του Νοσοκομείου[5] και σε ποσοστό 25% κάθε 6μηνο της 2ετίας. Το τελευταίο 6μηνο του 2010, μαζί με τους εναπομείναντες της παραγράφου αυτής αποκτούν δικαίωμα αίτησης και όσοι εν τω μεταξύ εξασφάλισαν τις προϋποθέσεις.
η) ΄Όταν σε μια κλινική, τμήμα ή εργαστήριο υπηρετούν περισσότεροι από ένας Διευθυντής, εκλέγεται ένας ως Συντονιστής Διευθυντής για 4ετή θητεία . Επί μη έκφρασης ενδιαφέροντος από κανέναν ορίζεται υποχρεωτικά από τον Διοικητή . ΄Οπου σήμερα υπηρετεί οργανικός Διευθυντής (όχι σε προσωποπαγή θέση) παραμένει Συντονιστής Διευθυντής μέχρις αποχωρήσεώς του για οιοδήποτε λόγο.
θ) Και στην Α΄ Ζώνη εφημερεύουν οι Διευθυντές σε ενεργό ή άλλου είδους εφημερία. Απαλλάσσονται της υποχρέωσης αυτής στην Α΄ Ζώνη οι Συντονιστές Διευθυντές ή Διευθυντές τμημάτων όπου δεν υπηρετεί άλλος Διευθυντής.
ι) Εκλεκτορικά Σώματα.
Α – Συμβούλιο προσλήψεων – κρίσεων σε ανοιχτές προκηρύξεις.
1. Ο Διοικητής τους Νοσοκομείου ως Πρόεδρος του Συμβουλίου με Αναπληρωτή του τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας.
2. Ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου που αναπληρώνεται από τον νόμιμο αντικαταστάτη του.
3. Ο Διευθυντής του αντίστοιχου Τομέα που αναπληρώνεται από τον νόμιμο αντικαταστάτη του.
4. ο Συντονιστής Διευθυντής του τμήματος που αναπληρώνεται από τον νόμιμο αντικαταστάτη του.
5. ο Εκπρόσωπος των Επιμελητών Α΄ στο Επιστημονικό Συμβούλιο που αναπληρώνεται από τον αρχαιότερο Επιμελητή Α΄ της ίδιας ειδικότητας (αν στο νοσοκομείο υπάρχουν περισσότερο του ενός αντίστοιχα τμήματα) ή του τμήματος εάν είναι μοναδικό.
Οι 3ος και 4ος κριτές είναι συγχρόνως και εισηγητές οι οποίοι υποχρεώνονται να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους σε 1 ½ μήνα από το πέρας της προκήρυξης. Ενστάσεις υποβάλλονται εντός 20 ημερών από την κατάθεση των εισηγήσεων. Οι ενστάσεις απαντώνται εντός 15 ημερών και το Συμβούλιο συνεδριάζει και αποφασίζει σε διάστημα 15 ημερών από την τελευταία ημερομηνία απάντησης των ενστάσεων.
΄Εδρα του Συμβουλίου είναι το Νοσοκομείο που προκηρύσσει τη θέση.
Β – Συμβούλιο Αξιολόγησης προς εξέλιξη των υπηρετούντων μονίμων γιατρών του ΕΣΥ
Το Συμβούλιο αυτό είναι η Γενική Συνέλευση του αντίστοιχου προς τον αξιολογούμενο τομέα και απαρτίζεται κάθε φορά από τους ειδικευμένους μονίμους γιατρούς του ΕΣΥ του Νοσοκομείου και Κ. Υγείας του από τον βαθμό του αξιολογουμένου και επάνω.
Η Συνέλευση συγκαλείται από τον Διευθυντή του Τομέα ή από τον νόμιμο αναπληρωτή του και είναι σε απαρτία αν παρίσταται το 50% των εχόντων δικαίωμα συμμετοχής για τον κάθε βαθμό. Επί μη απαρτίας η συνέλευση επαναλαμβάνεται μέσα σε μία εβδομάδα με νόμιμη απαρτία το 30% των εχόντων δικαίωμα συμμετοχής. Επί νέας ελλείψεως απαρτίας η συνέλευση επαναλαμβάνεται μετά 7 ημέρες χωρίς ανώτερο όριο απαρτίας. Θετική θεωρείται η ατομική αξιολόγηση εφόσον συγκεντρώνει το 50% + 1 των ψήφων των παρόντων. Η ψηφοφορία είναι φανερή.
Το 1ο 15νθήμερο κάθε έτους ορίζονται 1 εισηγητής με τον αναπληρωματικό του για κάθε ειδικότητα και επί ελλείψεως από συναφή ειδικότητα από τη Συνέλευση του Τομέα. Δεύτερος εισηγητής είναι ο εκάστοτε Συντονιστής Διευθυντής ή μοναδικός Διευθυντής του τμήματος του αξιολογούμενου ή ο νόμιμος αναπληρωτής ή αντικαταστάτης του.
Αξιολογήσεις γίνονται 2 φορές το χρόνο.
Οι εισηγητές λαμβάνουν μέχρι 31 Ιανουαρίου κάθε έτους τους φακέλους των γιατρών (Νοσοκομείων και Κ. Υγείας) που έχουν δικαίωμα και το αιτούν να προαχθούν. Σε ένα μήνα από τη λήψη των φακέλων οι εισηγητές καταθέτουν την εισήγησή τους στη Γραμματεία του Τομέα.
Η Γραμματεία μέσα σε 5 ημέρες επιδίδει τις εισηγήσεις στους υποψηφίους γιατρούς, οι οποίο δικαιούνται να υποβάλουν ένσταση σε προθεσμία 15 ημερών.
Μέσα σε 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας ένστασης , απαντώνται οι ενστάσεις και σε 15 ημέρες ο Διευθυντής του Τομέα καλεί την αντίστοιχη συνέλευση του Τομέα. Η συνέλευσης αφού ακούσει τις εισηγήσεις , τις ενστάσεις, τις απαντήσεις , τις οποίες παρουσιάζουν οι εισηγητές, οι οποίοι απαντούν και σε ερωτήματα, αποφασίζει αιτιολογημένα.
Οι εισηγητές λαμβάνουν 2η φορά στο ίδιο έτος τους φακέλους των ενδιαφερομένων γιατρών μέχρι 31/7 και ακολουθείται ή ίδια διαδικασία που περιγράφεται ανωτέρω.
Η πρώτη διαδικασία αξιολόγησης μετά τη δημοσίευση του παρόντος δύναται να αρχίσει ένα μήνα αργότερα από τα προβλεπόμενα.
Γ – Συμβούλιο επιλογής Συντονιστών Διευθυντών.
Το Συμβούλιο αυτό είναι η γενική Συνέλευση του αντίστοιχου Τομέα όλων των μονίμων γιατρών του ΕΣΥ του Τομέα αυτού. Εισηγητές ορίζονται ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου με τον νόμιμο αναπληρωτή του και ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας με τον νόμιμο και αυτός αναπληρωτή του[6].
Δικαίωμα υποψηφιότητας έχουν οι Διευθυντές στο βαθμό του ίδιου τμήματος. Η επιλογή γίνεται μεταξύ των αιτούντων και οι εισηγητές υποβάλλουν τις εισηγήσεις τους εντός 15 ημερών από τη λήψη των φακέλων. Δικαίωμα ένστασης εντός 15 ημερών από την κοινοποίηση των εισηγήσεων. Οι εισηγητές απαντούν εντός 15 ημερών από την παραλαβή των ενστάσεων.
Το Συμβούλιο επιλογής συγκαλείται υποχρεωτικά από τον Διευθυντή του Τομέα εντός 15 ημερών από την απάντηση των ενστάσεων.
Όπου ως εκλεκτορικά σώματα αναφέρονται η Γενική Συνέλευση του Τομέα ή μέρος αυτής, σε νοσοκομεία όπου υπάρχουν Πανεπιστημιακές Κλινικές δεν καλούνται και δεν συμμετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο (ούτε στον υπολογισμό της απαρτίας) οι Πανεπιστημιακοί γιατροί. Ο Διευθυντής του Τομέα ή ο αναπληρωτής του καλούν τους μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ.
κ) Νοσοκομειακοί γιατροί που συνταξιοδοτούνται υποχρεωτικά μέχρι 31/12/2009 τους χορηγούνται οι αποδοχές του επόμενου βαθμού και δεν κρίνονται.
λ) Τα 2 πρώτα χρόνια (έως 31 – 12 – 2010) οι νέες προσλήψεις αφορούν γιατρούς που δεν υπηρετούν στο ΕΣΥ . Ως εκ τούτου υπηρετούντες γιατροί στο ΕΣΥ και μέχρι 31/12/2010 δεν μπορούν να διεκδικήσουν άλλη θέση στο ΕΣΥ εκτός και υποβάλλουν παραίτηση μέχρι τη λήξη της εκάστοτε προκήρυξης.
6– Κατά τη χρονική διάρκεια της Συλλογικής Σύμβασης και μάλιστα στο πρώτο εξάμηνο θα προσληφθούν 2000 νέοι γιατροί σε οργανικές θέσεις ( εξ αυτών τουλάχιστον 1.500 ειδικοί σε οργανικές θέσεις Επιμελητών Β΄).
Ο καθορισμός των αναγκών των προσλήψεων θα γίνεται από κοινή επιτροπή του Υπουργείου Υγείας και της ΟΕΝΓΕ ώστε να προτιμώνται υποστελεχωμένα τμήματα με στόχο την 1/7/09 να μην υπάρχουν γιατροί που θα εξαναγκάζονται να κάνουν περισσότερες από 7 ενεργείς εφημερίες το μήνα και 11 εφημερίες παντός τύπου.
Θέσεις που προκηρύσσονται εκτός κοινής Επιτροπής Υπουργείου Υγείας – ΟΕΝΓΕ δεν υπολογίζονται στις ανωτέρω 2.000 περιγραφόμενες.
Η κοινή αυτή Επιτροπή θα προτείνει κατά τη διάρκεια της συλλογικής σύμβασης λειτουργία ΤΕΠ και νέα πρότυπα εφημέρευσης.
7– ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ:
Από 1/1/2009 στο ισχύον μισθολόγιο των Νοσοκομειακών γιατρών παρέχονται οι εξής αυξήσεις κατά βαθμό:
α) Ειδικευόμενος: Αυξάνεται ο Β.Μ κατά 210 € και το Νοσοκομειακό
επίδομα κατά 90 €.
β) Επιμελητής Β΄ : Αυξάνεται ο Β.Μ κατά 300 €.
γ) Επιμελητής Α΄ : Αυξάνεται ο Β.Μ κατά 360 €.
δ) Διευθυντής : Αυξάνεται ο Β.Μ κατά 420 €.
Μετά από συζήτηση εντός αυστηρά των χρονικών ορίων της Σύμβασης, εφαρμόζεται Νέο Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο που η πρώτη φάση ξεκινάει με την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης και τις ανωτέρω αυξήσεις και στο καταληκτικό επίπεδο θα προσαρμόζεται προοδευτικά στις προτάσεις μας.
Ο τρόπος υπολογισμού του ωρομισθίου των εφημεριών μας θα προσεγγίσει την επόμενη 3ετία, αυτών των υπερωριών των Δημοσίων Υπαλλήλων.
8– Καταργείται από το μισθολόγιο των Νοσοκομειακών γιατρών του ΕΣΥ η οροφή των αποδοχών Αρεοπαγίτη με 29 χρόνια υπηρεσίας[7].
Η διάρκεια της συλλογικής Σύμβασης και κατά άρθρα 1, 6 και 7 είναι ετήσια από 1/1/09 έως 31/ 12/09.
΄Εναρξη διαλόγου για την κατάρτιση της επόμενης Συλλογικής Σύμβασης ορίζεται η 15η Οκτωβρίου του 2009.
Κάθε διάταξη που περιλαμβάνεται στη παρούσα Συλλογική Σύμβαση αλλάζει ή καταργείται με νέα Συλλογική Σύμβαση.------------------------------------------------------------------------
ANTIΠΡΟΤΑΣΕΙΣ_ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ
[1] Αντιπρόταση Υπουργείου: « Τα προγράμματα των εφημεριών αυτών καταρτίζονται με απόφαση του εκάστοτε Διοικητή μετά από πρόταση του Επιστημονικού Συμβουλίου».
Αντιπρόταση ΟΕΝΓΕ: « καταρτίζονται όπως προβλέπει η παράγρ. 3α του άρθρου 9 του νόμου 3329/05»
[2] Θα περιληφθεί διάταξη, ώστε να συμπεριλαμβάνονται οι γιατροί του «Παπαγεωργίου» και όποιου άλλου Νοσοκομείου έχει παρόμοιο καθεστώς εργασιακών σχέσεων.
[3] Αντιπρόταση Υπουργείου στο σημείο γ), η οποία έγινε αποδεκτή από την ΟΕΝΓΕ: «Η παρούσα δεν εφαρμόζεται για την πλήρωση θέσεων που έχουν προκηρυχθεί μέχρι την ημέρα υπογραφής της και θεωρούνται εξ αυτού του λόγου εκκρεμείς. Τα αρμόδια συμβούλια επιλογής υποχρεούνται εντός τριών μηνών από την υπογραφή της παρούσης να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες πλήρωσης των εκκρεμών θέσεων»
[4] Προσθήκη Υπουργείου: «Οι εν λόγω επιβαρύνσεις δεν εφαρμόζονται σε γιατρούς που μετακινούνται σε Νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας περιοχών που χαρακτηρίζονται άγονες με απόφαση του Υπουργού Υγείας, κατόπιν πρότασης του ΕΚΕΠΥ και της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας του Υπουργείου Υγείας» Αποδεκτή από την ΟΕΝΓΕ με τη διευκρίνιση «…από και προς Νοσοκομεία…»
[5] Διόρθωση ΟΕΝΓΕ: Η φράση «κατά Τμήμα, Μονάδα ή Εργαστήριο» να γίνει «κατά ειδικότητα»
[6] Αντιπρόταση Υπουργείου για τη συγκεκριμένη παράγραφο: «Το Συμβούλιο αποτελείται από το Διοικητή του Νοσοκομείου που προκήρυξε τη θέση, τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου, τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και δύο συντονιστές Διευθυντές που κληρώνονται για το σκοπό αυτό στην οικεία Υγειονομική Περιφέρεια. Πρόεδρος του Συμβουλίου είναι ο Διοικητής και εισηγητές ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου και ο αρχαιότερος εκ των δύο συντονιστών Διευθυντών». Η ΟΕΝΓΕ εμμένει στην αρχική της πρόταση, δεδομένου ότι και ο Υπουργός στις 10 προτάσεις για το πολυδιευθυντικό γράφει στο σημείο 8 «Εκλεκτορικό σώμα υπό συζήτηση. Πιστεύω στη συνέλευση του τομέα»
[7] εδάφιο 2 της παραγ. 9 του άρθρου 45 του νόμου 3205/2003
19 Νοε 2008
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
ΤΗΛ 2105205291
2105200738
Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2008
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Μετά από δύο σχεδόν χρόνια διαβουλεύσεων μεταξύ της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και σε συνέχεια των τελευταίων συνομιλιών με την ηγεσία του Υπουργείου, με κορυφαία αυτή της 4 Νοεμβρίου 2008 με τον Υπουργό κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, η ΟΕΝΓΕ, με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της στις 5/11/2008, αποδέχεται την τελική πρόταση του Υπουργού Υγείας. Στόχος είναι η υπογραφή κλαδικής συμφωνίας πριν από το τέλος του 2008.
Ήδη, την Τετάρτη συνέρχεται μεικτή Ομάδα Εργασίας Υπουργείου-ΟΕΝΓΕ, προκειμένου να συνταχθεί το περιεχόμενο της κλαδικής συμφωνίας.
Σημειώνεται, ότι με την κλαδική συμφωνία εναρμονίζεται απόλυτα το ωράριο και οι εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών, με τα ανώτατα επιτρεπτά όρια που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να επιβάλλονται - όπως η κοινοτική οδηγία δίνει τη δυνατότητα - κυκλικά και ελαστικά ωράρια, ούτε ελαστικές σχέσεις εργασίας αλλά ούτε και εντατικοποίηση της εργασίας των γιατρών.
Ειδικότερα:
· Το πρωινό συνεχές οκτάωρο εργασίας γίνεται επτάωρο και χορηγείται ρεπό μετά από κάθε ενεργό εφημερία.
· Προσλαμβάνονται 4.500 νέοι γιατροί πέραν των σήμερα υπηρετούντων στα επόμενα δύο χρόνια (1.200 ειδικευόμενοι, 3.300 Επιμελητές Β΄ σε οργανικές θέσεις). Μέσα στο 2009 θα γίνουν 2.000 προσλήψεις, από τις οποίες όπως έχει διευκρινιστεί καμία δεν θα αφορά θέση επικουρικού, θα ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο. Από την αρχή του δεύτερου εξαμήνου (1/07/09) κανείς γιατρός στη χώρα (ειδικός ή ειδικευόμενος) δεν θα εξαναγκάζεται να εκτελεί πάνω από 7 έως 8 ενεργείς εφημερίες τον μήνα. Ο καθορισμός των αναγκών των προσλήψεων θα γίνεται από κοινή Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας και της ΟΕΝΓΕ, ώστε να στοχεύουν υποστελεχωμένα τμήματα.
· Αναδιαρθρώνεται η διαδικασία οργανωμένης εξέλιξης των νοσοκομειακών γιατρών από τον εισαγωγικό βαθμό του Επιμελητή Β΄ μέχρι τον καταληκτικό βαθμό του Διευθυντού σε πολυδιευθυντικό σύστημα. Ο τίτλος του Αναπληρωτή Διευθυντή σταδιακά καταργείται. Η ατομική εξέλιξη θα γίνεται από τον βαθμό του Α΄ στον βαθμό του Διευθυντή. Μετά τη συνταξιοδότηση των σημερινών οργανικών διευθυντών, η εκλογή του συντονιστή Διευθυντή θα γίνεται με δημοκρατικό τρόπο.
· Αναδιαρθρώνονται τα Συμβούλια Κρίσεων, Προσλήψεων και Αξιολογήσεων των γιατρών με την κατάργηση των ΣΚΕΙΟΠΝΙ και την εισαγωγή νέων διαδικασιών πρόσληψης περιφερειακού και τοπικού χαρακτήρα.
· Το επίδομα βιβλιοθήκης παύει να φορολογείται.
· Οι πρώτες και μέχρι τέσσερις εφημερίες για τους ειδικευμένους και μέχρι έξι για τους ειδικευόμενους σε εθελοντική βάση, φορολογούνται με ειδικό φορολογικό συντελεστή 20%. Οι πέρα αυτών, είναι αφορολόγητες.
· Αυξάνεται ο βασικός μισθός των ειδικευομένων, των Επιμελητών Β΄ των Επιμελητών Α΄ και των Διευθυντών, σε επίπεδα που έχουν συμφωνηθεί, αυξανόμενο συγχρόνως και το χρονοεπίδομα. Στους ειδικευόμενους επιπρόσθετα χορηγείται αύξηση στο νοσοκομειακό επίδομα κατά 90 ευρώ.
· Καταργούνται διατάξεις που καθορίζουν οροφή (πλαφόν) στις αθροιστικές αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ.
· Το επίδομα εφημέρευσης των Διευθυντών Α΄ ζώνης που μελλοντικά θα είναι Συντονιστές Διευθυντές Α΄ ζώνης να έχει την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τις πάνω από τις 4 εφημερίες των υπολοίπων γιατρών. Δηλαδή το 50% να είναι αφορολόγητο
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση και τομή που επετεύχθη από την ίδρυση του ΕΣΥ, ως αποτέλεσμα των συντονισμένων ενεργειών του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Οικονομίας αλλά και του «υψηλού αισθήματος ευθύνης των νοσοκομειακών γιατρών απέναντι στη δημόσια υγεία και το κοινωνικό σύνολο», όπως η ίδια η ΟΕΝΓΕ αναφέρει στην απόφασή της στις 5/11/2008, που κοινοποίησε επισήμως προς τον Υπουργό Υγείας και τον Υπουργό Οικονομίας.
Διαδοχικές συναντήσεις ΟΕΝΓΕ - Υπουργείου Υγείας
Σήμερα Δευτέρα 17 Νοεμβρίου συναντήθηκε η Διαπραγματευτική Ομάδα και συζήτησε τελικές ρυθμίσεις για το κείμενο της κλαδικής σύμβασης, στις οποίες κατέληξε με ομοφωνία και παρουσίασε εν συνεχεία στη συνάντηση που επακολούθησε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Αύριο πρωί οι προτάσεις αυτές θα παραδοθούν στο Υπουργείο διατυπωμένες σε κείμενο και περιμένουμε απάντηση σε νέα συνάντηση ΟΕΝΓΕ - Υπουργείου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου.
Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου θα συγκληθεί το Γενικό Συμβούλιο προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις και να λάβει σχετικές αποφάσεις.
Δημήτρης Βαρνάβας
15 Νοε 2008
ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Η έκτακτη Γενική Συνέλευση των γιατρών του «Μαμάτσειου» Νοσοκομείου Κοζάνης της 6ηςΝοεμβρίου 2008, καταγγέλλει το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Κοζάνης για την απαράδεκτη φραστική επίθεση και εξύβριση του γιατρού, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, και εκπροσώπου των γιατρών κου Ζαρκινού Φωτίου που υπηρετεί και στηρίζει την Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου, με το ελάχιστο προσωπικό, την τελευταία 15ετία. Η επίθεση αυτή, σε συνδυασμό με τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας, είχε σοβαρή επίπτωση στην υγεία του με ανάγκη άμεσης νοσηλείας του στο νοσοκομείο.
Ο συνάδελφος Ζαρκινός Φώτης κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, υπερασπίστηκε τα δίκαια αιτήματά μας. Συγκεκριμένα, προσπάθησε να ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο, ζητώντας να εφαρμοστεί ο νόμος σε σχέση με τις εφημερίες των γιατρών και αντιτέθηκε στη λογική του Διοικητικού Συμβουλίου, που παράνομα και καταχρηστικά απαιτεί την εξάντληση και εξαθλίωση των γιατρών με υπερβολικά μεγάλο αριθμό εφημεριών, έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά από την έλλειψη ιατρικού προσωπικού, σε βάρος της ψυχικής και σωματικής τους υγείας καθώς και της ποιότητας της παρεχόμενης περίθαλψης στους ασθενείς.
Η έκτακτη γενική συνέλευση προειδοποιεί προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι γενικοί όροι εργασίας του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου, όπως αυτοί επιβάλλονται από την διοίκηση, εγκυμονούν κινδύνους για την ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου. Όπως όλοι, έτσι και το ιατρικό προσωπικό έχει πεπερασμένες σωματικές και ψυχικές αντοχές που έχουν ήδη εξαντληθεί από την εξουθενωτική καθημερινότητα που τους επιβάλλει η διοίκηση του νοσοκομείου.
Λυπούμαστε πραγματικά που μετά από τόσα χρόνια προσφοράς γιατροί όπως και ο κος Ζαρκινός αντιμετωπίζονται με αυτόν τον απαξιωτικό τρόπο, αντί να απολαμβάνουν τον σεβασμό και την αναγνώριση από μέρους της διοίκησης.
Για τους παραπάνω λόγους καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη συμπεριφορά εναντίον του συναδέλφου μας και ζητούμε την άμεση απομάκρυνση από την θέση του στο Δ.Σ. του νοσοκομείου του κου Παπαβασιλείου Αντωνίου που ήταν ο κύριος υπεύθυνος της υβριστικής επίθεσης και αποδοκιμάζουμε την σιωπηλή συγκατάβαση των υπολοίπων μελών.
Η ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ «ΜΑΜΑΤΣΕΙΟΥ»
ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ
ΑΔΕΔΥ: Στάση Εργασίας στις 26 Νοέμβρη και 24ωρη Απεργία τον Δεκέμβρη
Στάση εργασίας στις 26 Νοέμβρη από τις 12 το μεσημέρι μέχρι το τέλος του ωραρίου και 24ωρη Απεργία τον Δεκέμβρη ανακοίνωσε η ΑΔΕΔΥ μετά την άκαρπη συνάντηση που είχε με την Υπουργό Απασχόλησης κ. Πετραλιά. Το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ έθεσε το θέμα της άμεσης χρηματοδότησης του Ταμείου Πρόνοιας που αδυνατεί να καταβάλει τα εφάπαξ στους Συνταξιούχους. Η Υπουργός Απασχόλησης "παρέπεμψε" την ΑΔΕΔΥ στο Υπουργείο Οικονο
Ενημερωτικό από τη συνάντηση ΟΕΝΓΕ-Υπουργείου την 12η Νοεμβρίου
Στη σημερινή συνάντηση Υπουργείου- Διαπραγματευτικής Ομάδας συμμετείχαν από πλευράς Υπουργείου οι Γενικοί Γραμματείς κκ Καλογερόπουλος και Ριζάς, ο Διοικητής του ΕΚΕΠΥ κ. Ευσταθίου και η Γενική Διευθύντρια κ. Παναγοπούλου. Έγινε αποδεκτό και από τις δύο πλευρές ότι πρέπει να προχωρήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς, ώστε το αργότερο 15 Δεκεμβρίου να είναι ψηφισμένο από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που θα κυρώνει την κλαδική σύμβαση και θα περιλαμβάνει τρείς ενότητες:
1η- εργασιακό- εξέλιξη- Συμβούλια Κρίσης- πολυδιευθυντικό
2η- προσλήψεις-οργανισμοί-πρότυπα εφημέρευσης- ΤΕΠ
3η- οικονομικές ρυθμίσεις
Από πλευράς Υπουργείου, πέραν αυτών που έχουμε συμφωνήσει μέχρι στιγμής, έγιναν αποδεκτές προς διερεύνηση υλοποίησης οι εξής ρυθμίσεις:
το νοσοκομειακό επίδομα των ειδικευομένων από 50 να ανέλθει σε 90 ευρώ, ώστε μαζί με τα 210 ευρώ στο Βασικό Μισθό να προκύπτει 300 ευρώ αύξηση
Το επίδομα εφημέρευσης των Διευθυντών της Α΄ ζώνης να αναπροσαρμοσθεί και να είναι κατά 50% αφορολόγητο.
Να αναπροσαρμοστεί το επίδομα αγόνου
Να φορολογούνται με 20% οι πρώτες 4 εφημεριές παντός τύπου και όχι μόνον οι ενεργείς, ενώ οι πάνω απ΄αυτές να είναι αφορολόγητες.
Να αναπροσαρμοσθεί το ωρομίσθιο της εφημερίας
Να συγκροτηθούν αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου τα Συμβούλια Κρίσης - Αναβάθμισης και να προχωρήσουν γρήγορα όλες οι άλλες διαδικασίες ώστε από τον Ιούλιο κανένας γιατρός της χώρας να μην είναι υποχρεωμένος να εκτελεί περισσότερες από 7 εφημερίες και η Διοίκηση να μην μπορεί να χρησιμοποιεί το εντέλλεσθαι για την υπέρβαση των 7.
Οι αναβαθμίσεις των αναπληρωτών σε τακτικούς Διευθυντές να γίνουν με γρήγορους ρυθμούς και για όσους έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια στο ΕΣΥ ή 7,5 χρόνια ως Επιμελητές Α΄.
Στις τρείς ενότητες ορίσθηκαν από πλευράς Υπουργείου: στην 1η η κ. Παναγοπούλου, στην 2η ο κ. Ευσταθίου και στην 3η ο κ. Ριζάς, ενώ από πλευράς ΟΕΝΓΕ ορίσθηκαν μέλη μετά από συζήτηση της Διαπραγματευτικής Ομάδας.
Σχετικά με τυχόν εμπλοκές που υπάρχουν από Επιτρόπους στη εξόφληση εφημεριών που εκτελέσθηκαν ή θα εκτελεσθούν μέχρι 31/12/08 συμφωνήθηκε να περιληφθεί στο νομοσχέδιο διάταξη που θα εξαλείφει κάθε δυνατότητα άρνησης Επιτρόπων να εγκρίνουν εντάλματα ή να ζητούν υπογραφές.
Επίσης μετά από αίτημα του συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων Αθήνας συμφωνήθηκε να σταλεί επιστολή από το Υπουργείο προς την ΟΕΝΓΕ, όπου θα περιέχονται διασφαλίσεις και διαβεβαιώσεις, ώστε να ληφθεί υπόψη των συνελεύσεων που θα διεξαχθούν αύριο στα περισσότερα Νοσοκομεία.
Νέα συνάντηση της Διαπραγματευτικής Ομάδας θα γίνει στις 11 πμ της Δευτέρας 17 Νοεμβρίου και στις 2μμ της ίδιας μέρας θα γίνει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.
Δημήτρης Βαρνάβας
Ρυθμίσεις για γιατρούς και 4.500 προσλήψεις 10.11.08
Αθήνα 10.11.2008, 19:32
Μετά από σχεδόν δύο χρόνια διαβουλεύσεων, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) αποδέχθηκε την πρόταση του υπουργείου Υγείας με στόχο την υπογραφή κλαδικής συμφωνίας πριν από το τέλος του 2008.
Σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο τονίζει ότι με την κλαδική συμφωνία εναρμονίζεται απόλυτα το ωράριο και οι εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών με τα ανώτατα επιτρεπτά όρια που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να επιβάλλονται -όπως η κοινοτική οδηγία δίνει τη δυνατότητα- κυκλικά και ελαστικά ωράρια, ούτε ελαστικές σχέσεις εργασίας, αλλά ούτε και εντατικοποίηση της εργασίας των γιατρών.
Ειδικότερα:- Το πρωινό συνεχές οκτάωρο εργασίας γίνεται επτάωρο και χορηγείται ρεπό μετά από κάθε ενεργό εφημερία.- Προσλαμβάνονται 4.500 νέοι γιατροί πέραν των σήμερα υπηρετούντων στα επόμενα δύο χρόνια (1.200 ειδικευόμενοι, 3.300 Επιμελητές Β΄ σε οργανικές θέσεις). Μέσα στο 2009 θα γίνουν 2.000 προσλήψεις, κατά τρόπο ώστε το δεύτερο εξάμηνο του 2009 να μην χρειάζονται οι γιατροί να κάνουν περισσότερες από επτά έως οκτώ ενεργείς εφημερίες τον μήνα. Ο καθορισμός των αναγκών των προσλήψεων θα γίνεται από κοινή Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας και της ΟΕΝΓΕ, ώστε να στοχεύουν υποστελεχωμένα τμήματα. - Αναδιαρθρώνεται η διαδικασία οργανωμένης εξέλιξης των νοσοκομειακών γιατρών από τον εισαγωγικό βαθμό του Επιμελητή Β΄ μέχρι τον καταληκτικό βαθμό του Διευθυντού σε πολυδιευθυντικό σύστημα. Ο τίτλος του Αναπληρωτή Διευθυντή σταδιακά καταργείται. - Αναδιαρθρώνονται τα Συμβούλια Κρίσεων, Προσλήψεων και Αξιολογήσεων των γιατρών με την κατάργηση των ΣΚΕΙΟΠΝΙ και την εισαγωγή νέων διαδικασιών πρόσληψης περιφερειακού και τοπικού χαρακτήρα.- Το επίδομα βιβλιοθήκης παύει να φορολογείται.- Οι πρώτες και μέχρι τέσσερις εφημερίες για τους ειδικευμένους και μέχρι έξι για τους ειδικευόμενους σε εθελοντική βάση, φορολογούνται με ειδικό φορολογικό συντελεστή 20%. Οι πέρα αυτών, είναι αφορολόγητες.- Αυξάνεται ο βασικός μισθός των ειδικευομένων, των Επιμελητών Β΄ των Επιμελητών Α΄ και των Διευθυντών, σε επίπεδα που έχουν συμφωνηθεί, αυξανόμενο συγχρόνως και το χρονοεπίδομα.- Καταργούνται διατάξεις που καθορίζουν οροφή (πλαφόν) στις αθροιστικές αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση και τομή που επετεύχθη από την ίδρυση του ΕΣΥ, καταλήγει η ανακοίνωση, όπως και η ίδια η ΟΕΝΓΕ αναφέρει στην απόφασή της στις 5 Νοεμβρίου 2008, που κοινοποίησε επισήμως προς τους υπουργού Υγείας και Οικονομίας.
Την ερχόμενη Τετάρτη συνέρχεται μεικτή Ομάδα Εργασίας Υπουργείου - ΟΕΝΓΕ, προκειμένου να συνταχθεί το περιεχόμενο της κλαδικής συμφωνίας.
θα κλείσουμε
ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΜΕΤΡΗΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ BLOG.
ΑΝ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΜΑΣ ΤΟ BLOG ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΑΝΗΜΕΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΙΣΤΕ ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΓΥΡΩ ΣΑΣ, ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΣΤΕ, ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ.
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΩΣ ΤΩΡΑ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΒΑΖΕΙ ΣΕ ΣΚΕΨΕΙΣ.
ΒΕΒΑΙΑ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΤΟΣΑ ΜΕΛΗ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΒΙΑΣ ΓΕΜΙΖΟΥΝ 2 ΤΑΞΙ!!!!!!!!!!!!
ΑΥΤΑ ΤΑ ΩΡΑΙΑ !!!! ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΟΙ ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΛΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ BLOG ΠΗΓΑΝ ΧΑΜΕΝΕΣ.
ΞΥΠΝΑΤΕ!!!!!!
2 Νοε 2008
1/11/2008
Γράφει ο Παναγιώτης I. Kαραβίτης Iατρός-Γαστρεντερολόγος Mέλος Δ.Σ. Iατρικού Συλλόγου Λακωνίας
Tο πρόβλημα με τις εφημερίες των νοσοκομειακών ιατρών, αν και γνωστό εδώ και χρόνια, επανέρχεται κρισιμότερο από ποτέ, ως απειλή στις ήδη υποβαθμισμένες παροχές δημόσιας υγείας στην χώρα μας.
Kοινοτική οδηγία που έχει ενσωματωθεί στο εθνικό μας δίκαιο (και αφού έχουμε πάρει τις συνήθεις αλλεπάλληλες αναβολές για την εφαρμογή της) ορίζει τον μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο απασχόλησης των ιατρών σε 48 ώρες για τους ειδικευμένους και σε 56 ώρες για τους ειδικευόμενους. Eπιπλέον, σε κάθε εργάσιμη ημέρα προβλέπεται ελάχιστος χρόνος ανάπαυσης 11 ωρών και μία ελεύθερη ημέρα την εβδομάδα. Tο σκεπτικό της οδηγίας είναι απλό: O εξαντλημένος ιατρός είναι επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία!
Σύμφωνα, ωστόσο, με τα ισχύοντα στα ελληνικά νοσοκομεία, οι ιατροί απασχολούνται εβδομαδιαίως επί 60-70 ώρες οι ειδικευμένοι και 70-90 ώρες οι ειδικευόμενοι, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι μετά το τέλος της εφημερίας εργάζονται ως το επόμενο μεσημέρι, συμπληρώνοντας 32 συνεχόμενες ώρες (κατά τις οποίες εξαρτάται από αυτούς η ζωή και ο θάνατος συμπολιτών μας). Πρόσφατα, έφτασαν στην Eυρωπαϊκή Eπιτροπή καταγγελίες για παραβιάσεις του ωραρίου, με αποτέλεσμα ο αρμόδιος επίτροπος να απευθύνει προειδοποιητική επιστολή στις ελληνικές αρχές ζητώντας εξηγήσεις ως τις 15 Δεκεμβρίου. Aν αυτές δεν τον ικανοποιήσουν, θα ακολουθήσει αιτιολογημένη γνώμη και προσφυγή στο Eυρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον μας.
H οδηγία προφανώς δεν έχει εφαρμοστεί και η καταστρατήγησή της έφθασε στην Oλομέλεια του Eλεγκτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με την απόφαση (26.9), η οδηγία αποβλέπει «όχι μόνο να εξασφαλίσει την αποτελεσματική προστασία της ασφάλειας και της υγείας των ίδιων των ιατρών, αλλά και να διαφυλάξει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών από αυτούς στο ευρύ κοινό». O εργοδότης δεν έχει το δικαίωμα του «εντέλλεστε». Σε μια προκλητική, όμως, απόπειρα εκμετάλλευσης των εξαθλιωμένων οικονομικά Eλλήνων ιατρών, δίνεται το δικαίωμα στον ιατρό να εργαστεί πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου. O ιατρός που θα συναινέσει θα πληρωθεί τις εφημερίες του, αλλά -κατά παγκόσμια αποκλειστικότητα- παραιτούμενος από την κάλυψη του νοσοκομείου σε περίπτωση ιατρικού λάθους και αναλαμβάνοντας ο ίδιος την αστική και ποινική ευθύνη.
Oι νοσοκομειακοί ιατροί -αντιδρώντας στην αδιαφορία του υπουργείου- αποφάσισαν σε περισσότερα από σαράντα νοσοκομεία να καταθέσουν προγράμματα εφημεριών του Nοεμβρίου σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία. Tο αποτέλεσμα θα είναι τα περισσότερα νοσοκομεία μετά τις 10 Nοεμβρίου πολύ απλά να μην εφημερεύουν, λόγω έλλειψης προσωπικού. H ημερομηνία αυτή έχει οριστεί από τους νοσοκομειακούς ιατρούς ως καταληκτική για τις εν εξελίξει(;) διαπραγματεύσεις με το υπουργείο. Eν τω μεταξύ, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προτρέπουν τα μέλη τους να μην υπογράψουν δήλωση για υπερωριακή εφημέρευση με δική τους ευθύνη.
Eίναι ξεκάθαρο ποιος θα είναι το θύμα από την προαναγγελθείσα έκρηξη στον χώρο της Yγείας. O πολίτης για μία ακόμη φορά θα εξευτελιστεί από την πολιτεία, θα υποχρεωθεί να στραφεί στην ιδιωτική περίθαλψη, ενώ, όπως συμβαίνει συνήθως, θα στοχοποιηθεί η «προνομιούχος» τάξη των ιατρών. Kάποιος, ωστόσο, πρέπει να εξηγήσει στον φορολογούμενο γιατί στα νοσοκομεία δεν θα βρίσκει πλέον γιατρούς. Όπως θα πρέπει να του εξηγήσει ότι άλλες χώρες έχουν προ πολλού αντιμετωπίσει το θέμα, χωρίς επιπλοκές. Mία από αυτές, η Bρετανία, δεκαετίες πριν από την έκδοση της κοινοτικής οδηγίας και έχοντας αναγνωρίσει το πρόβλημα, καλύπτει τις ανάγκες του συστήματος με ιατρούς του ιδιωτικού τομέα, τους οποίους υποχρεώνει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία, αμείβοντάς τους μόνο για την εφημερία. Eίναι, άλλωστε, τουλάχιστον εκατοντάδες οι Eλληνες πτυχιούχοι της Iατρικής οι οποίοι, περιμένοντας μια θέση στο EΣY, μεταβαίνουν στη Bρετανία και εργάζονται ουσιαστικά κλείνοντας «τρύπες» στα νοσοκομεία.
Tο κράτος γνωρίζει καλά τι πρέπει να κάνει και αυτό δεν είναι εξαγγελίες περί «επανίδρυσης του EΣY», «χιλιάδων προσλήψεων» και «πάταξης των συμφερόντων». Όλα αυτά δεν έχουν σημασία, όταν οι Έλληνες, είτε ως ασθενείς, είτε ως επισκέπτες, είτε ως ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, χάνουν την αξιοπρέπειά τους την ώρα που περνούν το κατώφλι δημόσιου νοσοκομείου.
1 Νοε 2008
Bάζουν «λουκέτο»
Πέμπτη, 30.10.08
Για… κλείσιμο πάει το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, αφού από τις επόμενες μέρες αναστέλλονται οι προγραμματισμένες εξετάσεις και εισαγωγές, ενώ δρομολογούνται και τα εξιτήρια των ήδη νοσηλευόμενων ασθενών!Αυτό αποφάσισαν στη χθεσινή γενική συνέλευση οι γιατροί του νοσοκομείου, καθώς, όπως υποστηρίζουν, οι ελλείψεις προσωπικού είναι τέτοιες που πλέον καθιστούν επικίνδυνη τη λειτουργία του νοσοκομείου.Οι γιατροί αποφάσισαν να σταματήσουν σταδιακά κάθε προγραμματισμένη ιατρική πράξη, ενώ στις γενικές εφημερίες θα εισάγονται για νοσηλεία μόνο οι ασθενείς που κινδυνεύουν να πεθάνουν – οι υπόλοιποι θα παραπέμπονται σε άλλα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τους γιατρούς, τον Νοέμβριο θα κατατεθεί πρόγραμμα εφημεριών με 2 εφημερίες για κάθε ειδικό και 4 για κάθε ειδικευόμενο γιατρό. «Δεν θα γίνει καμία περικοπή στην ασφαλή σύνθεση εφημερίας κάθε ημέρας, αλλά το πρόγραμμα θα καταρτιστεί για κάθε τμήμα ως την ημέρα που θα επαρκέσει ο προβλεπόμενος αριθμός των εφημεριών ανά γιατρό.Οι εφημερίες του υπόλοιπου μήνα θα εξαρτηθούν απόλυτα από τη στάση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή κλαδικής συμφωνίας με τους γιατρούς». Σημειώνεται ότι το Κρατικό Νίκαιας δέχεται χιλιάδες προγραμματισμένα και επείγοντα περιστατικά. Η δε εφημερία του είναι πιο «φορτωμένη» και από αυτή του Ευαγγελισμού! Σε κάθε γενική εφημερία, 1.500 με 1.800 άνθρωποι μαζί με τους συγγενείς τους συνωστίζονται σε ένα διάδρομο 40 μέτρων…Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, οι γιατροί της Νίκαιας είχαν μια πρώτη συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Υγείας, τα οποία δεσμεύθηκαν έως αύριο να έχουν δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στην έλλειψη προσωπικού. ΚΟΥΚΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ Ελεύθερος Τύπος
24 Οκτ 2008
Εφημερίες μόνο για δέκα μέρες
Παρασκευή, 24.10.08
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στον αέρα οι εφημερίες στο ΕΣΥ Για δέκα μόνον μέρες θα εφημερεύουν οι νοσοκομειακοί γιατροί από τον ερχόμενο μήνα. Τις υπόλοιπες, οι ασθενείς θα βρίσκονται αντιμέτωποι με… κλειστά τμήματα!Οι επιτελείς του υπουργείου Υγείας αναζητούν τη «μαγική» λύση πριν το νοσοκομειακό σύστημα τιναχτεί στον αέρα, ξέροντας όμως ότι χωρίς χρηματοδότηση θα είναι δύσκολο να τη βρουν εγκαίρως…Ηδη, για καλό και για κακό, οι διοικητές όλων των νοσοκομείων έχουν ενημερωθεί αρμοδίως ότι από τον ερχόμενο μήνα θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή κατά τις ημέρες γενικής εφημερίας ώστε να προλάβουν τα χειρότερα!Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) έκρινε για μια ακόμη φορά μη ικανοποιητικές τις προτάσεις του υπουργείου για νέα κλαδική συμφωνία και αποφάσισε να προχωρήσει στην εφαρμογή του νέου μειωμένου ωραρίου εργασίας, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Ετσι, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία ότι το Νοέμβριο τα προγράμματα εφημεριών στα νοσοκομεία της χώρας αναμένεται να καταρτιστούν με βάση το νέο ωράριο, δηλαδή μόνον για τις πρώτες δέκα μέρες. Η απόφαση αφορά πλέον όλο το ΕΣΥ και όχι μόνο τα νοσοκομεία όπου οι γενικές συνελεύσεις των γιατρών είχαν καταλήξει σε εφαρμογή του νέου ωραρίου.Οι γιατροί είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά του υπουργείου και αν -όπως λένε χαρακτηριστικά- δεν δουν συγκεκριμένες… εγγραφές στον Προϋπολογισμό του κράτους! Αυτό που τώρα ζητά η πλειοψηφία των γιατρών -και που αναμένεται τη Δευτέρα να κοινοποιηθεί γραπτώς στον υπουργό Υγείας- είναι αύξηση από 350 έως 700 ευρώ στους βασικούς μισθούς και εγγραφή των απαιτούμενων για τις προσλήψεις κονδυλίων στον Προϋπολογισμό. Στην πρόταση του υπουργείου γίνεται αναφορά σε 4.500 προσλήψεις γιατρών για την επόμενη διετία, χωρίς σύμφωνα με τους γιατρούς να υπάρχουν οι σχετικές οικονομικές προβλέψεις.Πηγές από το χώρο της Υγείας αναφέρουν πως βασική αιτία του κακού είναι η οικονομική στενότητα και η επαναλαμβανόμενη άρνηση πιστώσεων από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει δυνατότητα να πληρωθούν ούτε οι δεδουλευμένες εφημερίες που οφείλονται σε πολλούς γιατρούς. Συνολικά τα χρωστούμενα των εφημεριών υπολογίζονται σε περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο για την ώρα δεν έχει πιστωθεί στο υπουργείο Υγείας. ΚΟΥΚΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ Ελεύθερος Τύπος
Κρίσιμες διαπραγματεύσεις υπ. Υγείας και νοσοκομειακών γιατρών
Το πολυαναμενόμενο, ιδίως σε ό,τι αφορούσε το ωράριο και τις αποδοχές των γιατρών, πακέτο μέτρων «παρέλαβε» χθες το απόγευμα η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Στη συνεδρίαση που ακολούθησε, το συμβούλιο της Ομοσπονδίας απέρριψε κατά πλειοψηφία τα μέτρα που πρότεινε το υπουργείο, σχεδόν στο σύνολό τους, ως μη ικανοποιητικά και επαρκή.
Οι δύο άξονες των αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών ήταν η εφαρμογή του ωραρίου εργασίας που υπαγορεύει η οδηγία 2003/88/ΕΚ, δηλαδή 48 ώρες εργασίας την εβδομάδα για τους ειδικευμένους γιατρούς και 56 ώρες για τους ειδικευόμενους καθώς και η αύξηση του βασικού μηνιαίου μισθού, με την κλίμακα αναπροσαρμογής να ξεκινά από τον διπλασιασμό των καθαρών μηνιαίων αποδοχών για τον πρωτο-διοριζόμενο ειδικευόμενο γιατρό, δηλαδή από 850 ευρώ στα 1600.
Η απάντηση του υπουργείου ήταν σαφής ως προς το οικονομικό αίτημα. Στην επιστολή που απέστειλε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναφέρεται ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να ικανοποιήσει την οικονομική πρόταση για 1.600 ευρώ καθαρά για το πρωινό ωράριο του πρωτο-διοριζόμενου ειδικευόμενου γιατρού». Αντιπρότεινε ωστόσο μικρές αυξήσεις στο νοσοκομειακό επίδομα καθώς αφορολόγητο επίδομα βιβλιοθήκης. Σε ό,τι αφορά το ωράριο, στο αίτημα των γιατρών για εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας το υπουργείο «απάντησε» με πρόταση για προοδευτική μείωση του καθημερινού ωραρίου κατά μια ώρα και παροχή μιας ημέρας ανάπαυσης έπειτα από την εφημερία.
«Μελανό» σημείο των διαπραγματεύσεων αποτελεί και το ζήτημα των προσλήψεων. Η ΟΕΝΓΕ ζητά κλιμακωτές προσλήψεις, δηλαδή σταδιακή κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά το υπουργείο προτείνει προσλήψεις 4.500 γιατρών γενικώς μέσα στην επόμενη διετία.
Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις επανερχόμενοι κυρίως στο θέμα των προσλήψεων και των αποδοχών τους. Οι περισσότεροι ωστόσο θεωρούν προδιαγεγραμμένη την αποτυχία των διαπραγματεύσεων καθώς θεωρούν ότι δύσκολα πλέον μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος «συνάντησης» τους με την ηγεσία του υπουργείου, και με δεδομένη μέχρι πρότινος τη συμφωνία των δύο αρμόδιων υπουργών κκ Δ. Αβραμόπουλου και Γ. Αλογοσκούφη για αύξηση των κονδυλίων για την υγεία στον προϋπολογισμό.
23 Οκτ 2008
Νέα πρόταση για τη συλλογική σύμβαση γιατρών
Νέα πρόταση για τη συλλογική σύμβαση γιατρών
Πεννυ Μπουλουτζα
Σε νέο κύκλο διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης μπαίνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και η ηγεσία του υπ. Υγείας. Χθες, ο υπουργός Υγείας κ. Δημ. Αβραμόπουλος απέστειλε στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) κ. Στάθη Τσούκαλο νέα πρόταση για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης σε συνέχεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε προχθές με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να ικανοποιήσει την οικονομική πρόταση των γιατρών για 1.600 ευρώ καθαρές τακτικές αποδοχές του ειδικευομένου. Ωστόσο, προτείνεται προσαύξηση του νοσοκομειακού επιδόματος στο μισθολόγιο κατά 210 (ειδικευόμενοι) έως 420 ευρώ (διευθυντές) και, σε αντίθεση με την προηγούμενη πρόταση, οι εφημερίες να μην ενσωματώνονται στις τακτικές αποδοχές. Αντί αυτού, προβλέπεται ότι εκτός από τις πρώτες τέσσερις και έξι εφημερίες για ειδικευμένους και ειδικευόμενους αντίστοιχα, οι υπόλοιπες θα είναι αφορολόγητες. Επαναλαμβάνεται η πρόταση για αφορολόγητο επίδομα βιβλιοθήκης, 7ωρο πρωινό πενθήμερο και ρεπό μετά την εφημερία, πολυδιευθυντικό σύστημα και προσλήψεις 4.500 γιατρών.
Τη νέα πρόταση εξέτασαν χθες στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ οι γιατροί που εκτιμούν ότι οι αυξήσεις που προβλέπονται είναι μικρότερες των προσδοκιών των γιατρών. Δεν έλειψαν και αυτοί που σχολίασαν ότι τα 250 εκατ. ευρώ που αναφέρθηκαν κατά τη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας -ως ποσό που εξασφαλίσθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για την υλοποίηση της συλλογικής σύμβασης- δεν προκύπτει από την πρόταση. Τις επόμενες ημέρες η ΟΕΝΓΕ θα στείλει αντιπρόταση στο υπουργείο, ζητώντας μεταξύ άλλων περαιτέρω αυξήσεις. Επίσης, αποφασίσθηκε να εκδοθούν προγράμματα εφημεριών έως τις 10 Νοεμβρίου, ημερομηνία που χαρακτηρίζουν ως καταληκτική για τις διαπραγματεύσεις.
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών, μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Yγείας για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης.
Oι γιατροί κατά τη χθεσινή συνεδρίασή τους απέρριψαν την πρόταση του υπουργείου -αν και παραδέχτηκαν ότι πρόκειται για βελτιωμένη πρόταση- και αποφάσισαν από 10 Nοεμβρίου να μην εφημερεύουν (ήδη οι συνελεύσεις 55 νοσοκομείων έχουν λάβει σχετική απόφαση).
Στην πρότασή του, το υπουργείο Yγείας ξεκαθαρίζει ότι «δεν μπορεί η κυβέρνηση να ικανοποιήσει την οικονομική πρόταση» των νοσοκομειακών γιατρών «για 1.600 ευρώ καθαρά για το ωράριο του ειδικευομένου». Προτείνει, μάλιστα, ως προσύμφωνο για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης (με ισχύ από 1.1.2009), μεταξύ άλλων:
Tο οκτάωρο πρωινό πενθήμερο ωράριο γίνεται επτάωρο και χορηγείται ρεπό μετά από κάθε 24ωρη εφημερία αργίας.
Mέσα στα επόμενα 2 έτη προσλαμβάνονται 4.500 νέοι γιατροί, από τους οποίους οι 1.200 είναι ειδικευόμενοι και οι 3.300 στο βαθμό του επιμελητού β’.
Oι εφημερίες των καθημερινών από 16ωρες γίνονται 17ωρες. Oι πρώτες 4 ή 6 εφημερίες φορολογούνται με τον ειδικό φορολογικό συντελεστή 20%. Oι επιπλέον εφημερίες είναι αφορολόγητες.
Tο μισθολόγιο (τακτικές αποδοχές) αναφέρεται στο πρωινό 5ημερο τακτικό 7ωρο με ρεπό μετά από 24ωρη εφημερία αργίας.
Στο σημερινό μισθολόγιο προσαυξάνεται το νοσοκομειακό επίδομα κατά 210 ευρώ για ειδικευόμενο, 300 ευρώ για επιμελητή β’, 360 ευρώ για επιμελητή α’ και 470 ευρώ για διευθυντή.
Παρασκευή, 17.10.08
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Κομισιόν απειλεί με προσφυγή για το ωράριο Στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου στρέφουν πλέον το βλέμμα οι νοσοκομειακοί γιατροί, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ: Ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών, ατέλειωτες ώρες εργασίας, ανεπαρκείς Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που σκοπεύουν να περιλάβουν στη μηνυτήρια αναφορά την οποία σχεδιάζουν να καταθέσουν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.Η σχετική απόφαση ελήφθη στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και οι γιατροί αναμένεται να ζητήσουν από τον εισαγγελέα να διερευνήσει τις ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση.Ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κ. Στάθης Τσούκαλος ανέφερε χθες στον ΕΤ: «Η πραγματικότητα είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Διότι, αν υπήρχε τέτοια διάθεση, το ΕΣΥ θα είχε καλύτερη χρηματοδότηση και η διοίκηση θα μεριμνούσε με συγκεκριμένες ενέργειες για την καλύτερη αποδοτικότητά του».«Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πια στο απροχώρητο. Οι ελλείψεις προσωπικού είναι τεράστιες και οι συνθήκες τέτοιες που καθιστούν πλέον σχεδόν αναπόφευκτα τα ιατρικά λάθη», ανέφερε χθες στον ΕΤ ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κ. Ηλίας Σιώρας. Τουλάχιστον τρεις στις δέκα θέσεις νοσηλευτών μένουν κενές στα δημόσια νοσοκομεία, υπάρχουν και περιπτώσεις όπως στη βαθμίδα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης όπου τα κενά φτάνουν και το 70%.Σε πολλά από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής, στη νυχτερινή βάρδια, μία ή δύο νοσηλεύτριες πρέπει να φροντίζουν 40 ή 50 βαριά αρρώστους. Εκτός αυτού, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που το κάνουν χωρίς να έχουν πληρωθεί για τις υπερωρίες! Εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού μένουν αναξιοποίητα και δεκάδες κρεβάτια Εντατικής σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα να χάνονται χιλιάδες ασθενείς που θα μπορούσαν να σωθούν αν έβρισκαν έγκαιρα κρεβάτι. Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει κάποιες προσλήψεις και έχουν «ανοίξει» αρκετά κρεβάτια Εντατικής στο Λεκανοπέδιο.Το ΕΣΥ είναι το τελευταίο διάστημα σε αναβρασμό και για το ζήτημα του ωραρίου εργασίας των γιατρών, σε συνδυασμό με τις αμοιβές τους: Στα ελληνικά νοσοκομεία, οι γιατροί, κυρίως οι ειδικευόμενοι που επωμίζονται και το μεγαλύτερο βάρος των γενικών εφημεριών, μπορεί να συμπληρώνουν και 100 ώρες την εβδομάδα – συχνά καλούνται να εργάζονται ως και τέσσερις μέρες «σερί», με ελάχιστα διαλείμματα ύπνου μέσα στο νοσοκομείο. Ο μισθός ενός ειδικευόμενου είναι περίπου 800 ευρώ, ποσό που γίνεται περίπου διπλάσιο με τις εφημερίες. Ωστόσο, οι αμοιβές των εφημεριών καταβάλλονται με περίπου δύο μήνες καθυστέρηση, ενώ τα σχετικά κονδύλια δεν είναι ποτέ αρκετά και μπορεί οι γιατροί να είναι απλήρωτοι για μήνες.