26 Ιαν 2009

24/01/2009

Περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι θα είχαν κερδίσει τη μάχη με τον θάνατο πέρυσι στη χώρα μας αν λειτουργούσαν οι 150 έτοιμες, αλλά κλειστές ελλείψει προσωπικού, κλίνες εντατικής θεραπείας. Στην περίπτωση μάλιστα που τα νοσοκομεία του ΕΣΥ διέθεταν συνολικά 2.000 κλίνες εντατικής, θα σώζονταν το 2008 περισσότερα από 29.000 άτομα- μια ολόκληρη πόλη. Οπως κατήγγειλαν χθες οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, η μία στις τέσσερις κλίνες εντατικής θεραπείας στην Ελλάδα παραμένει αναξιοποίητη, με αποτέλεσμα να χάνουν χιλιάδες άνθρωποι τη ζωή τους. «Σήμερα στις ΜΕΘ», είπαν, «διασώζονται σταθερά οι τρεις στους τέσσερις βαρέως πάσχοντες ασθενείς,που διαφορετικά θα ήταν εξ ορισμού χαμένοι». Ο βασικός λόγος που παραμένουν κλειστά πολύτιμα κρεβάτια είναι η έλλειψη προσωπικού. «Υπάρχουν τραγικές ελλείψεις προσωπικού και δυσβάστακτες συνθήκες εργασίας για το ήδη υπάρχον.Διεθνώς ένας νοσηλευτικός χώρος θεωρείται χώρος ΜΕΘ όταν οι νοσηλευτές είναι από τέσσερις ως έξι ανά κλίνη.Στην Ελλάδα η αναλογία είναι πολύ μικρότερη- κατά μέσον όρο 2,5 νοσηλευτές ανά κλίνη» τόνισαν. «Ενώ χρειαζόμαστε τουλάχιστον 2.000

κλίνες ΜΕΘ» ανέφεραν, «διαθέτουμεσταθερά κάτω από 500 δημόσιες και περίπου 100 ιδιωτικές». Ελάχιστες είναι και οι κλίνες αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ), καθώς δεν υπερβαίνουν τις 15- 22 σε όλη τη χώρα. «Το περασμένο καλοκαίρι,ύστερααπό έντονες προσπάθειες,έγινανπροσλήψεις νοσηλευτών σε ΜΕΘ της Αττικής.Πριν από λίγες ημέρες διαπιστώσαμε ότι το τελευταίοεξάμηνο στην Αττική άνοιξαν συνολικά 22 κλίνες ΜΕΘ και επτά ΜΑΦ» σημείωσαν. Ωστόσο στα νοσοκομεία της Αθήνας παραμένουν κλειστές 19 κλίνες ΜΕΘ και 27 κλίνες ΜΑΦ. Οι δέκα από τις 19 κλίνες ΜΕΘ δεν είναι λειτουργικές, καθώς απαιτείται, εκτός από προσωπικό, και εξοπλισμός. Οι υπόλοιπες εννέα είναι δυνατόν να τεθούν σε λειτουργία αμέσως μόλις προσληφθεί το κατάλληλο νοσηλευτικό προσωπικό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας κ. Α. Μαυρομμάτη, «στις 425 κλίνεςοι οποίες λειτουργούννοσηλεύονται περίπου 12.750 ασθενείς,από τους οποίους επιβιώνουν περισσότεροι από 9.500 ετησίως.Στις 150 κλειστέςκλίνες ΜΕΘ θα μπορούσαν να νοσηλευθούν επιπλέον 4.500 ασθενείς,εκτων οποίων εκτιμάται ότι θα σώζονταν οι 3.400».

«Σε όλες τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ΕΣΥ», είπαν οι γιατροί, «η πληρότητα αγγίζει το 100%. Χαμηλότερη πληρότητα έχουν μόνοκάποιες επαρχιακές μονάδες και οι ιδιωτικές,όπου υπάρχει και ο περιοριστικόςπαράγοντας του κόστους για τον ασθενή (2.000- 3.000 ευρώτην ημέρα)».

Αδιάψευστη μαρτυρία για την ανεπάρκεια του αριθμού των κλινών αποτελεί η ύπαρξη λίστας αναμονής για τις κλίνες εντατικής θεραπείας στο ΕΚΑΒ. «Το πρόβλημαείναι αντίστοιχο με αυτό των ράντζων και για την επίλυσή του απαιτούνται ουσιαστικές παρεμβάσεις.Δενλύνεται με “διαχειριστικά τεχνάσματα”.Οποιος ισχυρίζεται το αντίθετο,ή δεν γνωρίζει το θέμα ή επιχειρεί συνειδητά να παραπλανήσειτην κοινή γνώμη» υπογράμμισε ο κ. Μαυρομμάτης.

Εκτός από τις παραπάνω μονάδες (ΜΕΘ και ΜΑΦ) πρόβλημα υπάρχει και με τις Μονάδες Μεταναισθητικής Φροντίδας (ανάνηψη). «Σύμφωνα με τον νόμο», πρόσθεσαν, «έπρεπε σε κάθε νοσοκομείο να υπάρχουν Μονάδες Μεταναισθητικής Φροντίδας.Ωστόσοσήμεραδιαθέτουν αυτέςτις μονάδες μόνο πέντε νοσοκομείατου ΕΣΥ και δύο πανεπιστημιακά» .

Τι απαντά ο υπουργός

Την έντονη αντίδρασητου υπουργού Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλουπροκάλεσαν οι δηλώσεις των εκπροσώπωντης ΕλληνικήςΕταιρείας ΕντατικήςΘεραπείας ότι περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι θα είχανσωθεί πέρυσι αν λειτουργούσαν οι 150 έτοιμες, αλλά κλειστέςελλείψει προσωπικού,κλίνες εντατικήςθεραπείας. «Οι εικοτολογίεςτου κ. Μαυρομμάτη περί “δυνητικών θανάτων” είναι χωρίς επιστημονικήτεκμηρίωση και καμία υπηρεσία δεν προσφέρουν στην υπεύθυνη ενημέρωσητου κοινωνικούσυνόλου,ενώ βρίσκονταισε αντίθεση με την ιατρική δεοντολογίαπουόλος ο ιατρικός κόσμος τηρείμε ευλάβεια» αναφέρεταισε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου. Το κείμενοτων δηλώσεωνσημειώνεται-διαβιβάζεταιστην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ώστε να διερευνηθεί η βασιμότητά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου