Της Ελένης Πετροπούλου
Νέο μέτωπο για την κυβέρνηση φαίνεται να ανοίγει, αυτή τη φορά στον χώρο της Υγείας. Η εβδομάδα που διανύουμε θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη καθώς λήγει η προθεσμία των προμηθευτών για την αποπληρωμή των χρεών (έχουν ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ) των δημόσιων νοσοκομείων, ενώ έχει ήδη εξαντληθεί η υπομονή των νοσοκομειακών γιατρών για την προώθηση της κλαδικής σύμβασης στη Βουλή.
Τόσο τα χρέη των νοσοκομείων όσο και η κλαδική σύμβαση (και οι προσλήψεις 5.500 νοσηλευτών) περιλαμβάνονται σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο? περιμένει την υπογραφή του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου.
Χθες, πηγές από το υπουργείο Υγείας ανέφεραν ότι η πολυπόθητη υπογραφή θα μπει από στιγμή σε στιγμή. Ωστόσο, επίσημες ανακοινώσεις δεν έγιναν ούτε και χθες με το τοπίο στην Υγεία να παραμένει θολό.
Πιο συγκεκριμένα, οι προμηθευτές ορθοπεδικών υλικών, μετά τη διαβεβαίωση του υπουργείου Υγείας -την περασμένη Παρασκευή- ότι είναι στη τελική ευθεία η ρύθμιση για την εξόφληση των χρεών αποφάσισαν την αναστολή των κινητοποιήσεων τους μέχρι το τέλος του μήνα. Σε περίπτωση όμως που δεν υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις, οι προμηθευτές εμφανίζονται αποφασισμένοι για «εμπάργκο» υλικών στα νοσοκομεία. Ανάλογη στάση αναμονής τηρούν και οι προμηθευτές υγειονομικού υλικού, ιατρικών ειδών κ.ά.
Ο τρόπος
Ωστόσο, το μέλλον των κινητοποιήσεων των προμηθευτών θα εξαρτηθεί και από τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η εξόφλησή τους. Αρχικά, πηγές του υπουργείου Υγείας ανέφεραν ότι η εξόφληση θα γίνει με την καταβολή προκαταβολής, ύψους 30% των συνολικών οφειλών και στη συνέχεια με την έκδοση ομολόγων.
Το σενάριο αυτό φαίνεται να ικανοποιεί τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος των προμηθευτών, οι οποίοι έχουν εξαντληθεί οικονομικά και τα περίπου 1,5 - 1,8 δισ. ευρώ θα ανακουφίσουν τα ταμεία τους.
Τις τελευταίες ημέρες όμως άρχισε να προκρίνεται ένας άλλος τρόπος εξόφλησης των προμηθευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η λύση που θα επιλεγεί είναι η έκδοση ομολόγων για το σύνολο των οφειλών των δημόσιων νοσοκομείων. Λύση που φαίνεται να μη βρίσκει σύμφωνο το σύνολο των προμηθευτών.
Την ίδια ώρα, οι νοσοκομειακοί γιατροί προετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις και έχουν ήδη αποφασίσει να καταρτίσουν προγράμματα εφημεριών μόνο για το πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι μετά τις 10/2 τα νοσοκομεία θα εφημερεύουν χωρίς... γιατρούς!
Την Πέμπτη, μάλιστα, το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) συνεδριάζει προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σχετικά με την προώθηση της κλαδικής συμφωνίας υπουργείου Υγείας - ΟΕΝΓΕ στην αρμόδια επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Οι γιατροί κάνουν λόγο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην προώθηση της κλαδικής συμφωνίας στη Βουλή, δύο μήνες μετά την υπογραφή της.
Στο πλαίσιο αυτό, η γενική συνέλευση της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) έχει ήδη κηρύξει εικοσιτετράωρη απεργία για την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου.
Την ίδια ώρα, οι νοσοκομειακοί γιατροί προετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις και έχουν ήδη αποφασίσει να καταρτίσουν προγράμματα εφημεριών μόνο για το πρώτο 10ημερο του Φλεβάρη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου