28 Ιαν 2009

Ζιμπάμπουε - ΣΟΣ

Οι νεκροί έχουν φθάσει τους 600 και τα κρούσματα τις 14.000 σύμφωνα με τον ΟΗΕ
ΧΑΡΑΡΕ | Αθήνα - Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008

Ως και 60.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να μολυνθούν από χολέρα στη Ζιμπάμπουε, σύμφωνα με το πιο ακραίο σενάριο, αν η επιδημία ξεφύγει από τον έλεγχο, προειδοποίησε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η επιδημία, η έλλειψη τροφίμων και η κατάρρευση της οικονομίας προκάλεσαν για άλλη μία φορά την έντονη αντίδραση της Δύσης, η οποία καλεί τον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε να παραιτηθεί. Εκείνος κατηγορεί για την τραγική κατάσταση που επικρατεί τις δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα του.

Οι νεκροί από τη χολέρα πλησιάζουν τους 600, ενώ το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα αγγίζουν τις 14.000 και αυξάνονται συνεχώς. Παρ΄ ότι η χολέρα μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί υπό φυσιολογικές συνθήκες, το υπό κατάρρευση εθνικό σύστημα υγείας της χώρας αδυνατεί να αντιμετωπίσει την επιδημία.

Το εθνικό δίκτυο ύδρευσης και καθαρισμού του νερού δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα ο κόσμος να πίνει νερό από μολυσμένα πηγάδια και ρυάκια και να εξαπλώνεται συνεχώς η ασθένεια. Επιπλέον, λόγω των ελλείψεων σε σαπούνι, είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθούν οι κανόνες προσωπικής υγιεινής.

Η εξάπλωση της χολέρας και η έλλειψη τροφίμων έδωσαν τη χαριστική βολή στην άλλοτε ευημερούσα χώρα της Νότιας Αφρικής. Οι τιμές των αγαθών διπλασιάζονται κάθε ημέρα. Το ποσό των 100 εκατ. δολαρίων Ζιμπάμπουε, δηλαδή το μεγαλύτερο ποσό που μπορεί κανείς να αποσύρει από τις τράπεζες για μία εβδομάδα, αρκεί για να αγοράσει μόλις τρεις φραντζόλες ψωμί.

Δ εδομένης της σοβαρότητας της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει ξεσπάσει, η διεθνής κοινότητα εντείνει τις πιέσεις για τη λήξη της 28τούς θητείας του 84χρονου προέδρου Μουγκάμπε. Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) ένωσαν τις φωνές τους με εκείνη του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ ΚόφιΑναν και προχώρησαν σε διεύρυνση των οικονομικών και ταξιδιωτικών κυρώσεων σε άλλους 11 κορυφαίους αξιωματούχους της Ζιμπάμπουε με σκοπό να μειωθεί η στήριξή τους προς τον πρόεδρο της χώρας.

«Υπάρχει απόλυτη σύμπνοια μεταξύ των 27 κρατών-μελών: είναι ώρα να αποσυρθεί ο πρόεδροςΜουγκάμπε» δήλωσε ο επικεφαλής σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα. Υπέρ της απομάκρυνσης του Μουγκάμπε ετάχθη χθες και ο απερχόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους. «Η Δύση εκμεταλλεύεται την επιδημία για να καθαιρέσει τον πρόεδρο Μουγκάμπε» δήλωσε ο εκπρόσωπός του ΤζορτζΤσαράμπα, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος απέδωσε τις ευθύνες για τη δεκαετή πολιτική και οικονομική κρίση της χώρας στις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί. Παρά τις διεθνείς πιέσεις, ο πρόεδρος Μουγκάμπε δεν επικύρωσε την αρχική συμφωνία που έκανε με τον πολιτικό του αντίπαλο Μόργκαν Τσβανγκιράι να μοιραστούν την εξουσία, γεγονός που έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο την πολιτική κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου