26 Ιαν 2009

ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΤΕΛΟΣ!!!!! ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ!!!!!

Τα πάνω κάτω θα έρθουν από το Φεβρουάριο στις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων. Οι γιατροί θα εφαρμόσουν το νέο ωράριο εργασίας, γεγονός που θα επιφέρει αναστάτωση στα προγράμματα εφημεριών, ενώ στις 9 Φεβρουαρίου ξεκινούν απεργία διαρκείας. Τα νοσοκομεία όμως θα παραλύσουν και την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου λόγω της 24ωρης απεργίας των γιατρών.

Οι γιατροί βρίσκονται σε αναβρασμό λόγω της καθυστέρησης στην ψήφιση της κλαδικής σύμβασης μεταξύ της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος) και του υπουργείου Υγείας και είναι αποφασισμένοι, όπως προβλέπει ο νόμος, να μειώσουν το συνολικό χρόνο εργασίας τους στις 48 ώρες τη βδομάδα οι ειδικοί και στις 56 οι ειδικευόμενοι, από τις… 60 - 70 ώρες σήμερα.

«Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία και αγανάκτησή μας για τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση της κύρωσης με νόμο της υπογραφείσας ήδη σύμβασης εργασίας. Οι προθεσμίες που η ίδια η κυβέρνηση είχε θέσει έχουν περάσει προ πολλού και κάθε περιθώριο υπομονής έχει πλέον εξαντληθεί. Την καλούμε να τιμήσει την υπογραφή της», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η ΕΝΙΘ (Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης).

«Κουτσουρεμένες» εφημερίες

Οπως αποφάσισαν οι γιατροί της Θεσσαλονίκης στη γενική τους συνέλευση προχτές, τα προγράμματα εφημεριών για το Φεβρουάριο θα κατατεθούν με βάση την εφαρμογή των 48ώρου και 56ώρου. Αυτό σημαίνει ότι αντιστοιχούν 2 και 4 ενεργείς εφημερίες σε κάθε ειδικό και ειδικευόμενο γιατρό, αντίστοιχα.

Ελλείψεις στο προσωπικό

Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι εφημερίες θα «βγαίνουν» με δυσκολία, δεδομένου ότι το προσωπικό -που είναι ήδη ελλιπές- δε θα φτάνει για να καλυφτούν οι ανάγκες. Οπως όλα δείχνουν, τα προγράμματα θα καταρτιστούν ώς την ημέρα που θα επαρκέσει ο προβλεπόμενος αριθμός των εφημεριών ανά γιατρό. Ετσι, φαίνεται πως μέσα σε λίγες ημέρες είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην υπάρχουν εφημερεύοντες γιατροί. Στη χειρότερη περίπτωση, δεν αποκλείεται τα νοσοκομεία να βρεθούν σε λειτουργική κατάρρευση. Νοσοκομειακοί γιατροί εκτιμούν ότι η κατάσταση θα επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να σταματήσουν ακόμα και εισαγωγές ασθενών και να εισάγονται για νοσηλεία στις εφημερίες μόνο οι άρρωστοι, η ζωή των οποίων κινδυνεύει.

Αποφασισμένοι οι γιατροί

Οι γιατροί, πάντως, είναι αποφασισμένοι να κάνουν χρήση του δικαιώματος που τους δίνει απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σχετικά με την ασφαλή υπερωριακή απασχόληση. Οπως προβλέπει, δεν μπορεί να επιβληθεί εβδομαδιαία απασχόληση, τακτική και υπερωριακή, πέραν των 48 ωρών στους ειδικούς και των 56 στους ειδικευομένους. Αν και η εφαρμογή της οδηγίας έχει τεθεί από τους συνδικαλιστές εδώ και τέσσερα χρόνια, το υπουργείο Υγείας δεν έχει προσλάβει προσωπικό ώστε να ισχύσει το νέο ωράριο.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση στις 5 Φεβρουαρίου για να επανεκτιμήσουν την κατάσταση, ενώ εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ υπογραμμίζουν ότι οι περισσότερες ενώσεις γιατρών προσανατολίζονται στην έκδοση προγραμμάτων 48ώρου για το Φεβρουάριο, κατεύθυνση που έχει δώσει εξάλλου η Ομοσπονδία από το Δεκέμβριο.

«Κουτσές» εφημερίες το Φεβρουάριο και αναστάτωση στα νοσοκομεία φέρνει το 48ωρο εργασίας

4 σχόλια:

  1. αντε παλι απο την αρχή οι αγώνες μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ ξέρω ότι το ίδιο έγινε και το νοέμβριο, χωρίς καμία επιτυχία.. συγκεκριμένα σε αρκετά τμήματα του γεννηματά είχαν βγεί εφημερίες μέχρι τα μέσα του μήνα, σύμφωνα με τον κανόνα 4 εφημερίες οι ειδικευόμενοι και 2 οι ειδικοί. Αλλά, όταν έφτασαν τα μέσα του μήνα, όλοι μουδιασμένοι δεν ήξεραν τι να κάνουν στη συνέχεια... προσλήψεις προσωπικού δεν έγιναν... και έτσι βγάλαν εφημερίες και για τον υπόλοιπο μήνα οι ίδιοι αναιρώντας την προηγούμενη απόφασή τους. Μάλλον χρειάζεται μεγαλύτερη συσπείρωση και σταθερότητα στις αποφάσεις. Μακάρι στη Θεσσαλονίκη να υπάρξουν πιο αποφασιστικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιοι αγωνες σας ρε κατακαημενοι ιατροι?
    Ειχατε την ευκαιρια του αιωνα να τα ανατρεψετε ολα και σκυψατε για 300 ευρουλακια.
    Και μην μου πειτε οτι το κανατε απο κοινωνικη ευαισθησια γιατι θα κλαψουν και οι πετρες.
    Περιμενατε απο τον Αβραμοπουλο και την ΝΔ να σας λυσει τα προβληματα .
    ΕΞΩ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΝΑ ΚΛΕΙΝΑΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Ε??? ΝΑ ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ?? ΘΑ ΑΡΕΣΕ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΥΤΟ??? Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΉ ΦΟΡΕΣΙΑ ΔΕΝ ΤΙΜΑ ΚΑΝΕΝΑ ΦΙΛΕ JON..................ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΡΩΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή