Χωρίς καμία στρατηγική που να μπορεί να υλοποιηθεί για την καταπολέμηση των ναρκωτικών εξακολουθεί να βρίσκεται εδώ και 5 χρόνια η κυβέρνηση, που παραμένει... χωρίς Εθνικό Σχέδιο Δράσης, κινούμενη μόνο στο πλαίσιο θεωρητικών προτάσεων.
Ο χρόνος αναμονής για να μπει ένας τοξικομανής στις μονάδες απεξάρτησης φτάνει σήμερα τα πέντε χρόνια!
Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του ΟΚΑΝΑ για το 2009, που φτάνει μόλις στα 32 εκατ. ευρώ, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για το μέλλον.
*Με δεδομένες τις λειτουργικές δαπάνες του ΟΚΑΝΑ, που προσεγγίζουν το 85% με 90% του προϋπολογισμού του και τις οφειλές του σε τρίτους, δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ, όχι για ανάπτυξη νέων προγραμμάτων, αλλά ούτε για τη συντήρηση των ήδη υπαρχόντων.
*Στα πέντε χρόνια της κυβέρνησης το Εθνικό Σχεδίο Δράσης όλο εξαγγέλλεται και ακόμα είναι υπό διαβούλευση.
*Η λίστα αναμονής, παρά τις εξαγγελίες για εξάλειψή της (άνοιξαν πέντε νέες μονάδες στην περιφέρεια), έχει αυξηθεί: Στην Αθήνα περιμένουν 5.000 άτομα, στη Θεσσαλονίκη 1.000, ενώ ο χρόνος αναμονής που το 2004 ήταν 3,5 περίπου χρόνια σήμερα έχει φτάσει τα 5.
*Το πρόβλημα που προκύπτει από την υπονόμευση της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης (Κ.Π.) είναι σοβαρό.
Το κέντρο εκπαίδευσης εργαζομένων έκλεισε πριν από τρία χρόνια. Οι υπάλληλοι έχουν να πληρωθούν 6 μήνες, π.χ. στο Αιγάλεω. Το ποσό των 10 εκατ. ευρώ από κρατική χρηματοδότηση για την εξυπηρέτηση των ετήσιων οικονομικών υποχρεώσεων του ΟΚΑΝΑ απέναντι στα Κέντρα Πρόληψης δεν έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2009.
*Η νέα πενταετής σύμβαση 2009-2013, μεταξύ ΟΚΑΝΑ, υπουργείων Εσωτερικών, Υγείας και ΚΕΔΚΕ, που θα ρύθμιζε την κεντρική χρηματοδότηση και λειτουργία των Κ.Π. ακόμη δεν έχει υπογραφεί.
*Κάθε χρόνο έχουμε έναν καταιγισμό από μεγαλεπήβολες κυβερνητικές εξαγγελίες, που δυστυχώς παραμένουν στα χαρτιά. Πέρυσι είχαμε την ένταξη του ΟΚΑΝΑ στο ΕΣΥ, φέτος η νέα εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού «ακούει» στο όνομα Πρόγραμμα Ελεγχόμενης Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης Ουσιοεξαρτήσεων (ΠΕΔΠΟ).
*Το σχέδιο, που προβλέπεται να βρεθεί εντός των επόμενων ημερών στο τραπέζι του υπουργού Υγείας προς έγκριση, αποσκοπεί στην επέκταση των θεραπευτικών δυνατοτήτων με στόχο να καλυφθεί η λίστα αναμονής.
*Ιατροί (παθολόγοι, ψυχίατροι, νευρολόγοι, γενικοί ιατροί) του ΠΕΔΠΟ θα προσλαμβάνονται από τον ΟΚΑΝΑ με ετήσια σύμβαση και θα συνταγογραφούν ως υποκατάστατα βουπρενορφίνη και ναλοξόνη σύμφωνα με γραπτές οδηγίες του οργανισμού, αποκλειστικά για τους ασθενείς του ΠΕΔΠΟ.
*Το κόστος θα καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία ή από την Πρόνοια, ενώ το συνταγογραφούμενο σκεύασμα θα χορηγείται από τις μονάδες του ΟΚΑΝΑ, τα φαρμακεία του ΕΣΥ, τα Κέντρα Υγείας ή συνεργαζόμενα φαρμακεία.
*Ομως, τι έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα για να πιστέψει κανείς ότι και αυτή η εισήγηση δεν θα παραμείνει στα χαρτιά;
Ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ Γ. Κακλαμάνης υποστηρίζει:
*«Η διοίκηση με τη συνταγογράφηση ισχυρίζεται ότι θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της λίστας. Η συνταγογράφηση από μόνη της δεν μπορεί να απαντήσει στο πρόβλημα αυτό, απαιτείται ένας συνολικότερος σχεδιασμός που θα αφορά τόσο τη δημιουργία νέων μονάδων στα αστικά κέντρα όπου καταγράφονται οι λίστες όσο και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των ήδη υπαρχόντων προγραμμάτων. Ο κατακερματισμός των υπηρεσιών -αλλού θα συνταγογραφείται το υποκατάστατο, αλλού θα χορηγείται, αλλού θα παρέχεται ψυχοκοινωνική υποστήριξη- είναι αντιεπιστημονικός και θα δημιουργήσει προβλήματα. Επίσης, η σημερινή οικονομική πραγματικότητα του ΟΚΑΝΑ, που δεν διασφαλίζει τα απαραίτητα κονδύλια για να είναι αποτελεσματική αυτή η προσπάθεια, τα μόνα που εξασφαλίζει είναι προχειρότητα και διαρκής διολίσθηση της ποιότητας του ΟΚΑΝΑ».
*Η πρώην πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μ. Μαλλιώρη θεωρεί μεν θετική σε αρκετά σημεία την πρόταση, διατυπώνει όμως αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά της: «Με ποιο τρόπο θα εξασφαλιστούν δωρεάν θεραπεία, ποιότητα και παροχή πλήρους φάσματος υπηρεσιών, προσβασιμότητα ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας, επιστημονική εποπτεία και έλεγχος, θεραπευτικό πλαίσιο, εξατομικευμένη αξιολόγηση και παρακολούθηση κάθε ασθενούς; Φαίνεται ότι και αυτή η πρόταση θα εγκριθεί από τον Δημ. Αβραμόπουλο, αλλά δεν θα υλοποιηθεί, όπως και το από τετραετίας προτεινόμενο και ποτέ εφαρμοζόμενο Εθνικό Σχέδιο Δράσης».
ΡΟΥΛΑ ΠΑΠΠΑ-ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 25/01/200
26 Ιαν 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου