26 Ιαν 2009

Προκλητική απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ???? ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΙΣΑ?? ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ


Ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητά της προκαλεί απόφαση του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) η οποία δίνει το «ελευθέρας» στους βουλευτές -λειτουργούς του Ιπποκράτη να ασκήσουν και πάλι το επάγγελμα του ιατρού, έπειτα από την άρση του ασυμβίβαστου το περασμένο καλοκαίρι.

Ειδικότερα, οι ιατροί-βουλευτές χρειάστηκε να παρακάμψουν έναν μεγάλο «σκόπελο»-προαπαιτούμενο της σχετικής διαδικασίας που εφαρμόζεται για τους… κοινούς θνητούς-συναδέλφους τους: την αξιολόγησή τους από ειδική εξεταστική επιτροπή. Και σε αυτό είχαν την αμέριστη συμπαράσταση των συναδέλφων τους στον ΙΣΑ…

Έτσι, ενώ οι «απλοί» γιατροί που βρίσκονται σε αναστολή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας υποχρεώνονται εκ του νόμου σε εξετάσεις προκειμένου να επανακτήσουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, οι εθνοπατέρες συνάδελφοί τους, παρότι μετρούν από πέντε έως επτά χρόνια «απραξίας» και απομάκρυνσης από το αντικείμενό τους, εξαιρούνται από το νόμο και ανοίγουν… έτσι απλά και πάλι τα ιατρεία τους.

Η άρση του ασυμβίβαστου τον περασμένο Μάιο για τους βουλευτές σήμανε ουσιαστικά την επανέναρξη της επαγγελματικής δραστηριότητας για την πλειονότητά τους, των 30 γιατρών μηδέ εξαιρουμένων. Ενώ όμως στις περισσότερες επαγγελματικές κατηγορίες το ξεκίνημα έγινε χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, οι γιατροί βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα σοβαρό «κώλυμα».

Καταθέτοντας στους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους τις αιτήσεις για επανάκτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος –που είχαν ανακληθεί μετά την ισχύ του ασυμβίβαστου το 2001- διαπίστωσαν ότι τους περίμενε μια μεγάλη «δοκιμασία». Έπρεπε να παρουσιαστούν ενώπιον ειδικής εξεταστικής επιτροπής και να αξιολογηθεί η επάρκειά τους και οι γνώσεις τους προτού… ξαναφορέσουν την ιατρική μπλούζα.

Οι έντονες αντιδράσεις των γιατρών οδήγησαν τη Νομική Υπηρεσία του ΙΣΑ στη διερεύνηση του θέματος. Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της επίμαχης συνεδρίασης που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr , η Νομική Υπηρεσία προσπάθησε να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στο νόμο και τη συντεχνιακή βούληση.

Συγκεκριμένα, έκρινε ότι «οι βουλευτές –γιατροί νομικά υποχρεούνται σε εξετάσεις» αλλά παράλληλα ότι «είναι κυρίαρχο το ΔΣ να λάβει μια πολιτική απόφαση και να δώσει τις άδειες ασκήσεως επαγγέλματος στους ενδιαφερόμενους».

Στην ίδια «ακροβασία» επιδόθηκαν και τα μέλη του ΔΣ που πρόσκεινται στις μεγάλες παρατάξεις. Παραμερίζοντας τις ιδεολογικές διαφορές τους, συμφώνησαν ότι οι εξετάσεις θα… προσέβαλαν καταξιωμένους επιστήμονες με θητεία δεκαετιών στο λειτούργημα της Ιατρικής. Αντιθέτως, ξεκάθαροι εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των «μικρών» και οι ανεξάρτητοι οι οποίοι ζήτησαν ισονομία, δηλαδή να εφαρμοστεί ο νόμος και για τους βουλευτές όπως ακριβώς εφαρμόζεται για όλους τους γιατρούς. Τελικώς με 6 ψήφους υπέρ έναντι 4 επικράτησε η πρόταση για εξαίρεση των βουλευτών –γιατρών από το νόμο ενώ πέντε δήλωσαν απόντες …

Οι γιατροί του Κοινοβουλίου

«Προνομιούχοι», αφού δεν τους αγγίζει το ζήτημα που ανέκυψε, είναι οι πανεπιστημιακοί, οι οποίοι λόγω του ασυμβίβαστου είχαν απωλέσει μόνο το κλινικό έργο τους, δηλαδή τα χειρουργεία και τις εξετάσεις ασθενών, αλλά όχι το ερευνητικό και διδακτικό έργο. Έτσι, ο κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, καθηγητής Χειρουργικής, ο κ. Παναγιώτης Σκανδαλάκης, καθ. Παθολοανατομίας, ο κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, καθ. Πνευμονολογίας, ο κ. Ηλίας Λαμπίρης, καθηγητής Ορθοπεδικής, ο κ. Αθανάσιος Λεβέντης, επίκουρος καθηγητής Νευρολογίας, ο κ. Αναστάσιος Κουράκης, καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ, διατήρησαν στενή σχέση με το αντικείμενό τους μέσω Πανεπιστημίου.

Άλλοι δεν επηρεάστηκαν επειδή ούτως ή άλλως δεν ασκούσαν το επάγγελμα του ιατρού και πριν από την ισχύ του ασυμβίβαστου, όπως οι κ.κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος, Πέτρος Τατούλης, Βασίλης Μιχαλολιάκος (βουλευτές της ΝΔ).

Κάποιοι πάλι είχαν ξεκινήσει δυναμικά την ιατρική δραστηριότητα, αλλά υπαναχώρησαν μέχρι να βρεθεί η σολομώντειος λύση του ΙΣΑ και να τους επιτραπεί η άσκηση του επαγγέλματος χωρίς τεστ και δοκιμασίες. Όπως συνέβη με τον νυν υφυπουργό Υγείας, χειρουργό-ορθοπεδικό κ. Μάριο Σαλμά, ο οποίος ξαναέπιασε νυστέρι το περασμένο καλοκαίρι έπειτα από μία εξαετία. Στο χειρουργείο ξαναμπήκαν επίσης και άλλοι δύο βουλευτές της ΝΔ, ο κ. Νίκος Παπαδημάτος, μαιευτήρας και ο χειρουργός κ. Παναγιώτης Αδρακτάς. Τον όρκο του Ιπποκράτη ξαναθυμήθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κκ Δημήτρης Λιντζέρης, γυναικολόγος, Έκτωρας Νασιώκας, παθολόγος, Μιλτιάδης Βέρρας, γυναικολόγος, Ηλίας Καρανίκας, παιδο-ορθοπεδικός, όπως και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Παναγιώτης Μελάς, ΩΡΛ. Με ζήλο είχε ξεκινήσει να ασκεί το επάγγελμά του και πάλι ο θωρακοχειρουργός κ. Κώστας Μαρκόπουλος, αλλά η ανάληψη του θώκου στο υπουργείο Τουρισμού στον πρόσφατο ανασχηματισμό τον οδήγησε σε αναστολή και πάλι της επαγγελματικής δραστηριότητας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου