28 Ιαν 2009

Κλείνουν λόγω χρεών

Της ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΓΟΥΥπό κανονικές συνθήκες τον αγώνα της επιβίωσης τον δίνουν οι ασθενείς. Στην περίπτωση του Αρεταίειου και του Αιγινήτειου τον δίνουν τα ίδια τα νοσοκομεία. Το πρώτο έχει χάσει το 40% των κρεβατιών του και το δεύτερο κρατάει κλειστά ένα στα πέντε.Τα δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία που λειτουργούν 100 χρόνια τώρα στη χώρα βλέπουν τις κλινικές τους να κλείνουν μία μία λόγω σημαντικών ελλείψεων σε προσωπικό και υποχρηματοδότησης. Τους δύο τελευταίους μήνες παραμένουν κλειστές η Χειρουργική και η Γυναικολογική κλινική του Αρεταίειου και η Ψυχιατρική Ανδρών του Αιγινήτειου.

Με ένα πανό που γράφει «Το νοσοκομείο κλείνει λόγω έλλειψης προσωπικού και υποχρηματοδότησης. Με εντολή των υπουργών Παιδείας και Υγείας» οι εργαζόμενοι στο Αρεταίειο προσπαθούν να βρουν συμμάχους στη δράση τους που στόχο έχει να μην κλείσει το νοσοκομείο. Την ίδια ώρα οι επικεφαλής των υπουργείων Παιδείας -υπεύθυνου για τις προσλήψεις προσωπικού- και Υγείας -που έχει στην ευθύνη του την καταβολή των αμοιβών των ειδικευομένων και θα μπορούσε να εντάξει τα δύο νοσοκομεία στο πρόγραμμα ρύθμισης χρεών που ετοιμάζει- υπόσχονται και ξαναϋπόσχονται αλλά δεν κάνουν τίποτα.

«Το πρόβλημα δεν προέκυψε σήμερα. Είναι πρόβλημα μιας δεκαετίας», λέει στην «Ε» ο καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης. «Τα ελλείμματα του Αρεταίειου υπάρχουν από το 2001. Τα χρέη προς του προμηθευτές ανέρχονται στα 21 εκατομμύρια ευρώ. Ζητά να συμπεριληφθεί και αυτό όπως τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας στο πρόγραμμα ρύθμισης των χρεών των μονάδων Υγείας του ΕΣΥ που προετοιμάζει το υπουργείο Υγείας. Επιπλέον οι οφειλές μισθών σε ειδικευόμενους του υπουργείου υπολογίζονται σε 5,5 εκατομμύρια ευρώ.

Οσον αφορά το υπουργείο Παιδείας, αυτό είναι υπεύθυνο για τη στελέχωση του νοσοκομείου με γιατρούς και παραϊατρικό προσωπικό. Οι άμεσες ανάγκες προσλήψεων νοσηλευτικού προσωπικού είναι 50 άτομα για το Αρεταίειο και 20 για το Αιγινήτειο. Αδειάζουν θέσεις νοσηλευτών και δεν αναπληρώνονται. Για να κρατήσουν το επίπεδο των υπηρεσιών τους περιορίζουν τον αριθμό των κλινών τους».

«Είμαστε στο 45% των οργανικών θέσεων. Δηλαδή, λιγότερες από τις μισές προβλεπόμενες θέσεις του νοσοκομείου είναι πλήρεις», λέει ο λέει στην «Ε» ο Χρήστος Κοφινάς, πρόεδρος εργαζομένων στο νοσοκομείο. «Τα λόγια δεν μας καθησυχάζουν όταν τα τελευταία χρόνια φεύγουν με σύνταξη εργαζόμενοι και δεν προσλαμβάνονται νέοι, ούτε με την ύπαρξη της φάμπρικας των οκτάμηνων συμβάσεων. Πέρυσι βγήκαν 22 άτομα στη σύνταξη και ζήτημα είναι αν προσλήφθηκαν 3. Κάθε χρόνο έχουμε 10-25 αποχωρήσεις και μία ή δύο προσλήψεις.

Οι συνέπειες του κλεισίματος των κλινών είναι παράπλευρες. Δεν επηρεάζεται η λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων. Οι συνέπειες αφορούν την κακή εκπαίδευση των ειδικευόμενων, των φοιτητών, από τη στιγμή που γίνονται λιγότερα χειρουργεία. Και τα έσοδα του νοσοκομείου μειώνονται. Οσο για τους πολίτες, εάν θέλουν να χειρουργηθούν στο νοσοκομείο μπορεί και να μην τα καταφέρουν την περίοδο αυτή».

«Υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Οι βάρδιες δεν έβγαιναν. Για τον λόγο αυτό κλείσαμε μία κλινική. Η κλινική είναι δυναμικότητας 18 κλινών ενώ το νοσοκομείο έχει 100 κρεβάτια συνολικά», λέει ο Σωτήρης Τριανταφύλλου, πρόεδρος εργαζομένων στο Αιγινήτειο.

«Επιπλέον, τα χρέη του νοσοκομείου που ανέρχονται σε 8 εκατομμύρια ευρώ -από τα οποία τα 3 αφορούν τις αμοιβές των ειδικευόμενων γιατρών και τα 5 φαρμακευτικές δαπάνες- καθιστούν τη λειτουργία του νοσοκομείου εξαιρετικά δύσκολη».

«Το πρόβλημα του Αρεταίειου είναι μία μικρογραφία του προβλήματος που αντιμετωπίζουν όλα τα νοσοκομεία της χώρας -ελλείψεις σε προσωπικό, κυρίως σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό», λέει ο Σταύρος Κουτσιουμπέλης, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). «Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν συνταξιοδοτηθεί περισσότεροι από όσοι προσλαμβάνονται. Για κάθε δύο που συνταξιοδοτούνται προσλαμβάνεται ένας. Αυτό έχει ως συνέπεια όχι μόνο να μην αναπτύσσονται τα νοσοκομεία με νέα τμήματα, νέες μονάδες και ό,τι άλλο χρειάζονται, αλλά ουσιαστικά να συρρικνώνουν τις λειτουργίες τους. Κι όλα αυτά με την υπεράνθρωπη προσπάθεια του προσωπικού του οποίου τα εργασιακά δικαιώματα καταπατώνται. Παρ' όλα αυτά ο πολίτης ταλαιπωρείται και δεν χαίρει των υπηρεσιών που δικαιούται». *

Ετοιμάζονται... μπλόκα και στον χώρο της Υγείας (ΗΜΕΡΗΣΙΑ)

Της Ελένης Πετροπούλου

Νέο μέτωπο για την κυβέρνηση φαίνεται να ανοίγει, αυτή τη φορά στον χώρο της Υγείας. Η εβδομάδα που διανύουμε θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη καθώς λήγει η προθεσμία των προμηθευτών για την αποπληρωμή των χρεών (έχουν ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ) των δημόσιων νοσοκομείων, ενώ έχει ήδη εξαντληθεί η υπομονή των νοσοκομειακών γιατρών για την προώθηση της κλαδικής σύμβασης στη Βουλή.
Τόσο τα χρέη των νοσοκομείων όσο και η κλαδική σύμβαση (και οι προσλήψεις 5.500 νοσηλευτών) περιλαμβάνονται σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο? περιμένει την υπογραφή του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου.

Χθες, πηγές από το υπουργείο Υγείας ανέφεραν ότι η πολυπόθητη υπογραφή θα μπει από στιγμή σε στιγμή. Ωστόσο, επίσημες ανακοινώσεις δεν έγιναν ούτε και χθες με το τοπίο στην Υγεία να παραμένει θολό.

Πιο συγκεκριμένα, οι προμηθευτές ορθοπεδικών υλικών, μετά τη διαβεβαίωση του υπουργείου Υγείας -την περασμένη Παρασκευή- ότι είναι στη τελική ευθεία η ρύθμιση για την εξόφληση των χρεών αποφάσισαν την αναστολή των κινητοποιήσεων τους μέχρι το τέλος του μήνα. Σε περίπτωση όμως που δεν υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις, οι προμηθευτές εμφανίζονται αποφασισμένοι για «εμπάργκο» υλικών στα νοσοκομεία. Ανάλογη στάση αναμονής τηρούν και οι προμηθευτές υγειονομικού υλικού, ιατρικών ειδών κ.ά.

Ο τρόπος
Ωστόσο, το μέλλον των κινητοποιήσεων των προμηθευτών θα εξαρτηθεί και από τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η εξόφλησή τους. Αρχικά, πηγές του υπουργείου Υγείας ανέφεραν ότι η εξόφληση θα γίνει με την καταβολή προκαταβολής, ύψους 30% των συνολικών οφειλών και στη συνέχεια με την έκδοση ομολόγων.

Το σενάριο αυτό φαίνεται να ικανοποιεί τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος των προμηθευτών, οι οποίοι έχουν εξαντληθεί οικονομικά και τα περίπου 1,5 - 1,8 δισ. ευρώ θα ανακουφίσουν τα ταμεία τους.

Τις τελευταίες ημέρες όμως άρχισε να προκρίνεται ένας άλλος τρόπος εξόφλησης των προμηθευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η λύση που θα επιλεγεί είναι η έκδοση ομολόγων για το σύνολο των οφειλών των δημόσιων νοσοκομείων. Λύση που φαίνεται να μη βρίσκει σύμφωνο το σύνολο των προμηθευτών.

Την ίδια ώρα, οι νοσοκομειακοί γιατροί προετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις και έχουν ήδη αποφασίσει να καταρτίσουν προγράμματα εφημεριών μόνο για το πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι μετά τις 10/2 τα νοσοκομεία θα εφημερεύουν χωρίς... γιατρούς!

Την Πέμπτη, μάλιστα, το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) συνεδριάζει προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σχετικά με την προώθηση της κλαδικής συμφωνίας υπουργείου Υγείας - ΟΕΝΓΕ στην αρμόδια επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Οι γιατροί κάνουν λόγο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην προώθηση της κλαδικής συμφωνίας στη Βουλή, δύο μήνες μετά την υπογραφή της.

Στο πλαίσιο αυτό, η γενική συνέλευση της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) έχει ήδη κηρύξει εικοσιτετράωρη απεργία για την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα, οι νοσοκομειακοί γιατροί προετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις και έχουν ήδη αποφασίσει να καταρτίσουν προγράμματα εφημεριών μόνο για το πρώτο 10ημερο του Φλεβάρη

Ζιμπάμπουε - ΣΟΣ

Οι νεκροί έχουν φθάσει τους 600 και τα κρούσματα τις 14.000 σύμφωνα με τον ΟΗΕ
ΧΑΡΑΡΕ | Αθήνα - Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008

Ως και 60.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να μολυνθούν από χολέρα στη Ζιμπάμπουε, σύμφωνα με το πιο ακραίο σενάριο, αν η επιδημία ξεφύγει από τον έλεγχο, προειδοποίησε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η επιδημία, η έλλειψη τροφίμων και η κατάρρευση της οικονομίας προκάλεσαν για άλλη μία φορά την έντονη αντίδραση της Δύσης, η οποία καλεί τον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε να παραιτηθεί. Εκείνος κατηγορεί για την τραγική κατάσταση που επικρατεί τις δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα του.

Οι νεκροί από τη χολέρα πλησιάζουν τους 600, ενώ το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα αγγίζουν τις 14.000 και αυξάνονται συνεχώς. Παρ΄ ότι η χολέρα μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί υπό φυσιολογικές συνθήκες, το υπό κατάρρευση εθνικό σύστημα υγείας της χώρας αδυνατεί να αντιμετωπίσει την επιδημία.

Το εθνικό δίκτυο ύδρευσης και καθαρισμού του νερού δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα ο κόσμος να πίνει νερό από μολυσμένα πηγάδια και ρυάκια και να εξαπλώνεται συνεχώς η ασθένεια. Επιπλέον, λόγω των ελλείψεων σε σαπούνι, είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθούν οι κανόνες προσωπικής υγιεινής.

Η εξάπλωση της χολέρας και η έλλειψη τροφίμων έδωσαν τη χαριστική βολή στην άλλοτε ευημερούσα χώρα της Νότιας Αφρικής. Οι τιμές των αγαθών διπλασιάζονται κάθε ημέρα. Το ποσό των 100 εκατ. δολαρίων Ζιμπάμπουε, δηλαδή το μεγαλύτερο ποσό που μπορεί κανείς να αποσύρει από τις τράπεζες για μία εβδομάδα, αρκεί για να αγοράσει μόλις τρεις φραντζόλες ψωμί.

Δ εδομένης της σοβαρότητας της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει ξεσπάσει, η διεθνής κοινότητα εντείνει τις πιέσεις για τη λήξη της 28τούς θητείας του 84χρονου προέδρου Μουγκάμπε. Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) ένωσαν τις φωνές τους με εκείνη του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ ΚόφιΑναν και προχώρησαν σε διεύρυνση των οικονομικών και ταξιδιωτικών κυρώσεων σε άλλους 11 κορυφαίους αξιωματούχους της Ζιμπάμπουε με σκοπό να μειωθεί η στήριξή τους προς τον πρόεδρο της χώρας.

«Υπάρχει απόλυτη σύμπνοια μεταξύ των 27 κρατών-μελών: είναι ώρα να αποσυρθεί ο πρόεδροςΜουγκάμπε» δήλωσε ο επικεφαλής σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα. Υπέρ της απομάκρυνσης του Μουγκάμπε ετάχθη χθες και ο απερχόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους. «Η Δύση εκμεταλλεύεται την επιδημία για να καθαιρέσει τον πρόεδρο Μουγκάμπε» δήλωσε ο εκπρόσωπός του ΤζορτζΤσαράμπα, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος απέδωσε τις ευθύνες για τη δεκαετή πολιτική και οικονομική κρίση της χώρας στις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί. Παρά τις διεθνείς πιέσεις, ο πρόεδρος Μουγκάμπε δεν επικύρωσε την αρχική συμφωνία που έκανε με τον πολιτικό του αντίπαλο Μόργκαν Τσβανγκιράι να μοιραστούν την εξουσία, γεγονός που έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο την πολιτική κατάσταση.

ΣΥΝ-ΔΗΛΩΣΗ Σχετικά με ανακοίνωση του Υπ. Υγείας όσον αφορά ανακοινώσεις της Ελληνική Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΑΠΕ)

ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΣΥΝΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤ. ΜΠΑΓΙΩΡΓΟΥ, μέλους Π.Γ. ΣΥΝ, υπεύθυνου για θέματα Υγείας

Σχετικά με ανακοίνωση του Υπ. Υγείας όσον αφορά ανακοινώσεις της Ελληνική Εταιρείας Εντατικής ΘεραπείαςΜέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε ύπνωση. Από σήμερα διαπιστώνουμε ότι βρίσκεται και σε σύγχυση. Δεν ερμηνεύεται διαφορετικά η, τουλάχιστον, κωμική ανακοίνωσή του της 23ης Ιανουαρίου, σχετικά με τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) στην οποία, μεταξύ άλλων, δηλώνει ότι θα ζητηθεί εισαγγελική παρέμβαση για τις «δηλώσεις» -όπως ψευδώς αναφέρεται στα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΕΕΘ- του γιατρού κ. Α. Μαυρομμάτη», αποκρύπτοντας ότι αναφέρεται στον πρόεδρο της ΕΕΕΘ.

Η ΕΕΕΘ είναι η επιστημονική εταιρεία των εντατικολόγων, η οποία καταγράφει τα συμπεράσματά της για την κατάσταση στου χώρου της και τα δημοσιοποιεί ανά διετία. Αυτό έκανε και πριν από μερικές ημέρες.Το Υπουργείο Υγείας, αντί να τοποθετηθεί στα συγκεκριμένα ευρήματα της έρευνας και στις διαπιστώσεις της, προτίμησε, με αφορμή μια υποθετική αναφορά (όπως σαφώς διατυπώθηκε στο γραπτό κείμενο της συνέντευξης), να προχωρήσει σε απειλές.Τα γεγονότα όμως, παραμένουν πεισματικά:

· Χρειαζόμαστε στην Ελλάδα 2000 κλίνες ΜΕΘ ενώ διαθέτουμε μόλις 480 δημόσιες και 117 ιδιωτικές, ναι ή όχι;

· Είναι γεγονός ή όχι ότι το 25% των υπαρχόντων κλινών ΜΕΘ παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού;

· Είναι αλήθεια ή όχι ότι οι λειτουργούσες κλίνες λειτουργούν με το μισό προσωπικό από αυτό που απαιτείται;

· Είναι αλήθεια ή όχι κάθε λειτουργούσα κλίνη νοσηλεύει περίπου 30 ασθενείς το χρόνο; Να σημειώσουμε εδώ ότι στις ΜΕΘ διασώζονται οι 3 στους 4 βαρέως πάσχοντες, που στην κλασσική ιατρική δεν θα είχαν καμία πιθανότητα.Οι ιθύνοντες του Υπουργείου Υγείας καλά θα κάνουν να αφήσουν την ΕΕΕΘ και τον πρόεδρό της απερίσπαστους στο επιστημονικό τους έργο και να δώσουν λύσεις στα προβλήματα. Αν δεν το έχουν καταλάβει, αυτή είναι η δουλειά τους.Το Τμήμα Υγείας του ΣΥΝ 26/1/2009

Υπ. Υγείας με νέες υποσχέσεις(ΑΠΕ)- τώρα και προς Νοσηλευτές!!!

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ. 210.5205291-210.5200738 ήθελα να ήξερα τα τηλέφωνα γιατί τ αγράφουν??? Άραγα απαντά ποτέ κανείς στα τηλέφωνα ποτέ;
Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2009ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΟ Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, έκοψε χθες την πίτα του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος.Ακολουθεί ο χαιρετισμός του κ. Αβραμόπουλου:«Η σημερινή μου παρουσία εδώ, στην κοπή της πίτας του ΕΣΝΕ είναι δηλωτική της βαθιάς εκτίμησης, που τρέφω προς εσάς και το έργο σας.Είστε ένα Σωματείο, που η ιστορία του είναι συνυφασμένη με την υγειονομική ιστορία του τόπου μας, με αυτό που όλοι έχουμε κατακτήσει και που ονομάζουμε κοινωνικό πολιτισμό.Η πολιτεία και το Υπουργείο Υγείας έχουν εξαρχής θέσει, ως βασική μας προτεραιότητα την δημιουργία του νέου ΕΣΥ, που περνάει μέσα από την αναβάθμιση των όρων απασχόλησης του προσωπικού του. Κορυφαίο σημείο αναφοράς του προσωπικού αυτού, είστε εσείς οι νοσηλευτές, οι αφανείς ήρωες της καθημερινότητας στο χώρο της υγείας.Πρέπει να σας πω, ότι τα προβλήματα του κλάδου σας τα γνωρίζουμε, τα γνωρίζω, είναι υπαρκτά και η προσπάθεια για να επιλυθούν, διαρκής. Είναι αλήθεια, ότι εάν δεν είσαι από τη μέσα μεριά, δεν γνωρίζεις, δεν νοιώθεις και κατ΄επέκταση δεν μπορείς να αντιληφθείς μερικά πράγματα.Οι επιλογές μας βέβαια βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τους διαθέσιμούς μας πόρους και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σχεδιασμού μας για την υγεία. Μετά από συνεχή διαβούλευση με τους θεσμικούς σας εκπροσώπους και στο πλαίσιο αναζήτησης των ευρύτερων συναινέσεων για την εθνική υπόθεση της υγείας –κάτι που επιτρέψτε μου να σας πω, δεν το έχουμε καταφέρει, δεν έχουμε καταλάβει, ότι η υπόθεση της υγείας είναι πέρα και πάνω από κόμματα- έχουμε προχωρήσει παρόλα αυτά σε ρυθμίσεις, που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιό μας για την κύρωση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με τους γιατρούς, που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο πριν κατατεθεί στη Βουλή.Θεσπίζουμε με αυτό το νομοσχέδιο κάτι, που παλαιότερα είχα αναλάβει ως δέσμευση, την εξαιρετική, δηλαδή κατ΄ εξαίρεση, διαδικασία για την πρόσληψη 5.500 νοσηλευτών και νοσηλευτριών, πέρα από τις συνήθεις διαδικασίες και τον προγραμματισμό στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Οι προσλήψεις θα γίνουν με διαγωνισμούς, που θα καταρτήσουν τα νοσοκομεία με βάση τις ανάγκες τους και η όλη διαδικασία θα συντονιστεί από τις υγειονομικές περιφέρειες. Το ΑΣΕΠ θα έχει την εποπτεία της νομιμότητας. Έτσι σε σύντομο χρονικό διάστημα, γιατί έχει συσταθεί ένα ειδικό γραφείο στους κόλπους του ΑΣΕΠ, για να κινήσει με γρήγορους ρυθμούς τις διαδικασίες, θα καλύψουμε κενά ετών και θα ενισχύσουμε αποφασιστικά το προσωπικό του ΕΣΥ.Οι υποψήφιοι για τις θέσεις θα έχουν την δυνατότητα επιλογής μέχρι και για 2 νοσοκομεία της ίδιας υγειονομικής περιφέρειας σε κάθε προκήρυξη. Παράλληλα, προβλέπεται ρητά, ότι για μια 5ετία οι νεοπροσλαμβανόμενοι νοσηλευτές θα παραμένουν στις θέσεις του αρχικού διορισμού τους. Με τα συμπληρωματικά αυτά μέτρα εξασφαλίζουμε, ότι οι θέσεις θα καλύπτονται από νοσηλευτές και όχι από επιτυχόντες φαντάσματα. Η υγεία έχει ανάγκη από πραγματική και ανθρώπινη εργασία και όχι από τη θεωρητική ευημερία των αριθμών.Με το νομοσχέδιο μας, που καταθέτουμε αυτές τις μέρες στη Βουλή θεσπίζουμε και την ευημερία του νοσηλευτή. Είναι μια ελάχιστη αναγνώριση και οικονομική ενίσχυση αντάξια της προσφοράς και του καθημερινού σας αγώνα. Είναι ένα πρώτο βήμα για την ουσιώδη οικονομική σας αναβάθμιση, που αποτελεί βασικό μας στόχο και ενδιαφέρον.Στο νομοσχέδιο για τους οργανισμούς υγείας που θα ακολουθήσει την ψήφιση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης περιλαμβάνεται και η ρύθμιση, με την οποία δημιουργούμε την ειδική νοσηλευτική διεύθυνση στο Υπουργείο Υγείας. Κάτι, που θα έπρεπε να είχε γίνει από τον καιρό που ιδρύθηκε το ΕΣΥ.Πλέον, τα θέματα των νοσηλευτών, των υπηρεσιακών μεταβολών και τοποθετήσεών τους θα αποτελούν αποκλειστικό αντικείμενο ενασχόλησης ειδικής διεύθυνσης του Υπουργείου. Είναι μια πρόσθετη απόδειξη της σημασίας, που αποδίδουμε στο σπουδαίο έργο που επιτελείτε.Το έργο για την υγεία δεν σταματάει ποτέ. Αντίστοιχα, η μέριμνα για τους λειτουργούς της, όπως εσείς, είναι διαρκής. Να είστε σίγουροι, ότι η πολιτεία και το Υπουργείο Υγείας είμαστε διαρκώς στο πλευρό σας για την ικανοποίηση των πάγιων και κυρίως, των δίκαιων αιτημάτων σας.Ήθελα λοιπόν σήμερα, με την ευκαιρία αυτή, να αναφερθώ και επί της ουσίας σε ζητήματα που σας απασχολούν.Να σας ευχαριστήσω για τη χαρά που μου δώσατε να βρεθώ για λίγο κοντά σας. Και βέβαια, να σας ευχηθώ την καινούργια χρονιά, να κινηθείτε ακόμα πιο δυναμικά μπροστά, μέσα σε πνεύμα ομοψυχίας και ενότητας, όλες οι Ενώσεις των Νοσηλευτών και να έχετε πάνω απ΄ όλα υγεία.Ο κλάδος σας να αισθάνεται, ότι αυτή τη χρονιά θα είναι πιο ισχυρός, με εμάς κοντά σας και με τα μέτρα που παίρνουμε, να σας ανακουφίζουν. Και το κυριότερο, να δημιουργούν ένα περιβάλλον, ακόμα πιο πολιτισμένο, ακόμα πιο ανθρώπινο. Γιατί λίγοι γνωρίζουν, ότι οι συνθήκες που ασκείτε το λειτούργημά σας, πραγματικά είναι ιδιαίτερα δύσκολες.Και πάλι, χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους».

Υπ. Υγείας - Η Ευρώπη κινδυνεύει από υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών-Η Ελλάδα πρώτη στην υπερβολική χρήση τους (ΑΠΕ)

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥΑθήνα 27-1-2009Δελτίο Τύπου

Η Ευρώπη κινδυνεύει από υπερκατανάλωση των αντιβιοτικώνΗ Ελλάδα πρώτη στην υπερβολική χρήση τουςΟλόκληρη η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα το φαινόμενο του «τέλους των αντιβιοτικών» και ο άνθρωπος βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο να επιστρέψει στην εποχή, που απλές λοιμώξεις οδηγούσαν στον θάνατο.

Αυτό τόνισε, σήμερα, κατά τη διάρκεια ειδικής συνέντευξης Τύπου ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γιώργος Ι. Παπαγεωργίου.

Και συμπλήρωσε:

«Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η μάχη εναντίον των μικροβίων, η οποία κινδυνεύει να χαθεί λόγω της άκριτης χρήσης των αντιβιοτικών, είναι εξίσου σημαντική με τη μάχη, που δίνει η ανθρωπότητα για την προστασία του περιβάλλοντος».

Η συνέντευξη Τύπου οργανώθηκε από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών.

Στοιχεία για το μεγάλο και στη χώρα μας πρόβλημα παρουσίασαν η καθηγήτρια Παθολογίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας κυρία Ελένη Γιαμαρέλλου, ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων κ. Γιάννης Πιερρουτσάκος και ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Φ. κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης:

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

· Το 75% της χρήσης αντιβιοτικών στην Κοινότητα αφορά λοιμώξεις του αναπνευστικού (φαρυγγοαμυγδαλίτιδες, κρυολογήματα, ιγμορίτιδες, βρογχίτιδες). Είναι γνωστό, ότι στο 70% των περιπτώσεων αυτών λαμβάνονται χωρίς λόγο αντιβιοτικά, αφού αυτές οι λοιμώξεις οφείλονται στους ιούς έναντι των οποίων τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά.

· Ακόμη περισσότερο έχει διαπιστωθεί, ότι 95% των Ελλήνων ενηλίκων με φαρυγγοαμυγδαλίτιδα λαμβάνει αντιβιοτικά, ενώ τα μικρόβια (οι στρεπτόκοκκοι) σπανιότατα ενοχοποιούνται στους ενήλικες.

· Μεγάλη είναι η κατάχρηση αντιβιοτικών στα Ελληνόπουλα, όπως αποδεικνύουν διάφορες μελέτες παιδιάτρων ανά την Ελλάδα. Πέντε με έξι μητέρες στις 10 έχουν εφεδρικά αντιβιοτικά στο φαρμακείο του σπιτιού.

· Οι μητέρες σε αναλογία 20-40% χορηγούν αντιβιοτικά μόνες τους χωρίς την συμβουλή του παιδιάτρου, ενώ στην περίπτωση, που ο παιδίατρος θα αρνηθεί τη χορήγηση αντιβιοτικού, ένα 20% των μητέρων ασκεί πίεση στον παιδίατρο να χορηγήσει αντιβιοτικό ή αλλάζει γιατρό.

Ομόφωνη απόφαση ΔΣ ΕΙΝΑΠ για το ζήτημα των ΜΕΘ(ΕΙΝΑΠ )

Αθήνα, 27-1-09Αποτελεί σοβαρότατο ολίσθημα η απαράδεκτη προσωπική επίθεση κύκλων του υπουργείου υγείας ενάντια στον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας κ. Α. Μαυρομμάτη αλλά και στον καθηγητή κ. Α. Αρμαγανίδη οι οποίοι σε πρόσφατες ανακοινώσεις τους διατύπωσαν το αυτονόητο και αδιαμφισβήτητο, δηλαδή ότι ο αριθμός διαθέσιμων κλινών εντατικής θεραπείας στη χώρα μας είναι ακόμα πίσω από τις ανάγκες και από τις διεθνείς προδιαγραφές και ότι η λύση του προβλήματος αυτού ενδεχόμενα θα μπορούσε να σώσει πολλές ανθρώπινες ζωές. Επίσης είναι γνωστό ότι ακόμη και όσον αφορά τις λειτουργούσες κλίνες ΜΕΘ, το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ανεπαρκές αριθμητικά.

Επισημαίνουμε και επιβεβαιώνουμε ότι παρά τα όποια θετικά βήματα έγιναν τους τελευταίους μήνες, το πρόβλημα έλλειψης κλινών ΜΕΘ παραμένει οξύτατο και όλη η ιατρική κοινότητα το βιώνει καθημερινά.

Οι πολιτικοί προϊστάμενοι του υπουργείου υγείας θα πρέπει να ασχολούνται νυχθημερόν με τη λύση τέτοιων σοβαρών προβλημάτων αντί να απευθύνουν δημόσια απαράδεκτους χαρακτηρισμούς («ανεύθυνοι», «αντιδεοντολογικοί», «ανίκανοι», «αναποτελεσματικοί», «ανέντιμοι» κλπ) ενάντια σε αξιολογότατους επιστήμονες όπως είναι ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.

Απαιτούμε άμεση επανόρθωση για την υπεράσπιση της τιμής και υπόληψης των συναδέλφων μας καθώς και για τη κατοχύρωση του δικαιώματος να λέγεται η επιστημονική αλήθεια και γνώμη ανεμπόδιστα, το οποίο από ότι φαίνεται δυστυχώς δεν είναι αυτονόητο.

26 Ιαν 2009

Προκλητική απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ???? ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΙΣΑ?? ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ


Ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητά της προκαλεί απόφαση του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) η οποία δίνει το «ελευθέρας» στους βουλευτές -λειτουργούς του Ιπποκράτη να ασκήσουν και πάλι το επάγγελμα του ιατρού, έπειτα από την άρση του ασυμβίβαστου το περασμένο καλοκαίρι.

Ειδικότερα, οι ιατροί-βουλευτές χρειάστηκε να παρακάμψουν έναν μεγάλο «σκόπελο»-προαπαιτούμενο της σχετικής διαδικασίας που εφαρμόζεται για τους… κοινούς θνητούς-συναδέλφους τους: την αξιολόγησή τους από ειδική εξεταστική επιτροπή. Και σε αυτό είχαν την αμέριστη συμπαράσταση των συναδέλφων τους στον ΙΣΑ…

Έτσι, ενώ οι «απλοί» γιατροί που βρίσκονται σε αναστολή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας υποχρεώνονται εκ του νόμου σε εξετάσεις προκειμένου να επανακτήσουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, οι εθνοπατέρες συνάδελφοί τους, παρότι μετρούν από πέντε έως επτά χρόνια «απραξίας» και απομάκρυνσης από το αντικείμενό τους, εξαιρούνται από το νόμο και ανοίγουν… έτσι απλά και πάλι τα ιατρεία τους.

Η άρση του ασυμβίβαστου τον περασμένο Μάιο για τους βουλευτές σήμανε ουσιαστικά την επανέναρξη της επαγγελματικής δραστηριότητας για την πλειονότητά τους, των 30 γιατρών μηδέ εξαιρουμένων. Ενώ όμως στις περισσότερες επαγγελματικές κατηγορίες το ξεκίνημα έγινε χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, οι γιατροί βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα σοβαρό «κώλυμα».

Καταθέτοντας στους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους τις αιτήσεις για επανάκτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος –που είχαν ανακληθεί μετά την ισχύ του ασυμβίβαστου το 2001- διαπίστωσαν ότι τους περίμενε μια μεγάλη «δοκιμασία». Έπρεπε να παρουσιαστούν ενώπιον ειδικής εξεταστικής επιτροπής και να αξιολογηθεί η επάρκειά τους και οι γνώσεις τους προτού… ξαναφορέσουν την ιατρική μπλούζα.

Οι έντονες αντιδράσεις των γιατρών οδήγησαν τη Νομική Υπηρεσία του ΙΣΑ στη διερεύνηση του θέματος. Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της επίμαχης συνεδρίασης που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr , η Νομική Υπηρεσία προσπάθησε να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στο νόμο και τη συντεχνιακή βούληση.

Συγκεκριμένα, έκρινε ότι «οι βουλευτές –γιατροί νομικά υποχρεούνται σε εξετάσεις» αλλά παράλληλα ότι «είναι κυρίαρχο το ΔΣ να λάβει μια πολιτική απόφαση και να δώσει τις άδειες ασκήσεως επαγγέλματος στους ενδιαφερόμενους».

Στην ίδια «ακροβασία» επιδόθηκαν και τα μέλη του ΔΣ που πρόσκεινται στις μεγάλες παρατάξεις. Παραμερίζοντας τις ιδεολογικές διαφορές τους, συμφώνησαν ότι οι εξετάσεις θα… προσέβαλαν καταξιωμένους επιστήμονες με θητεία δεκαετιών στο λειτούργημα της Ιατρικής. Αντιθέτως, ξεκάθαροι εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των «μικρών» και οι ανεξάρτητοι οι οποίοι ζήτησαν ισονομία, δηλαδή να εφαρμοστεί ο νόμος και για τους βουλευτές όπως ακριβώς εφαρμόζεται για όλους τους γιατρούς. Τελικώς με 6 ψήφους υπέρ έναντι 4 επικράτησε η πρόταση για εξαίρεση των βουλευτών –γιατρών από το νόμο ενώ πέντε δήλωσαν απόντες …

Οι γιατροί του Κοινοβουλίου

«Προνομιούχοι», αφού δεν τους αγγίζει το ζήτημα που ανέκυψε, είναι οι πανεπιστημιακοί, οι οποίοι λόγω του ασυμβίβαστου είχαν απωλέσει μόνο το κλινικό έργο τους, δηλαδή τα χειρουργεία και τις εξετάσεις ασθενών, αλλά όχι το ερευνητικό και διδακτικό έργο. Έτσι, ο κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, καθηγητής Χειρουργικής, ο κ. Παναγιώτης Σκανδαλάκης, καθ. Παθολοανατομίας, ο κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, καθ. Πνευμονολογίας, ο κ. Ηλίας Λαμπίρης, καθηγητής Ορθοπεδικής, ο κ. Αθανάσιος Λεβέντης, επίκουρος καθηγητής Νευρολογίας, ο κ. Αναστάσιος Κουράκης, καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ, διατήρησαν στενή σχέση με το αντικείμενό τους μέσω Πανεπιστημίου.

Άλλοι δεν επηρεάστηκαν επειδή ούτως ή άλλως δεν ασκούσαν το επάγγελμα του ιατρού και πριν από την ισχύ του ασυμβίβαστου, όπως οι κ.κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος, Πέτρος Τατούλης, Βασίλης Μιχαλολιάκος (βουλευτές της ΝΔ).

Κάποιοι πάλι είχαν ξεκινήσει δυναμικά την ιατρική δραστηριότητα, αλλά υπαναχώρησαν μέχρι να βρεθεί η σολομώντειος λύση του ΙΣΑ και να τους επιτραπεί η άσκηση του επαγγέλματος χωρίς τεστ και δοκιμασίες. Όπως συνέβη με τον νυν υφυπουργό Υγείας, χειρουργό-ορθοπεδικό κ. Μάριο Σαλμά, ο οποίος ξαναέπιασε νυστέρι το περασμένο καλοκαίρι έπειτα από μία εξαετία. Στο χειρουργείο ξαναμπήκαν επίσης και άλλοι δύο βουλευτές της ΝΔ, ο κ. Νίκος Παπαδημάτος, μαιευτήρας και ο χειρουργός κ. Παναγιώτης Αδρακτάς. Τον όρκο του Ιπποκράτη ξαναθυμήθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κκ Δημήτρης Λιντζέρης, γυναικολόγος, Έκτωρας Νασιώκας, παθολόγος, Μιλτιάδης Βέρρας, γυναικολόγος, Ηλίας Καρανίκας, παιδο-ορθοπεδικός, όπως και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Παναγιώτης Μελάς, ΩΡΛ. Με ζήλο είχε ξεκινήσει να ασκεί το επάγγελμά του και πάλι ο θωρακοχειρουργός κ. Κώστας Μαρκόπουλος, αλλά η ανάληψη του θώκου στο υπουργείο Τουρισμού στον πρόσφατο ανασχηματισμό τον οδήγησε σε αναστολή και πάλι της επαγγελματικής δραστηριότητας του.

ΑΛΛΟΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΔΙΣ

Στην εξαγορά της ανταγωνίστριάς της Wyeth, έναντι 68 δισ. δολαρίων σε μετρητά και μετοχές, συμφώνησε σήμερα να προχωρήσει η Pfizer, η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στον κόσμο.

ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΤΕΛΟΣ!!!!! ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ!!!!!

Τα πάνω κάτω θα έρθουν από το Φεβρουάριο στις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων. Οι γιατροί θα εφαρμόσουν το νέο ωράριο εργασίας, γεγονός που θα επιφέρει αναστάτωση στα προγράμματα εφημεριών, ενώ στις 9 Φεβρουαρίου ξεκινούν απεργία διαρκείας. Τα νοσοκομεία όμως θα παραλύσουν και την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου λόγω της 24ωρης απεργίας των γιατρών.

Οι γιατροί βρίσκονται σε αναβρασμό λόγω της καθυστέρησης στην ψήφιση της κλαδικής σύμβασης μεταξύ της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος) και του υπουργείου Υγείας και είναι αποφασισμένοι, όπως προβλέπει ο νόμος, να μειώσουν το συνολικό χρόνο εργασίας τους στις 48 ώρες τη βδομάδα οι ειδικοί και στις 56 οι ειδικευόμενοι, από τις… 60 - 70 ώρες σήμερα.

«Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία και αγανάκτησή μας για τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση της κύρωσης με νόμο της υπογραφείσας ήδη σύμβασης εργασίας. Οι προθεσμίες που η ίδια η κυβέρνηση είχε θέσει έχουν περάσει προ πολλού και κάθε περιθώριο υπομονής έχει πλέον εξαντληθεί. Την καλούμε να τιμήσει την υπογραφή της», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η ΕΝΙΘ (Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης).

«Κουτσουρεμένες» εφημερίες

Οπως αποφάσισαν οι γιατροί της Θεσσαλονίκης στη γενική τους συνέλευση προχτές, τα προγράμματα εφημεριών για το Φεβρουάριο θα κατατεθούν με βάση την εφαρμογή των 48ώρου και 56ώρου. Αυτό σημαίνει ότι αντιστοιχούν 2 και 4 ενεργείς εφημερίες σε κάθε ειδικό και ειδικευόμενο γιατρό, αντίστοιχα.

Ελλείψεις στο προσωπικό

Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι εφημερίες θα «βγαίνουν» με δυσκολία, δεδομένου ότι το προσωπικό -που είναι ήδη ελλιπές- δε θα φτάνει για να καλυφτούν οι ανάγκες. Οπως όλα δείχνουν, τα προγράμματα θα καταρτιστούν ώς την ημέρα που θα επαρκέσει ο προβλεπόμενος αριθμός των εφημεριών ανά γιατρό. Ετσι, φαίνεται πως μέσα σε λίγες ημέρες είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην υπάρχουν εφημερεύοντες γιατροί. Στη χειρότερη περίπτωση, δεν αποκλείεται τα νοσοκομεία να βρεθούν σε λειτουργική κατάρρευση. Νοσοκομειακοί γιατροί εκτιμούν ότι η κατάσταση θα επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να σταματήσουν ακόμα και εισαγωγές ασθενών και να εισάγονται για νοσηλεία στις εφημερίες μόνο οι άρρωστοι, η ζωή των οποίων κινδυνεύει.

Αποφασισμένοι οι γιατροί

Οι γιατροί, πάντως, είναι αποφασισμένοι να κάνουν χρήση του δικαιώματος που τους δίνει απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σχετικά με την ασφαλή υπερωριακή απασχόληση. Οπως προβλέπει, δεν μπορεί να επιβληθεί εβδομαδιαία απασχόληση, τακτική και υπερωριακή, πέραν των 48 ωρών στους ειδικούς και των 56 στους ειδικευομένους. Αν και η εφαρμογή της οδηγίας έχει τεθεί από τους συνδικαλιστές εδώ και τέσσερα χρόνια, το υπουργείο Υγείας δεν έχει προσλάβει προσωπικό ώστε να ισχύσει το νέο ωράριο.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση στις 5 Φεβρουαρίου για να επανεκτιμήσουν την κατάσταση, ενώ εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ υπογραμμίζουν ότι οι περισσότερες ενώσεις γιατρών προσανατολίζονται στην έκδοση προγραμμάτων 48ώρου για το Φεβρουάριο, κατεύθυνση που έχει δώσει εξάλλου η Ομοσπονδία από το Δεκέμβριο.

«Κουτσές» εφημερίες το Φεβρουάριο και αναστάτωση στα νοσοκομεία φέρνει το 48ωρο εργασίας

OKANA ????????????????????????

Χωρίς καμία στρατηγική που να μπορεί να υλοποιηθεί για την καταπολέμηση των ναρκωτικών εξακολουθεί να βρίσκεται εδώ και 5 χρόνια η κυβέρνηση, που παραμένει... χωρίς Εθνικό Σχέδιο Δράσης, κινούμενη μόνο στο πλαίσιο θεωρητικών προτάσεων.Ο χρόνος αναμονής για να μπει ένας τοξικομανής στις μονάδες απεξάρτησης φτάνει σήμερα τα πέντε χρόνια!
Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του ΟΚΑΝΑ για το 2009, που φτάνει μόλις στα 32 εκατ. ευρώ, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για το μέλλον.

*Με δεδομένες τις λειτουργικές δαπάνες του ΟΚΑΝΑ, που προσεγγίζουν το 85% με 90% του προϋπολογισμού του και τις οφειλές του σε τρίτους, δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ, όχι για ανάπτυξη νέων προγραμμάτων, αλλά ούτε για τη συντήρηση των ήδη υπαρχόντων.

*Στα πέντε χρόνια της κυβέρνησης το Εθνικό Σχεδίο Δράσης όλο εξαγγέλλεται και ακόμα είναι υπό διαβούλευση.

*Η λίστα αναμονής, παρά τις εξαγγελίες για εξάλειψή της (άνοιξαν πέντε νέες μονάδες στην περιφέρεια), έχει αυξηθεί: Στην Αθήνα περιμένουν 5.000 άτομα, στη Θεσσαλονίκη 1.000, ενώ ο χρόνος αναμονής που το 2004 ήταν 3,5 περίπου χρόνια σήμερα έχει φτάσει τα 5.

*Το πρόβλημα που προκύπτει από την υπονόμευση της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης (Κ.Π.) είναι σοβαρό.

Το κέντρο εκπαίδευσης εργαζομένων έκλεισε πριν από τρία χρόνια. Οι υπάλληλοι έχουν να πληρωθούν 6 μήνες, π.χ. στο Αιγάλεω. Το ποσό των 10 εκατ. ευρώ από κρατική χρηματοδότηση για την εξυπηρέτηση των ετήσιων οικονομικών υποχρεώσεων του ΟΚΑΝΑ απέναντι στα Κέντρα Πρόληψης δεν έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2009.

*Η νέα πενταετής σύμβαση 2009-2013, μεταξύ ΟΚΑΝΑ, υπουργείων Εσωτερικών, Υγείας και ΚΕΔΚΕ, που θα ρύθμιζε την κεντρική χρηματοδότηση και λειτουργία των Κ.Π. ακόμη δεν έχει υπογραφεί.

*Κάθε χρόνο έχουμε έναν καταιγισμό από μεγαλεπήβολες κυβερνητικές εξαγγελίες, που δυστυχώς παραμένουν στα χαρτιά. Πέρυσι είχαμε την ένταξη του ΟΚΑΝΑ στο ΕΣΥ, φέτος η νέα εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού «ακούει» στο όνομα Πρόγραμμα Ελεγχόμενης Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης Ουσιοεξαρτήσεων (ΠΕΔΠΟ).

*Το σχέδιο, που προβλέπεται να βρεθεί εντός των επόμενων ημερών στο τραπέζι του υπουργού Υγείας προς έγκριση, αποσκοπεί στην επέκταση των θεραπευτικών δυνατοτήτων με στόχο να καλυφθεί η λίστα αναμονής.

*Ιατροί (παθολόγοι, ψυχίατροι, νευρολόγοι, γενικοί ιατροί) του ΠΕΔΠΟ θα προσλαμβάνονται από τον ΟΚΑΝΑ με ετήσια σύμβαση και θα συνταγογραφούν ως υποκατάστατα βουπρενορφίνη και ναλοξόνη σύμφωνα με γραπτές οδηγίες του οργανισμού, αποκλειστικά για τους ασθενείς του ΠΕΔΠΟ.

*Το κόστος θα καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία ή από την Πρόνοια, ενώ το συνταγογραφούμενο σκεύασμα θα χορηγείται από τις μονάδες του ΟΚΑΝΑ, τα φαρμακεία του ΕΣΥ, τα Κέντρα Υγείας ή συνεργαζόμενα φαρμακεία.

*Ομως, τι έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα για να πιστέψει κανείς ότι και αυτή η εισήγηση δεν θα παραμείνει στα χαρτιά;

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ Γ. Κακλαμάνης υποστηρίζει:

*«Η διοίκηση με τη συνταγογράφηση ισχυρίζεται ότι θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της λίστας. Η συνταγογράφηση από μόνη της δεν μπορεί να απαντήσει στο πρόβλημα αυτό, απαιτείται ένας συνολικότερος σχεδιασμός που θα αφορά τόσο τη δημιουργία νέων μονάδων στα αστικά κέντρα όπου καταγράφονται οι λίστες όσο και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των ήδη υπαρχόντων προγραμμάτων. Ο κατακερματισμός των υπηρεσιών -αλλού θα συνταγογραφείται το υποκατάστατο, αλλού θα χορηγείται, αλλού θα παρέχεται ψυχοκοινωνική υποστήριξη- είναι αντιεπιστημονικός και θα δημιουργήσει προβλήματα. Επίσης, η σημερινή οικονομική πραγματικότητα του ΟΚΑΝΑ, που δεν διασφαλίζει τα απαραίτητα κονδύλια για να είναι αποτελεσματική αυτή η προσπάθεια, τα μόνα που εξασφαλίζει είναι προχειρότητα και διαρκής διολίσθηση της ποιότητας του ΟΚΑΝΑ».

*Η πρώην πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μ. Μαλλιώρη θεωρεί μεν θετική σε αρκετά σημεία την πρόταση, διατυπώνει όμως αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά της: «Με ποιο τρόπο θα εξασφαλιστούν δωρεάν θεραπεία, ποιότητα και παροχή πλήρους φάσματος υπηρεσιών, προσβασιμότητα ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας, επιστημονική εποπτεία και έλεγχος, θεραπευτικό πλαίσιο, εξατομικευμένη αξιολόγηση και παρακολούθηση κάθε ασθενούς; Φαίνεται ότι και αυτή η πρόταση θα εγκριθεί από τον Δημ. Αβραμόπουλο, αλλά δεν θα υλοποιηθεί, όπως και το από τετραετίας προτεινόμενο και ποτέ εφαρμοζόμενο Εθνικό Σχέδιο Δράσης».ΡΟΥΛΑ ΠΑΠΠΑ-ΣΟΥΛΟΥΝΙΑΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 25/01/200

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.............

ΟΙ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΤΟΥ BLOG ΣΑΣ ΠΑΡΟΤΡΥΝΟΥΝ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ.

Τελεσίγραφο νοσοκομειακών γιατρών

Εάν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την κύρωση της συλλογικής σύμβασης των νοσοκομειακών γιατρών μέχρι το τέλος του μήνα, τα νοσοκομεία θα πάψουν να εφημερεύουν μετά τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου, προειδοποιούν τα μέλη του Δ.Σ. της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά.
«Βρισκόμαστε στα μισά του Ιανουαρίου και ακόμη δεν έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή η Συλλογική Σύμβαση που έχουμε υπογράψει. Στην περίπτωση που δεν προσδιοριστεί άμεσα η ημερομηνία συζήτησης στη Βουλή του σχεδίου νόμου κύρωσης της συμφωνίας μας άμεσα, δεν θα καταρτίσουμε προγράμματα εφημεριών για τον Ιανουάριο. Σε αυτή την περίπτωση η ευθύνη για το κλείσιμο των νοσοκομείων θα βαρύνει εξ ολοκλήρου την κυβέρνηση», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ Στ. Τσούκαλος. Σημειώνεται ότι οι περισσότερες ενώσεις των γιατρών προσανατολίζονται στην έκδοση προγραμμάτων 48ωρου για τον ερχόμενο μήνα.

Αναστολή

Αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπαιδικού Υλικού και έτσι κανονικά θα γίνεται από σήμερα η προμήθεια υγειονομικού υλικού στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας Αριστείδης Καλογερόπουλος, σε συνάντησή του με τους εκπροσώπους των προμηθευτών, τους διαβεβαίωσε ότι θα εισπράξουν άμεσα μέρος των οφειλομένων. Οι θέσεις του υπουργείου κρίθηκαν ικανοποιητικές και οι προμηθευτές αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις που είχαν προγραμματίσει για σήμερα και αύριο.Στις αρχές Φεβρουαρίου, όπως τους δήλωσε ο γ.γ., θα καταβληθούν 1,5 έως 2 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι οφειλών περίπου 5 δισ., που έχουν τα νοσοκομεία. Για το υπόλοιπο του χρέους θα εκδοθούν έντοκα, διαπραγματεύσιμα και αφορολόγητα ομόλογα, με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, διάρκειας 12 έως 13 μηνών. Πριν ολοκληρωθεί η εξόφληση, θα έχει ψηφιστεί σχετική διάταξη νόμου για την κατοχύρωση της νομιμότητας όλων ανεξαιρέτως των προμηθειών.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/01/2009

Μονάδες εντατικής απαξίας...(Ελ. Τύπος)

Περισσότεροι από 4.500 βαριά ασθενείς κάθε ηλικίας μένουν κάθε χρόνο εκτός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στη χώρα μας, αφού τα κρεβάτια δεν φτάνουν για όλους όσοι τα έχουν ανάγκη!
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ), από αυτούς οι 3.400 τουλάχιστον θα επιβίωναν σίγουρα αν είχαν την ευκαιρία να νοσηλευτούν στην εντατική. Εκτός εντατικής κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για τη ζωή ή την πλήρη ανάρρωσή τους…

Τους αριθμούς αμφισβήτησε χθες το υπουργείο Υγείας, ανακοινώνοντας ότι τα στοιχεία έχουν διαβιβαστεί στον εισαγγελέα. Η σχετική ανακοίνωση αφήνει αιχμές κατά του προέδρου της ΕΕΕΘ Αντώνη Μαυρομμάτη, με αναφορές σε έλλειψη σοβαρότητας.

Η λειτουργία των… περιβόητων 151 κλειστών κλινών ΜΕΘ ήταν από τους πρώτους στόχους που έθεσε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος –και με τη μορφή προσωπικού «στοιχήματος»– με το που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Αριστοτέλους στις αρχές του 2006. Τον ίδιο στόχο έθεταν τα τελευταία χρόνια και όλοι οι προκάτοχοί του.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα μόλις 22 από τα κλειστά κρεβάτια έχουν λειτουργήσει, και όλα στην Αττική. Την κατάσταση αποτυπώνει μελέτη της Εταιρείας στο 94% των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όλης της χώρας που παρουσιάστηκε χθες:

Από τα 151 κλειστά κρεβάτια σε όλη τη χώρα τα 129 εξακολουθούν να «σκουριάζουν» στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Για το 76% των περιπτώσεων αιτία είναι η έλλειψη νοσηλευτών. Εδώ και επτά τουλάχιστον χρόνια είναι αδύνατο να προσληφθούν οι νοσηλευτές που απαιτούνται για τη λειτουργία των κλινών αυτών.

Στη λίστα αναμονής για μια θέση εντατικής εξακολουθούν να συσσωρεύονται καθημερινά δεκάδες βαριά άρρωστοι ενώ συχνά δεν υπάρχει ούτε ένα διαθέσιμο κρεβάτι… Eχουν καταγραφεί περιπτώσεις ασθενών που περίμεναν ως και 15 ολόκληρες μέρες μέχρι να αδειάσει κάποια θέση!

Περίμεναν είτε διασωληνωμένοι σε απλό θάλαμο είτε στην εντατική κάποιου ιδιωτικού νοσοκομείου, πληρώνοντας μέχρι και 3.000 ευρώ την ημέρα!

Σύμφωνα με την καταγραφή της Εταιρείας, τους τελευταίους μήνες του 2008 22 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική στελεχώθηκαν με νοσηλευτές. Ωστόσο και σε νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, όπως το Λαϊκό και το Σισμανόγλειο, εξακολουθούν να υπάρχουν αναξιοποίητα κρεβάτια. Μάλιστα, σε κάποια νοσοκομεία –όπως το υπερσύγχρονο Αττικόν ή το «Αγία Ολγα»– υπάρχουν κρεβάτια που είναι έτοιμα να λειτουργήσουν ανά πάσα στιγμή, αρκεί να βρεθούν οι νοσηλευτές…

Οι επιστήμονες κατέγραψαν για μια ακόμη χρονιά την απογοητευτική αναλογία των 2 ή το πολύ… 2,6 νοσηλευτών ανά κλίνη στις κρατικές και πανεπιστημιακές ΜΕΘ της Ελλάδας. Επιπλέον, από τους ούτως ή άλλως λιγοστούς νοσηλευτές ένα «σεβαστό» ποσοστό –που μπορεί να ξεπεράσει και το 20%– είτε δεν συμμετέχει στις βάρδιες είτε εργάζεται με μειωμένο ωράριο, για διάφορους
λόγους.

Κι όλα αυτά ενώ τα διεθνή πρότυπα επιβάλλουν έξι νοσηλευτές για κάθε κρεβάτι…

Ανεπιθύμητες οι θέσεις των εντατικολόγων
Στην ιδέα της εντατικής οι νέοι γιατροί το βάζουν στα πόδια!

Για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας καταγράφει κενές θέσεις ειδικευόμενων γιατρών: Στις προκηρύξεις των θέσεων αυτών τα τελευταία 2-3 χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο οι υποψήφιοι να μην καλύπτουν ούτε το 50% των θέσεων. Κι αυτό την ώρα που η κατάκτηση μιας θέσης για ιατρική ειδικότητα δεν είναι εύκολη υπόθεση και απαιτεί πολυετή αναμονή.

Ηδη σε ποσοστό 26% των δημοσίων ΜΕΘ παρατηρούνται σοβαρές ιατρικές ελλείψεις και τα στελέχη τους εκτιμούν ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει, καθώς σε λίγα χρόνια κανείς νέος γιατρός δεν θα θέλει να γίνει εντατικολόγος!

Τα πολλαπλά προβλήματα, οι ελλείψεις και το καθημερινό δίλημμα «ποιος βρίσκει κρεβάτι και ποιος μένει εκτός» είναι, σύμφωνα με τους γιατρούς, από τους κύριους λόγους που η στελέχωση των ΜΕΘ «απωθεί» τους γιατρούς.

ΚΟΥΚΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

24/01/2009

Περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι θα είχαν κερδίσει τη μάχη με τον θάνατο πέρυσι στη χώρα μας αν λειτουργούσαν οι 150 έτοιμες, αλλά κλειστές ελλείψει προσωπικού, κλίνες εντατικής θεραπείας. Στην περίπτωση μάλιστα που τα νοσοκομεία του ΕΣΥ διέθεταν συνολικά 2.000 κλίνες εντατικής, θα σώζονταν το 2008 περισσότερα από 29.000 άτομα- μια ολόκληρη πόλη. Οπως κατήγγειλαν χθες οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, η μία στις τέσσερις κλίνες εντατικής θεραπείας στην Ελλάδα παραμένει αναξιοποίητη, με αποτέλεσμα να χάνουν χιλιάδες άνθρωποι τη ζωή τους. «Σήμερα στις ΜΕΘ», είπαν, «διασώζονται σταθερά οι τρεις στους τέσσερις βαρέως πάσχοντες ασθενείς,που διαφορετικά θα ήταν εξ ορισμού χαμένοι». Ο βασικός λόγος που παραμένουν κλειστά πολύτιμα κρεβάτια είναι η έλλειψη προσωπικού. «Υπάρχουν τραγικές ελλείψεις προσωπικού και δυσβάστακτες συνθήκες εργασίας για το ήδη υπάρχον.Διεθνώς ένας νοσηλευτικός χώρος θεωρείται χώρος ΜΕΘ όταν οι νοσηλευτές είναι από τέσσερις ως έξι ανά κλίνη.Στην Ελλάδα η αναλογία είναι πολύ μικρότερη- κατά μέσον όρο 2,5 νοσηλευτές ανά κλίνη» τόνισαν. «Ενώ χρειαζόμαστε τουλάχιστον 2.000

κλίνες ΜΕΘ» ανέφεραν, «διαθέτουμεσταθερά κάτω από 500 δημόσιες και περίπου 100 ιδιωτικές». Ελάχιστες είναι και οι κλίνες αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ), καθώς δεν υπερβαίνουν τις 15- 22 σε όλη τη χώρα. «Το περασμένο καλοκαίρι,ύστερααπό έντονες προσπάθειες,έγινανπροσλήψεις νοσηλευτών σε ΜΕΘ της Αττικής.Πριν από λίγες ημέρες διαπιστώσαμε ότι το τελευταίοεξάμηνο στην Αττική άνοιξαν συνολικά 22 κλίνες ΜΕΘ και επτά ΜΑΦ» σημείωσαν. Ωστόσο στα νοσοκομεία της Αθήνας παραμένουν κλειστές 19 κλίνες ΜΕΘ και 27 κλίνες ΜΑΦ. Οι δέκα από τις 19 κλίνες ΜΕΘ δεν είναι λειτουργικές, καθώς απαιτείται, εκτός από προσωπικό, και εξοπλισμός. Οι υπόλοιπες εννέα είναι δυνατόν να τεθούν σε λειτουργία αμέσως μόλις προσληφθεί το κατάλληλο νοσηλευτικό προσωπικό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας κ. Α. Μαυρομμάτη, «στις 425 κλίνεςοι οποίες λειτουργούννοσηλεύονται περίπου 12.750 ασθενείς,από τους οποίους επιβιώνουν περισσότεροι από 9.500 ετησίως.Στις 150 κλειστέςκλίνες ΜΕΘ θα μπορούσαν να νοσηλευθούν επιπλέον 4.500 ασθενείς,εκτων οποίων εκτιμάται ότι θα σώζονταν οι 3.400».

«Σε όλες τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ΕΣΥ», είπαν οι γιατροί, «η πληρότητα αγγίζει το 100%. Χαμηλότερη πληρότητα έχουν μόνοκάποιες επαρχιακές μονάδες και οι ιδιωτικές,όπου υπάρχει και ο περιοριστικόςπαράγοντας του κόστους για τον ασθενή (2.000- 3.000 ευρώτην ημέρα)».

Αδιάψευστη μαρτυρία για την ανεπάρκεια του αριθμού των κλινών αποτελεί η ύπαρξη λίστας αναμονής για τις κλίνες εντατικής θεραπείας στο ΕΚΑΒ. «Το πρόβλημαείναι αντίστοιχο με αυτό των ράντζων και για την επίλυσή του απαιτούνται ουσιαστικές παρεμβάσεις.Δενλύνεται με “διαχειριστικά τεχνάσματα”.Οποιος ισχυρίζεται το αντίθετο,ή δεν γνωρίζει το θέμα ή επιχειρεί συνειδητά να παραπλανήσειτην κοινή γνώμη» υπογράμμισε ο κ. Μαυρομμάτης.

Εκτός από τις παραπάνω μονάδες (ΜΕΘ και ΜΑΦ) πρόβλημα υπάρχει και με τις Μονάδες Μεταναισθητικής Φροντίδας (ανάνηψη). «Σύμφωνα με τον νόμο», πρόσθεσαν, «έπρεπε σε κάθε νοσοκομείο να υπάρχουν Μονάδες Μεταναισθητικής Φροντίδας.Ωστόσοσήμεραδιαθέτουν αυτέςτις μονάδες μόνο πέντε νοσοκομείατου ΕΣΥ και δύο πανεπιστημιακά» .

Τι απαντά ο υπουργός

Την έντονη αντίδρασητου υπουργού Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλουπροκάλεσαν οι δηλώσεις των εκπροσώπωντης ΕλληνικήςΕταιρείας ΕντατικήςΘεραπείας ότι περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι θα είχανσωθεί πέρυσι αν λειτουργούσαν οι 150 έτοιμες, αλλά κλειστέςελλείψει προσωπικού,κλίνες εντατικήςθεραπείας. «Οι εικοτολογίεςτου κ. Μαυρομμάτη περί “δυνητικών θανάτων” είναι χωρίς επιστημονικήτεκμηρίωση και καμία υπηρεσία δεν προσφέρουν στην υπεύθυνη ενημέρωσητου κοινωνικούσυνόλου,ενώ βρίσκονταισε αντίθεση με την ιατρική δεοντολογίαπουόλος ο ιατρικός κόσμος τηρείμε ευλάβεια» αναφέρεταισε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου. Το κείμενοτων δηλώσεωνσημειώνεται-διαβιβάζεταιστην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ώστε να διερευνηθεί η βασιμότητά τους.

Απάντηση της Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας(ΕΕΕΘ)

Αθήνα, 26/1/2009Με έκπληξη διαβάσαμε την απαράδεκτη ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Υπουργείου Υγείας στις 23/1/2009 σχετικά με τη συνέντευξη τύπου που έδωσε η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) στα πλαίσια διημερίδας με θέμα «Καμπάνια για τη βελτίωση της επιβίωσης των βαρέως πασχόντων ασθενών με σήψη».

Για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους, η ανακοίνωση αναφέρεται απλά και αόριστα σε «δηλώσεις του ιατρού κ. Μαυρομμάτη» και όχι ως όφειλε «στα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας και ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Εταιρείας εντατικολόγος κ. Μαυρομμάτης, Αναπληρωτής Διευθυντής του ΕΣΥ».

Αποσιωπά όσα στατιστικά στοιχεία παρουσιάστηκαν και παραποιεί όσα ανέφερε ο κος Μαυρομμάτης κατηγορώντας τον ότι μίλησε για «δυνητικούς θανάτους χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση». Τα πραγματικά αξιόπιστα στοιχεία της έρευνας και όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΕΕΘ εδόθησαν στους δημοσιογράφους και υπάρχουν στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου, ακόμη και των Εισαγγελικών Αρχών. Αναρωτήθηκε όμως κανείς εάν ο Εισαγγελέας διαπιστώσει ότι πέθανε έστω και ένας ασθενής λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ προς τα που πρέπει να αναζητήσει τις ευθύνες ;

Τον Νοέμβριο του 2007 σε προηγούμενη συνέντευξη τύπου ο κος Μαυρομμάτης (σαν Πρόεδρος της Εταιρείας των εντατικολόγων πάντα) είχε ανακοινώσει παρόμοια στοιχεία από την προηγούμενη καταγραφή της ΕΕΕΘ για την κατάσταση στις Εντατικές. Τότε το Υπουργείο Υγείας με ανακοίνωση του αναγνώρισε τη σημασία του προβλήματος των Εντατικών και υποσχέθηκε ότι θα λυθεί μέχρι τα Χριστούγεννα (του 2007 !). Ενα χρόνο μετά έχουν γίνει σαφώς κάποια βήματα, αλλά το πρόβλημα παραμένει οξύτατο. Μια Επιστημονική Ιατρική Εταιρεία δεν έχει σαν στόχο ούτε να απαξιώσει, ούτε να διαφημίσει τις όποιες κυβερνητικές ενέργειες. Οφείλει αντίθετα να καταδείξει το πρόβλημα και να ζητήσει την επίλυση του από τους αρμόδιους φορείς. Το κοινωνικό σύνολο δεν χρειάζεται ενημέρωση, το ξέρει και το βιώνει το πρόβλημα καθημερινά. Χρειάζεται περισσότερες κλίνες Εντατικής.

Σε ένα μόνο σημείο συμφωνούμε με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Υγείας: «Είναι ώρα να σοβαρευτούμε και να αναλάβει επιτέλους, ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν, για τις πράξεις του και τα λεγόμενα του».

Το ΕΣΥ έχει «έντιμους, ικανούς, αποτελεσματικούς και σοβαρούς» εντατικολόγους έτοιμους να συνεργασθούν με τις αρμόδιες αρχές για να λύσουμε και όχι να κρύψουμε το πρόβλημα της ανεπάρκειας κλινών Εντατικής που παραμένει οξύτατο για μια δεκαετία τουλάχιστον. Χρειάζονται όμως να επιδείξουν αντίστοιχες αρετές και οι κρατικοί λειτουργοί.Το ΔΣ της ΕΕΕΘ

26/01/2009 ΕΕΕΘ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2009
ΙΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΛΥΣΙΟΥ 11 ΠΛΑΚΑ

- Η ΕΕΕΘ είναι η επιστημονική εταιρεία των εντατικολόγων και αριθμεί μαζί με τους εξειδικευόμενούς της περί τα 450 μέλη. Η εντατική θεραπεία μαζί με τα χειρουργεία, είναι ο πυρήνας της τριτοβάθμιας και της τεταρτοβάθμιας νοσοκομειακής περίθαλψης.
- Στις ΜΕΘ διασώζονται σταθερά οι 3 στους 4 βαρέως πάσχοντες ασθενείς, που διαφορετικά και στην κλασσική ιατρική θα ήταν εξ ορισμού χαμένοι.
- Ο χώρος μας δυσπραγεί. Το συνειδητοποιήσαμε από τις αρχές της τρέχουσας 10ετίας, το κοινοποιήσαμε εγκαίρως και αρμοδίως, το δημοσιοποιήσαμε.
o Το καταγράφουμε χαρτογραφώντας τον χώρο μας ανά 2ετία (2004, 2006, 2008). Τα δεδομένα και τα πορίσματα τα δημοσιοποιούμε με συνεντεύξεις τύπου.
o Το θέμα είναι σοβαρό. Αφορά σε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και σε βαριά εργασιακή δυσπραγία του χώρου.
o Είναι – αν μη τι άλλο – εντυπωσιακό, ότι η ΕΕΕΘ δεν έχει κληθεί ποτέ από την πολιτεία σε συντεταγμένο διάλογο (διαχρονικά).

ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ:
- Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) υποχωρεί
o ΟΟΣΑ, ΠΟΥ (WHO) και Eurostat δίνουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στην Ελλάδα ποσοστό μικρότερο του 40% του συνολικού τζίρου της υγείας ( > 60% του τζίρου της υγείας στον ιδιωτικό τομέα !). Ο αντίστοιχος μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι περί το 18%.
o Καταγράφεται μια δραματική υπερχρέωση των δημοσίων νοσοκομείων (χρέη > 2.5 δις. €).
o Ελλείψεις προσωπικού: > 4000 γιατροί, > 20000 νοσηλευτές, ?? παραϊατρικό προσωπικό, κλπ.
- Ο χώρος της εντατικής χειμάζεται
o Σαν χώρα χρειαζόμαστε τουλάχιστον 2000 κλίνες ΜΕΘ. Διαθέτουμε σταθερά κάτω από 500 δημόσιες (464 – 486) και περί τις 100 ιδιωτικές (117).
o Ήδη το 2001 μιλούσαμε σαν ΕΕΕΘ για 120 κλίνες ΜΕΘ έτοιμες αλλά κλειστές, κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού. Στα 8 χρόνια που μεσολάβησαν, τίποτε δεν άλλαξε. Σταθερά το 25% των υπαρχόντων κλινών ΜΕΘ παραμένουν σταθερά κλειστά. Απλά αυξήθηκε ο απόλυτος αριθμός τους (464 λειτουργούσες – 156 έτοιμες αλλά κλειστές).
o Κλίνες ΜΑΦ (Αυξημένης Φροντίδας) είναι ελαχιστότατες: 15 – 22 στην επικράτεια.
o Υπάρχουν τραγικές ελλείψεις προσωπικού και δυσβάστακτες συνθήκες εργασίας για το ήδη υπάρχον. Διεθνώς ένας νοσηλευτικός χώρος θεωρείται – μεταξύ των άλλων ελάχιστων προδιαγραφών νοσηλείας – χώρος ΜΕΘ, όταν οι νοσηλευτές ανά κλίνη είναι τουλάχιστον 4 – 6. Στη χώρα παραμένει σταθερά <2.5%, με ότι αυτό συνεπάγεται.
o Η υλικοτεχνική υποδομή είναι πεπαλαιωμένη.

- Παρόλ’ αυτά:
o Η θνητότητα στον χώρα παραμένει σταθερά κάτω του 25%, από τις χαμηλότερες διεθνώς
o Κάθε κρεβάτι ΜΕΘ νοσηλεύει >30 ασθενείς το έτος !

ΔΥΟ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ:
o Αν τα 150 έτοιμα αλλά κλειστά κρεβάτια λειτουργούσαν, πάνω από 3500 συνάνθρωποί μας θα επιβίωναν το 2008.
o Αν για την ίδια χρονιά (το 2008) ήταν ανοιχτά τα 2000 κρεβάτια που χρειάζεται η χώρα, πάνω από 29000 άτομα θα είχαν διασωθεί.

Α. Μαυρομμάτης
Πρόεδρος ΔΣ ΕΕΕΘ

8 Ιαν 2009

Απεργία αυριο

Πανελλαδική στάση Εργασίας της ΑΔΕΔΥ στις 9 Γενάρη και συμμετοχή στα Πανεκπαιδευτικά Συλλαλητήρια
Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., ξεκινά το 2009 με την προκήρυξη πανελλαδικής στάσης εργασίας την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου από 12:00 και έως το τέλος του ωραρίου.
Συμμετέχει στα συλλαλητήρια των μαθητών και φοιτητών, των νέων και εκπαιδευτικών, που συμπυκνώνουν και προωθούν την γενική απαίτηση για διεύρυνση και εμβάθυνση συλλογικών, πολιτικών, κοινωνικών, εργασιακών δικαιωμάτων.
Παράλληλα η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί σε σύσκεψη τις δημοσιοϋπαλληλικές Ομοσπονδίες τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου για την οργάνωση 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης, που ήδη το Γ.Σ. έχει με απόφασή του εξουσιοδοτήσει την Ε.Ε.Δελτίο τύπου για τις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ

4 Ιαν 2009

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΤΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ Ε-ΜAIL ΣΤΟ SOTIRIADOCTORS@GMAIL.COM ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΔΟΘΟΥΝ ΟΔΗΓΙΕΣ, ΚΩΔΙΚΟΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ. Ο ΤΩΡΙΝΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΤΗΣ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΓΙΑ ΑΛΛΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ . ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

2 Ιαν 2009

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΤΟ BLOG ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ

ΚΑΛΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΣΘΕΝΗ

? Ευαρέσκεια

Ο κ. Λευτέρης Σπίθας, από την Αγία Παρασκευή της Αθήνας,γράφει: Πρόσφατα προσήλθα στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου «Η Σωτηρία» λόγω ισχυρών πόνων στην κοιλιακή χώρα. Εγιναν διεξοδικά οι σχετικές εξετάσεις στα εφημερεύοντα ιατρεία όπου με μετέφερε το ΕΚΑΒ και τελικά εισήχθην στη Γενική Χειρουργική Κλινική. Με μεγάλη ικανοποίηση σας πληροφορώ ότι η εντύπωσή μου, όπως και άλλων νοσηλευομένων με τους οποίους είχα την ευκαιρία να μιλήσω, είναι μιας κλινικής καλά οργανωμένης και λειτουργούσας, υπό τη συνεχή επίβλεψη και συντονισμό του διευθυντού κ. Π. Καρυδάκη. Επίσης, θέλω να μεταφέρω την ευαρέσκειά μου για τον καθ΄ όλα άξιο χειρουργό κ. Α. Ρουμελιώτη. Παρόμοιες εντυπώσεις έχω και από το νοσηλευτικό προσωπικό που είναι δίπλα στον ασθενή και παρέχει όποια βοήθεια χρειάζεται, παρά το σχετικά μικρό (ελάχιστο ίσως κατά τη νυχτερινή βάρδια) αριθμό του σε σχέση με το πλήθος των ασθενών, τη σοβαρότητα αρκετών περιστατικών και την ιδιαίτερη βαρύτητα που σε κάθε περίπτωση έχει ο χειρουργικός τομέας. Στη Γενική Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου «Η Σωτηρία» ένα πλήθος ανθρώπων παρέχει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το υπέρτατο αγαθό της βελτίωσης της υγείας.

ΑΥΤΟ ΠΑΛΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ???????

Απειλούν με αποχή από τις εφημερίες
Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος τα δημόσια νοσοκομεία μετά τις 15 Ιανουαρίου να εφημερεύουν χωρίς γιατρούς! Πιο συγκεκριμένα, οι νοσοκομειακοί γιατροί εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις σε περίπτωση που το επόμενο 15νθημερο δεν ψηφιστεί από τη Βουλή η κλαδική τους σύμβαση που προβλέπει νέο ωράριο εργασίας και αυξήσεις μισθών. Το θέμα έχει θορυβήσει το υπουργείο Υγείας, το οποίο με χθεσινή ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι «η δέσμευση του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης και έχει συμφωνηθεί με το υπουργείο και τον υπουργό Οικονομίας». Η σύμβαση αυτή, αναφέρει η ανακοίνωση, «θα αποτελέσει νόμο του κράτους και θα εφαρμοστεί στην πληρότητά της προκειμένου να προσληφθούν νέοι γιατροί στο ΕΣΥ, ώστε να υπάρξει πλήρης εναρμόνιση με την κοινοτική οδηγία ως προς το ωράριο και τις εφημερίες των γιατρών». Σημειώνεται ότι στο ίδιο σχέδιο νόμου έχει κατατεθεί, και εγκριθεί από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής, η έκτακτη πρόσληψη 5,5 χιλιάδων νοσηλευτών και η ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-Υπ. Υγείας-ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΕΝΓΕ. (ΑΠΕ)

Παρατίθεται η ανακοίνωση όπως μεταδόθηκε απο το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΛ 2105205291
2105200738


Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε απάντηση ερωτήσεων δημοσιογράφων σχετικά με την ανακοίνωση της 24ης Δεκεμβρίου 2008 της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), σύμφωνα με την οποία καλούν τις ενώσεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα στο διάστημα από 15 Ιανουαρίου 2009, εάν δεν έχει προγραμματιστεί η ημερομηνία ψήφισης από τη Βουλή της κλαδικής σύμβασης, που το Υπουργείο Υγείας έχει αποστείλει και έχει εγκριθεί από την κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008, το Γραφείο Τύπου ενημερώνει τα εξής:

«Η δέσμευση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου αποτελεί δέσμευση της Κυβέρνησης και έχει συμφωνηθεί με το Υπουργείο και τον Υπουργό Οικονομίας. Κατά συνέπεια ουδέν θέμα υφίσταται ως προς την ολοκλήρωση και την ψήφισή της σύμφωνα με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Η σύμβαση αυτή θα αποτελέσει νόμο του κράτους και θα εφαρμοστεί στην πληρότητά της προκειμένου να προσληφθούν νέοι γιατροί στο ΕΣΥ, ώστε να υπάρξει πλήρης εναρμόνιση με την κοινοτική οδηγία ως προς το ωράριο και τις εφημερίες των γιατρών, αλλά κυρίως να απελευθερωθεί το σύστημα και να ανανεωθεί με έμψυχο προσωπικό, χωρίς τις μέχρι σήμερα δαιδαλώδεις, χρονοβόρες και συχνά ατελέσφορες διαδικασίες επιλογής από τα ΣΚΕΥΟΠΝI.
Επιπλέον δημιουργείται ένα νέο εργασιακό πλαίσιο για τους γιατρούς, πιο ανθρώπινο με αναβάθμιση των αποδοχών τους και τη βελτίωση των όρων και συνθηκών απασχόλησής τους. Αντίστοιχα στο ίδιο σχέδιο νόμου έχει κατατεθεί, και εγκριθεί από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής, η έκτακτη πρόσληψη 5,5 χιλιάδων νοσηλευτών και η ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές. Αλλά και για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, το σχέδιο νόμου κατετέθη την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008, και θα περάσει από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή στην πρώτη της συνεδρίαση με το άνοιγμα των εργασιών της Βουλής.»

Διχογνωμία για τον χρόνο άσκησης για απόκτηση τίτλου ιατρικής ειδικότητας(ΕΘΝΟΣ )

Στη μείζονα σύνθεση του ΣτΕ παραπέμφθηκε το ζήτημα, λόγω της γενικότερης σημασίας του
Διχογνωμία γύρω από τον απαιτούμενο χρόνο για την απόκτηση τίτλου ιατρικής ειδικότητας προέκυψε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με συνέπεια το όλο ζήτημα να παραπεμφθεί σε μείζονα σύνθεση του δικαστηρίου, λόγω της γενικότερης σημασίας του.
Με την οριακή διαφορά μίας ψήφου, η πλειοψηφία του Δ Τμήματος ΣτΕ τάχθηκε υπέρ της 5ετούς άσκησης στην ιατρική ειδικότητα της Παθολογίας (όπως προβλέπεται ήδη στα σχετικά νομοθετήματα των ετών 1955, 1983 και 1984) και έκρινε ότι χωρίς την 5ετή άσκηση δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει κάποιος στις εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου της ιατρικής ειδικότητας στην Παθολογία.
Αντίθετα, κατά τη μειοψηφία, θα μπορούσε κάποιος να συμμετάσχει στις εξετάσεις, ακόμα και αν ο χρόνος εκπαίδευσής του στην ειδικότητα στο εξωτερικό δεν καλύπτει την 5ετή άσκηση που ορίζει το ελληνικό δίκαιο, εφόσον το αρμόδιο όργανο που εξετάζει την επάρκεια της άσκησης των ιατρών (το ΚΕΣΥ) κρίνει με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση ότι το πρόγραμμα άσκησης στο εξωτερικό έχει καλύψει το εύρος της θεωρητικής και της πρακτικής εκπαίδευσης που χρειάζεται κατά την ελληνική νομοθεσία για να αποκτηθεί η συγκεκριμένη ιατρική ειδικότητα.
Δηλαδή, κατά τη μειοψηφία, κρίσιμο στοιχείο δεν είναι η ημερολογιακή κάλυψη του απαιτούμενου χρόνου άσκησης (η 5ετία), αλλά η πλήρης κάλυψη του αναγκαίου γνωστικού αντικειμένου σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, αρκεί να βεβαιώνεται από τους ειδικούς.
Το ζήτημα προέκυψε όταν ειδικευόμενη στην Παθολογία ύστερα από σπουδές σε Πανεπιστήμιο του Σικάγο στις ΗΠΑ, και 3ετή ειδίκευση στο τμήμα Παθολογίας του ιατρικού κέντρου του ΑΕΙ, ζήτησε να αναγνωριστεί ο χρόνος ειδίκευσής της για να γίνει δεκτή σε εξετάσεις στην Ελλάδα, προκειμένου να αποκτήσει τίτλο ειδικότητας στην Παθολογία.
Το αίτημά της απορρίφθηκε γιατί υπολείπονταν δύο χρόνια άσκησης στην ειδικότητα, παρά τους ισχυρισμούς της ότι η άσκησή της στις ΗΠΑ υπερκάλυπτε τις απαιτήσεις του ελληνικού δικαίου για την αναγκαία εκπαίδευση και απόκτηση της ειδικότητας (ορίζεται 5ετής άσκηση τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα).
Ακόμα αποκρούστηκε ο ισχυρισμός της ότι το ωράριο εβδομαδιαίας απασχόλησης των ειδικευόμενων ιατρών στις ΗΠΑ υπερκαλύπτει τις αντίστοιχες ώρες των ειδικευόμενων ιατρών στην Ελλάδα και ως εκ τούτου ο πραγματικός χρόνος άσκησής της πλησιάζει πολύ την προβλεπόμενη 5ετία. Η πλειοψηφία του ΣτΕ δέχθηκε (3641/08) ότι σωστά απορρίφθηκε η συμμετοχή της στις εξετάσεις, γιατί η 5ετής άσκηση είναι υποχρεωτική και δεν μπορεί να επηρεάσει το διαφορετικό ενδεχομένως ωράριο εκπαίδευσης σε άλλες χώρες.
ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ