9 Φεβ 2009

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (8/2)

Αιφνίδια σοβαρή κρίση στο ΕΣΥ προκαλεί η υπαναχώρηση του Δ. Αβραμόπουλου στο θέμα της συλλογικής σύμβασης των νοσοκομειακών γιατρών που είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.
Μια απόφαση που προκαλεί ένα εφημεριακό «κραχ», αφού οι γιατροί αρνούνται τις νέες μειωμένες παροχές του υπουργού Υγείας και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, καταθέτοντας μάλιστα μειωμένα προγράμματα εφημεριών.

Οπως λένε, επαρκούν μόλις μέχρι την Τρίτη. Ταυτόχρονα θα πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία την Πέμπτη και την Παρασκευή.

**Ο Δ. Αβραμόπουλος, ενώ είχε συμφωνήσει και υπογράψει να δώσει μηνιαίες αυξήσεις από 210 ευρώ στους ειδικευόμενους και έως 420 στους διευθυντές, τελικώς το κείμενο που έφθασε στη Βουλή προβλέπει αυξήσεις που ξεκινούν από 161 ευρώ για τους ειδικευόμενους και φθάνουν έως 322 για τους διευθυντές.

**Επίσης, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις, οι αμοιβές από εφημερίες θα φορολογούνται, ενώ θέτει και πλαφόν στον αριθμό εφημεριών που μπορεί να πραγματοποιήσει κάθε γιατρός.

**Υπαναχώρηση υπάρχει και στο θέμα των προσλήψεων, καθώς στην τροπολογία που έφτασε στη Βουλή δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της κλαδικής συμφωνίας, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το θέμα της πρόσληψης 2.500 μόνιμων γιατρών εντός του 2010.

**Σε εκκρεμότητα παραμένει και το μέτωπο με τους προμηθευτές των δημόσιων νοσοκομείων οι οποίοι περιμένουν να εξοφληθούν τα 5 δισ. ευρώ που τους χρωστούν τα νοσοκομεία.

Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου αλλά και ο Δ. Αβραμόπουλος δεν κατόρθωσαν και πάλι στην τελευταία τους συνάντηση με τον κλάδο να δεσμευθούν σε συγκεκριμένο χρόνο και τρόπο αποπληρωμής των χρεών, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει διαφοροποίηση της στάσης και της αντίδρασης μεταξύ των διάφορων συλλόγων που εκπροσωπούν τις προμηθεύτριες εταιρείες.

* Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών & Υγείας(ΣΕΠ) αποφάσισε να αναστείλει από αύριο την παράδοση των υλικών του στα νοσοκομεία (από ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό μέχρι αναλώσιμα εργαστηρίων), σε μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση ώστε η αποπληρωμή να γίνει με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: «Πρέπει να δοθούν γρήγορα οι απαντήσεις, διότι οι δύο υπουργοί μάς απέδειξαν στην τελευταία συνάντηση ότι ουσιαστικά δεν γνωρίζουν ούτε καν το πραγματικό ύψος των οφειλών», αναφέρει ο Ηρ. Παπαϊωάννου, διευθυντής του Συνδέσμου.

* Οι προμηθευτές ορθοπεδικού υλικού, από την άλλη, αποφάσισαν να δώσουν μια δεκαήμερη παράταση στα αρμόδια υπουργεία, αλλά με δύο προϋποθέσεις: Οπως λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Δ. Σαργέντης: «Η εξόφληση να γίνει εντόκως και να νομιμοποιηθούν με ειδική ρύθμιση στη Βουλή οι εξωσυμβατικές προμήθειες που έχουν δοθεί στα νοσοκομεία και αποτελούν ουσιαστικά τα μισά χρέη, διαφορετικά θα επανεξετάσουμε τη στάση μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου