7 Φεβ 2009

«Ψαλιδισμένοι» μισθοί για γιατρούς του ΕΣΥ(Ελευθεροτυπία)

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ
«Ψαλίδισε» τις αυξήσεις των μισθών που είχε υποσχεθεί το υπουργείο Υγείας στους νοσοκομειακούς γιατρούς του ΕΣΥ, καθώς αυτές είναι μειωμένες συγκριτικά με εκείνες που είχαν συμφωνηθεί στη συλλογική σύμβαση που είχε υπογραφεί την 1η Δεκεμβρίου 2008. Η θέση των νοσοκομειακών γιατρών αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος.
Η συμφωνία είχε χαρακτηριστεί τότε ιστορικής σημασίας και από τις δύο πλεύρες, καθώς θεωρήθηκε ότι ανοίγει τον δρόμο για τη επίλυση χρόνιων προβλημάτων του ΕΣΥ. Χθες κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη «ρύθμιση όρων απασχόλησης των νοσοκομειακών ιατρών του ΕΣΥ», με «διαφορές» όμως σε σχέση με όσαν είχαν συμφωνηθεί τον Δεκέμβριο, ενώ δεν περιλαμβάνει ρύθμιση των νοσοκομειακών χρεών, όπως είχε ανακοινωθεί.

Επίσης δεν καταργείται το «πλαφόν» για τις εφημερίες των διευθυντών, ενώ με το πολυδιευθυντικό αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα στελέχωσης των εφημεριών.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε, προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι:

***Το επίσημο ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών είναι 7ωρο, συνεχές, πρωινό και 5θήμερο, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Μετά δε από κάθε ενεργό εφημερία παρέχεται στον εργαζόμενο, σε εργάσιμη ημέρα, 24ωρη ανάπαυση, που δεν μεταφέρεται πέρα της μιας εβδομάδας.

**Το επίδομα βιβλιοθήκης των νοσοκομειακών γιατρών δεν υπόκειται σε φορολόγηση.

**Κατά τη χρονική διάρκεια της Συλλογικής Σύμβασης, και μάλιστα στο πρώτο εξάμηνο, θα προσληφθούν 2.000 νέοι γιατροί σε οργανικές θέσεις (εξ αυτών τουλάχιστον 1.500 ειδικευμένοι, σε οργανικές θέσεις Επιμελητών Β').

**Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την πρόσληψη προσωπικού στα νοσοκομεία με εποπτεία του ΑΣΕΠ και προβλέπεται πρόσληψη 5.500 νοσηλευτών τα επόμενα τρία χρόνια.

**Καθιερώνεται νέο σύστημα ένταξης και εξέλιξης στο ΕΣΥ με βάση το πολυδιευθυντικό σύστημα, και παράλληλα θεσπίζεται ο τίτλος του συντονιστή διευθυντή.

**Συγκεκριμένα, καθορίζεται ο τρόπος ένταξης και εξέλιξης των νοσοκομειακών γιατρών στο ΕΣΥ ως εξής:

α. Κάθε ειδικευόμενος γιατρός εξελίσσεται υπό προϋποθέσεις μέχρι τον βαθμό του διευθυντή.

β. Οι βαθμοί των ειδικευμένων γιατρών είναι: επιμελητής Β', επιμελητής Α' και διευθυντής.

* «Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή διατηρείται το θεσμικό μέρος της συμφωνίας που είχαμε κάνει με την κυβέρνηση και ασφαλώς είναι πολύ σημαντικό, περιορίζει όμως τις αυξήσεις των μισθών που είχαμε συμφωνήσει και άρα αυτό είναι ένα αυτοτελές νομοθέτημα της κυβέρνησης και ως τέτοιο μπορεί να κριθεί», δήλωσε χθες στην «Ε» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Στάθης Τσούκαλος.

Για προμηθευτές

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο υπουργείο Οικονομίας, παρουσία των υπουργών Οικονομίας, Υγείας και εκπροσώπων των προμηθευτών υλικού στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι ζητούσαν άμεση εξόφληση των χρεών.

Η πρόταση της κυβέρνησης προς τους προμηθευτές είναι για εξόφληση των χρεών σε τρεις δόσεις έως το 2011 και σύμφωνα με πληροφορίες η εξόφληση θα γίνει με καταβολή έως το τέλος του μήνα του 25%-30% της οφειλής σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε ομόλογα ή άλλους τίτλους του Δημοσίου, ετήσιας και διετούς διάρκειας.

Η στάση της Ενωσης των Προμηθευτών αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου