7 Φεβ 2009

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ Κ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

01/12/08
ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΔΗΛΩΝΕ ΤΟΤΕ !!!
"Υπογραφή της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ Υπουργείου Υγείας και ΟΕΝΓΕ
01/12/08Υποβλήθηκε από: pmallidi
Κατηγορία
Δελτία Τύπου
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ-ΟΕΝΓΕ: ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ


Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπέγραψε σήμερα Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008 με το Προεδρείο της ΟΕΝΓΕ, την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική τομή στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο κ. Αβραμόπουλος, όπως και Εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών, χαρακτήρισαν ιστορικής σημασίας τη συμφωνία, η οποία ανοίγει το δρόμο για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων του ΕΣΥ.

Αμέσως μετά την υπογραφή, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε:

"Η σημερινή υπογραφή της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, αποτελεί την σπουδαιότερη μεταρρυθμιστική δράση από ιδρύσεως του ΕΣΥ.

Η εξασφάλιση ποιοτικότερων όρων εργασίας και οικονομικών απολαβών για τους γιατρούς μας, που με την επιστημοσύνη τους, τον επαγγελματισμό τους, τη φιλοτιμία και την αυταπάρνησή τους, που τόσα χρόνια κρατούν όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για τη δημιουργία του νέου πραγματικού ΕΣΥ.

Είναι μια ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς τους και παρακαταθήκη για τη συνέχιση του σπουδαίου έργου τους για ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και λειτουργικό δημόσιο σύστημα υγείας.

Η υπογραφή της κλαδική σύμβασης, αποτελεί απόρροια ενός ειλικρινούς, συστηματικού και ανοιχτού διαλόγου, που εδώ και δύο χρόνια ξεκινήσαμε με τα θεσμικά όργανα των νοσοκομειακών γιατρών.

Πέραν από κινήσεις εντυπωσιασμού και ανέξοδες υποσχέσεις, δουλέψαμε από κοινού και βρήκαμε λύσεις σε πάγια και χρόνια αιτήματα των γιατρών. Διαψεύδουμε έτσι τις κάθε λογής Κασσάνδρες που αρέσκονται -αν δεν επιδιώκουν- να κινδυνολογούν με τα προβλήματα του χώρου της υγείας, όχι γιατί αναζητούν λύσεις, αλλά προκειμένου να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη και στον αγώνα της προσωπικής επιβεβαίωσης και επιβίωσης.

Οι γιατροί μας με υπευθυνότητα και τη συνείδηση προσφοράς που τους διακρίνει, αποδεικνύουν ότι πρώτιστό τους μέλημα είναι η ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων και η ικανοποίηση των θεσμικών τους αιτημάτων και όχι η εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων.

Με την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, την πρώτη στην ιστορία του ΕΣΥ, εξασφαλίζεται η εφαρμογή του Κοινοτικού και Εθνικού Δικαίου για τα ανώτατα επιτρεπτά όρια εργασίας.

Λαμβάνεται επίσης μια σειρά μέτρων, για την μισθολογική ενίσχυση των νοσοκομειακών γιατρών και την αναμόρφωση της διαδικασίας ένταξης και εξέλιξης στο ΕΣΥ, με την καθιέρωση του Πολυδιευθυντικού Συστήματος.

Πρόκειται για μια ιστορικής σημασίας συμφωνία, η οποία βγάζει το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία μας, από μία τελματώδη κατάσταση πολλών ετών.

Η σημερινή συμφωνία, που θα κυρωθεί με νόμο από τη Βουλή αποτελεί σταθμό για τη συνέχιση της συνεργασίας μας με την ΟΕΝΓΕ, καθώς και με όλους τους κοινωνικούς φορείς που ενδιαφέρονται για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στο κοινωνικό σύνολο. Γιατί η Υγεία, είναι κοινωνική κατάκτηση, είναι υπόθεση όλων μας.

Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω τα συλλογικά όργανα των γιατρών, για την τόσο εποικοδομητική συνεργασία, που είχαμε, η οποία οδήγησε στην υπογραφή αυτού του ιστορικής σημασίας κειμένου, το οποίο διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας".

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ: Η σημερινή ημέρα είναι πάρα πολύ σημαντική. Το περιεχόμενο της Συλλογικής Σύμβασης που υπογράψαμε, αποτελεί μια πραγματική τομή και από την επόμενη ημέρα, θα έχουμε να κάνουμε με ένα άλλο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Πιστεύουμε απόλυτα, ότι η υπογραφή αυτής της Συλλογικής Σύμβασης αποτελεί την αρχή μιας αλλαγής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Λύνει χρόνια προβλήματα του Εθνικού Συστήματος αλλά και των νοσοκομειακών γιατρών. Από μόνο του το γεγονός της υπογραφής της Συλλογικής Σύμβασης -επειδή είναι η πρώτη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπογράφεται μεταξύ των νοσοκομειακών γιατρών και του Υπουργείου Υγείας- ανοίγει πολλές προοπτικές για ένα διαρκώς βελτιούμενο και αναβαθμιζόμενο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Συγχρόνως δε, κατοχυρώνει θεσμικά την πραγματική δημοκρατία στο σύστημα. Είναι μια μείζονος θεσμική παρέμβαση, που εξαρτάται και από εμάς να τη διαχειριστούμε με ένα τέτοιο τρόπο, ώστε να κατοχυρώσουμε τις σημερινές μας κατακτήσεις και να συμβάλλουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για τη βελτίωση των παρεχόμενων φροντίδων υγείας στον ελληνικό λαό.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτή η διαδικασία διήρκεσε δύο ολόκληρα χρόνια. Δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Ήταν μια πολύ δύσκολη διαδρομή. Εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομειακών γιατρών. Πρέπει να πω, ότι περάσαμε και δύσκολες στιγμές. Πολλοί νόμιζαν, ότι δεν θα φτάναμε ποτέ σ΄ αυτό το αποτέλεσμα, μπορεί και να το ευχόντουσαν κιόλας. Σημασία έχει, ότι -όπως είπα πρωτύτερα- με την υπογραφή αυτής της Συλλογικής Σύμβασης, που έχει ιστορικό χαρακτήρα, διαμορφώνεται ένα καινούργιο πλαίσιο, μέσα από το οποίο θα συνεχίσουν εντελώς διαφορετικά από ό,τι πριν, όλες οι συνεννοήσεις και οι διαβουλεύσεις για τα κλαδικά θέματα και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, δημιουργώντας ένα πολύ πιο ανθρώπινο περιβάλλον εργασίας. Βάλαμε ένα στόχο. Οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν εύκολες. Είχαν να κάνουν και με τη μόνιμη αμοιβαία καχυποψία, που μας έρχονταν από το παρελθόν, για πενήντα ολόκληρα χρόνια, όπου και άλλες παρόμοιες προσπάθειες είχαν ξεκινήσει και δεν έστερξαν να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα. Είναι λοιπόν μεγάλης σημασίας. Από εδώ και πέρα ξεκινάει με τη Σύμβαση αυτή μια καινούργια εποχή για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που θα δώσει καλύτερες ποιοτικά υπηρεσίες υγείας στους Έλληνες πολίτες και διαμορφώνει εσωτερικά ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα. Δημόσια, για μία ακόμη φορά, θέλω να ευχαριστήσω και να εξάρω -παρά τις δυσκολίες που περάσαμε αυτά τα δύο χρόνια- το υψηλό αίσθημα ευθύνης όλων των νοσοκομειακών γιατρών. Συμπεριλαμβανομένων και εκείνων, που σε κάποια φάση των διαπραγματεύσεων είχαν διαφορετικές απόψεις, γιατί συνέβαλλαν στο να φτάσουμε σ΄ αυτό το αποτέλεσμα. Όπως πολύ σωστά είπε ο κ. Τσούκαλος, θα υπάρχουν και κάποιοι που δεν συμφωνούν. Αλλά από την ώρα, που γίνει νόμος του κράτους, τότε ο νόμος πάνω απ΄ όλα.

Και επειδή ακριβώς ο νόμος κατοχυρώνει τα δικαιώματα των γιατρών, συμμεριζόμαστε και την ιδιαίτερη ικανοποίηση, που οι ίδιοι οι γιατροί εκδηλώνουν μέσω των Εκπροσώπων τους, ότι πρόκειται πραγματικά για μία εξαιρετική εξέλιξη, μια ιστορικής σημασίας συμφωνία που επετεύχθη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Συλλογικής Σύμβασης:"

ευχαριστουμε κ υπουργέ, πιθανο να τα πουμε απο κοντά. ΘΑ ΜΑΣ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου