7 Φεβ 2009

"Κλαδική σύμβαση με «εκπτώσεις»

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Με «εκπτώσεις» στις συμφωνημένες μεταξύ υπουργείου Υγείας και γιατρών αυξήσεις στους βασικούς μισθούς του ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ κατατέθηκε χθες στη Βουλή το «πολυαναμενόμενο» σχέδιο νόμου που αφορά την κύρωση της κλαδικής σύμβασης των νοσοκομειακών γιατρών. Το σχέδιο νόμου, περιλαμβάνει τους βασικούς άξονες της Σύμβασης που αφορούν το νέο ωράριο, προσλήψεις 2.000 νέων γιατρών, εφαρμογή πολυδιευθυντικού συστήματος και αυξήσεις αποδοχών. Ωστόσο, διαφοροποιείται από το κείμενο της κλαδικής συμφωνίας που υπέγραψε πριν από δύο μήνες η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), κυρίως στο ύψος των αυξήσεων στους μισθούς και στη φορολόγηση των εφημεριών. Ετσι, ενώ στην κλαδική σύμβαση προβλέπονταν αυξήσεις στους βασικούς μισθούς από 210 ευρώ για τους ειδικευόμενους έως 420 ευρώ για τους διευθυντές, στο σχέδιο νόμου οι αυξήσεις κυμαίνονται μεταξύ 161 ευρώ και 322 ευρώ. Επιπλέον, η σύμβαση του σχεδίου νόμου δεν έχει καθορισμένη διάρκεια και δεν προβλέπεται η επαναδιαπραγμάτευσή της για το 2010, όπως είχε δεσμευθεί το υπουργείο.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των γιατρών του ΕΣΥ στις εξελίξεις. Οπως είπε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κ. Στάθης Τσούκαλος, «λόγοι πολιτικής ευπρέπειας, επέβαλαν την απόλυτη τήρηση των συμφωνημένων» και προσέθεσε ότι η επιτυχία της συμφωνίας για συλλογική σύμβαση εργασίας σκιάζεται από τις εξελίξεις. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ και δεν αποκλείεται να αποφασιστούν ακόμα και κινητοποιήσεις.

Από το «επίμαχο» σχέδιο νόμου απουσιάζουν οι διατάξεις για τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων, αφού σύμφωνα με το υπ. Υγείας, εκκρεμούσε η χθεσινοβραδινή συνάντηση με τους προμηθευτές για το συγκεκριμένο θέμα. Πηγές του υπουργείου διαβεβαίωναν ότι οι σχετικές διατάξεις θα προστεθούν στο κατατεθέν σχέδιο νόμου εντός των επόμενων ημερών. Πάντως, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται και η κατ’ εξαίρεση πρόσληψη έως και 5.500 νοσηλευτών στο ΕΣΥ με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου