7 Φεβ 2009

"Αισθανόμαστε εξαπατημένοι»

«
Αποφάσισαν 48ωρη απεργία στις 12 και 13 του μηνός οι γιατροί των νοσοκομείων
Της Πεννυς Mπουλουτζα

Αποφασισμένοι για δυναμικές κινητοποιήσεις εμφανίζονται οι γιατροί των νοσοκομείων όλης της χώρας, που δηλώνουν εξαπατημένοι από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά και την κατάθεση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας «Pύθμιση όρων απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών του ΕΣΥ», που δεν περιέχει το ακριβές κείμενο κλαδικής σύμβασης όπως είχε υπογραφεί από τα δύο μέρη.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία 48ωρη πανελλαδική απεργία των γιατρών για την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή. Επιπλέον, αποφασίστηκε η υλοποίηση προγραμμάτων εφημερίας των νοσοκομείων με βάση το 48ωρο / 56ωρο εβδομαδιαίας απασχόλησης για ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς αντίστοιχα, που πρακτικά σημαίνει ότι πολλά νοσοκομεία από τις 10 Φεβρουαρίου δεν θα μπορούν να εφημερεύσουν με επάρκεια γιατρών.

Είχε προηγηθεί συνάντηση αντιπροσωπείας γιατρών με στελέχη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, που δικαιολόγησαν τις «εκπτώσεις» στη συλλογική σύμβαση στην αρνητική οικονομική συγκυρία. Tο κείμενο που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου διαφοροποιείται σε αρκετά σημεία σε σχέση με τα συμφωνηθέντα, με πιο χαρακτηριστικό τις μικρότερες αυξήσεις στους βασικούς μισθούς των γιατρών και την απουσία αναφοράς για 2.500 προσλήψεις το 2010. Χθες, στα περισσότερα νοσοκομεία το κλίμα ήταν αρνητικό και οι γιατροί περιέγραφαν με μία λέξη τη στάση του υπουργείου Υγείας: «Κοροϊδία». «Αισθανόμαστε εξαπατημένοι γιατί τα λεφτά που θα πάρουμε είναι πολύ λιγότερα από αυτά που είχαμε συμφωνήσει», δήλωσε στην «Κ» ο κ. Πάνος Παπανικολάου, νευροχειρουργός στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

«Αλλο κείμενο υπέγραψε ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ με τον υπουργό και άλλο κείμενο είδαμε στο νομοσχέδιο», τονίζει στην «Κ» η κ. Κατερίνα Δημουλά, μέλος της πενταμελούς επιτροπής της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς στο Αττικόν. Και σημειώνει: «H γενική άποψη των γιατρών είναι ότι για άλλη μία φορά ο υπουργός τους κορόιδεψε». «Ο υπουργός μας εξαπάτησε. Δεν τήρησε την υπογραφή του. Θεωρούμε τη συμπεριφορά του εμπαιγμό στο σύνολο των υγειονομικών», δήλωσε στην «Κ» η κ. Μάγια Βάρζελη, μέλος του Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων Ιατρών Αθήνας και Πειραιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου