11 Φεβ 2009

«Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης» λέει ο Δ. Αβραμόπουλος (ΒΗΜΑ)

Ανέκρουσε πρύμναν ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος υπό τη γενικευμένη αντίδραση- συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων βουλευτών της κυβερνητικής παράταξης-, την οποία προκάλεσε το νομοσχέδιο για τη συλλογική σύμβαση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι έχουν εξαγγείλει 48ωρη προειδοποιητική απεργία καταγγέλλοντας αθέτηση των συμφωνηθέντων με την κυβέρνηση.

Ο κ. Αβραμόπουλος, αν και ήταν απών από το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης, προσήλθε στη Βουλή λίγο πριν από την περάτωση της συνεδρίασης της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για να δηλώσει ότι « υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης » τόσο ως προς τους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών και τις προσλήψεις όσο και ως προς το νέο σύστημα εξέλιξης των γιατρών στο ΕΣΥ (άρθρο 4). Εκτός από τα πυρά της αντιπολίτευσης, η οποία τον κάλεσε « να τιμήσει την υπογραφή που έβαλε » στη συλλογική σύμβαση που υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο με την ΟΕΝΓΕ, ο κ. Αβραμόπουλος βρέθηκε αντιμέτωπος με τη «μίνι “ανταρσία”» τεσσάρων βουλευτών της ΝΔ: του εισηγητή του κόμματος κ. Π.Σκανδαλάκη, του πρώην υφυπουργού Υγείας κ. Αθ.Γιαννόπουλου, καθώς και των κκ. Κ.Τσιάρα και Ν.Παπαδημάτου , οι οποίοι διατύπωσαν τις ενστάσεις τους για το νομοσχέδιο και ζήτησαν βελτιώσεις.

Ο κ. Γιαννόπουλος δήλωσε « αντίθετος με τη φιλοσοφία και τη δομή του νομοσχεδίου », αλλά « επειδή κάποιοι με τιτλοφορούν αντάρτη », όπως ανέφερε, « ουδέποτεθα κάνω χρήση και θα πω ότι δεν ψηφίζω το νομοσχέδιο ». « Κανείς από μας δεν έχει το δικαίωμακαι το κοινοβουλευτικό ανάστημα να αναλάβει πρωτοβουλίαμε μια κυβέρνηση 151 βουλευτών- αλλά με κοινωνική απήχηση- να τη ρίξει » συμπλήρωσε.

Ο κ. Σκανδαλάκης επισήμανε ότι « το σχέδιο νόμου είναι καλό,θα μπορούσε να έχει και κάτι καλύτερο », ενώ για το πολυδιευθυντικό σύστημα (τη δυνατότητα, δηλαδή, εξέλιξης στον βαθμό του διευθυντή για όλους τους γιατρούς) είπε ότι « πρέπει να δούμε τα κριτήρια ανέλιξης των γιατρών ». Επ΄ αυτού ο κ. Τσιάρας προέβλεψε ότι « μπορείνα δημιουργήσει προβλήματα » και ο κ. Παπαδημάτος τόνισε ότι « δεν είναι σωστή η προσέγγιση » του νομοσχεδίου.

Ο αρμόδιος πολιτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Γ.Φλωρίδης απέδωσε στον υπουργό Υγείας « φυγομαχία » υπό την « κατακραυγήχιλιάδων εξαπατημένων νοσοκομειακών γιατρών για τη συλλογική τους σύμβαση », ενώ ο εισηγητής του κόμματος κ. Ηλ.Λαμπίρης τον κάλεσε να πάρει πίσω το νομοσχέδιο. Ως « λαθροχειρία » επί των όσων συμφωνήθηκαν με την ΟΕΝΓΕ ερμήνευσε το νομοσχέδιο ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Χ. Χαραλάμπους, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο ο κ. Αθ.Λεβέντης όσο και ο κ. Π.Λαφαζάνης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για « εμπαιγμό ενός ολόκληρου κλάδου ».

Παρά τις επικρίσεις, ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι « δεν υπήρξε υπαναχώρησή » του, ενώ εμφανίστηκε ανοιχτός σε βελτιώσεις. Ετσι:

1 Για το μισθολογικό των γιατρών: δήλωσε ότι « υπάρχουν περιθώριανα βελτιώσουμε πιο πέρα τα δεδομένα ». Οπως είπε « είμαι βέβαιοςότι θα κάνουμε ένα βήμα ». 2 Για το πολυδιευθυντικό: τόνισε ότι « υπάρχουν τρόποι να υπερβούμε το πρόβλημα ». « Υπάρχουνδιατυπώσεις που μπορούν να συζητηθούν,έτσι ώστε το πολυδιευθυντικόνα πάρει τέτοια μορφή που να είναι αξιοκρατικό » είπε.

3 Για τις προσλήψεις: επισήμανε ότι « οι δεσμεύσεις μας ισχύουνγια τις προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών στα νούμερα που συμφωνήθηκαν:4.500 ιατροί (σ.σ.:

2.000 εντός του 2009 και 2.500 το 2010) και 5.500 νοσηλευτές ».
Σχόλιο του sotiriodoc: κκ Υπουργέ πολύ μας τα μασας!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου