11 Φεβ 2009

"Μπλακ άουτ» στα νοσοκομεία(Αγγελιοφόρος)

Gia τις περισσότερες εφημερίες του μήνα δεν θα υπάρχουν πλέον εφημερεύοντες, αφού οι γιατροί έχουν εξαντλήσει τον αριθμό των εφημεριών που προβλέπει το νέο ωράριο. Μετά την προβληματική προχτεσινή εφημερία στον «Αγιο Παύλο», χτες το μεσημέρι η γενική εφημερία του «Γ. Γεννηματάς» ξεκίνησε και αυτή επεισοδιακά. «Oι παθολόγοι είχαν συμπληρώσει το χρόνο εργασίας τους μέχρι τις 8 του μήνα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν διαθέσιμοι εφημερεύοντες. Η διοίκηση, όμως, με ανυπόγραφη ανακοίνωση που ανήρτησε, κάλεσε τρεις γιατρούς για να εφημερεύσουν. Oι γιατροί της ΜΕΘ και του Ακτινολογικού ζήτησαν άρση του προγράμματος εφημεριών καθ’ υπέρβαση του ωραρίου, αλλά κλήθηκαν να εφημερεύσουν κανονικά χτες. Oσο για τα υπόλοιπα τμήματα καλύπτονται ακόμα, αν και ο διοικητής παραδέχτηκε ενώπιον γιατρών, κατά την παράσταση διαμαρτυρίας που κάναμε χτες έξω από το γραφείο του, ότι από σήμερα θα υπάρχει πρόβλημα», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Χρήστος Παπαστεργίου.

Πάντως, ο διοικητής Γρηγόρης Στάμκος ανέφερε στον «Α» ότι υπήρχαν κατατεθειμένα προγράμματα στα τμήματα και το νοσοκομείο εφημέρευσε κανονικά.

Επεκτείνεται το «μπλακ άουτ»

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), θα ακολουθήσει «λουκέτο» κλινικών και σοβαρά προβλήματα και σε άλλα νοσοκομεία. Oπως κατήγγειλαν χτες σε συνέντευξη Τύπου, στο χορό της... υπολειτουργίας μπαίνουν το Ιπποκράτειο, ο «Αγιος Δημήτριος» και το ΑΧΕΠΑ, ενώ σε άσχημη κατάσταση είναι και τα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιφέρειας, που ήδη λειτουργούν οριακά. Το «μπλακ άουτ» αναμένεται να επεκταθεί σε Χαλκιδική, Πέλλα, Ημαθία και σε πολλές ακόμη περιοχές όπου ειδικά τη νύχτα και τα Σαββατοκύριακα η φροντίδα των ασθενών είναι μετέωρη, λόγω έλλειψης προσωπικού.

«Στον “Αγιο Παύλο”, η προχτεσινή εφημερία δεν είχε εφημερεύοντες γιατρούς σε 5 κλινικές και τμήματα, ενώ μετά τις 5 το απόγευμα η διοίκηση επιστράτευσε γιατρούς, αφού έβγαλε πρόγραμμα εφημεριών παρανόμως, κατά την άποψή μας. Αντίστοιχα προβλήματα, σύμφωνα με την ΕΝΙΘ, λόγω της ελαττωμένης ή καμίας σύνθεσης εφημερίας, αντιμετωπίζουν πλέον όλα σχεδόν τα νοσοκομεία: χτες το “Γ. Γεννηματάς”, ενώ σήμερα το Ιπποκράτειο, που συνεφημερεύει με το “Παναγία”, την Πέμπτη ο “Αγιος Δημήτριος”, που εφημερεύει με το “Γ. Παπανικολάου” και την Παρασκευή ο “Αγιος Παύλος” που εφημερεύει μαζί με το ΑΧΕΠΑ. Στις περιπτώσεις που οι εφημερίες δεν έχουν γιατρούς, οι ασθενείς θα αναγκάζονται να απευθύνονται στο νοσοκομείο που συνεφημερεύει...», υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου.

Η ΕΝΙΘ αποφάσισε, στη χτεσινή της γενική συνέλευση στο «Γ. Γεννηματάς», να πραγματοποιεί παραστάσεις διαμαρτυρίας σε κάθε νοσοκομείο που έχει γενική εφημερία τις επόμενες ημέρες της εβδομάδας. Σήμερα, στις 2: 30 μ.μ. γιατροί θα αποκλείσουν συμβολικά την πύλη του Ιπποκρατείου στην Κ. Καραμανλή.

Μηνύσεις και εξώδικα

Μέχρι σήμερα η ΕΝΙΘ θα έχει αποστείλει εξώδικες δηλώσεις σε όλες τις διοικήσεις των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, διευκρινίζοντας ότι όσες ωθούν τους γιατρούς να εργαστούν υπερωριακά παραβιάζοντας το νόμο θα έρθουν αντιμέτωπες με τη Δικαιοσύνη. «Θα καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά κατά του διοικητή του “Αγίου Παύλου” με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Μέχρι σήμερα όλοι οι διοικητές θα έχουν ενημερωθεί με εξώδικα ότι οι γιατροί δεν είναι διατεθειμένοι να εργαστούν υπερωριακά. Εξάλλου, ακόμη και σήμερα δεν έχουν πληρωθεί δεδουλευμένα από το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο στους γιατρούς πολλών νοσοκομείων. Αυτό καθιστά ορατό το ενδεχόμενο να προχωρήσουμε σύντομα σε επισχέσεις εργασίας, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να διαταραχθεί και η πρωινή λειτουργία των νοσοκομείων», επεσήμανε ο κ. Παπαστεργίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου