Η Δικαιοσύνη προειδοποιεί: Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά όχι μόνο την υγεία σας, αλλά και… την τσέπη σας, αφού μπορεί να «τινάξει» στον αέρα το ασφαλιστικό σας συμβόλαιο!
Το μήνυμα αυτό δίνουν -μέσα από το σκεπτικό μιας ασυνήθιστης απόφασης που εξέδωσαν- οι δικαστές του Εφετείου της Αθήνας, οι οποίοι έκριναν, ότι «ορθά ασφαλιστική εταιρία δεν κατέβαλε σε ασθενή τα νοσήλια ύψους περίπου 8,5 εκατομμυρίων δραχμών», επειδή εκείνη τους δήλωσε ψευδώς κατά τη σύνταξη του συμβολαίου τους ότι κάπνιζε 20 αντί 75 τσιγάρα την ημέρα επί 27 χρόνια! Το ψέμα της 55χρονης για τις καπνιστικές συνήθειές της, στη 12η ερώτηση, όταν έδωσε συνέντευξη, προκειμένου να συμπληρωθεί η αίτηση για την ασφάλεια ζωής, αποτέλεσε την καύτρα που… έκανε στάχτες τη σύμβασή της.
Η μανιώδης καπνίστρια υπέγραψε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο το 1995 και πέντε χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου «Σωτηρία» με έντονο άλγος στο στέρνο. Υστερα από σειρά εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε διαπιστώθηκε ότι είχε μια σκιά στο δεξί πνεύμονα.
Για ένα χρόνο χρειάστηκε να κάνει έξι εισαγωγές στο νοσοκομείο, όπου και κατέβαλε συνολικά το ποσό των 8,5 εκατομμυρίων δραχμών περίπου.
Οταν όμως συγκέντρωσε τα απαραίτητα χαρτιά και πήγε στην ασφαλιστική εταιρία για να εισπράξει τα χρήματα που… νόμιζε ότι δικαιούταν, την περίμενε ακόμη μια δυσάρεστη έκπληξη.
«Αποσιωπήσατε την αλήθεια. Η σύμβαση μεταξύ μας είναι άκυρη», της είπαν. Η γυναίκα δικαιολογήθηκε ότι ήταν συγχυσμένη. Είχαν ακολουθήσει όμως οι πραγματικές απαντήσεις της στα ερωτηματολόγια των γιατρών που της πήραν το ιστορικό στο νοσοκομείο. Εκεί, άλλωστε, δεν μπορούσε να κάνει το ίδιο…
«Καπνός» όμως έγιναν και οι ισχυρισμοί της στο δικαστήριο, όπου προσέφυγε.
«Αίρεται η υποχρέωση της εταιρίας να καταβάλει τα ασφάλιστρα», αποφάσισαν οι εφέτες.
Στο σκεπτικό τους επισημαίνουν ότι:
- Ηταν υποχρεωμένη να δηλώσει την κατάσταση της υγείας της με πληρότητα και λόγω της αρχής της καλής πίστης που διέπει τις ασφαλιστικές συμβάσεις.
- Η εταιρία αν γνώριζε την αλήθεια θα έθετε στο συμβόλαιο ειδική εξαίρεση των ασθενειών των αγγείων και πνευμόνων, καθώς είχε θέσει ως όριο για τη συγκεκριμένη ασθενή τα 20 τσιγάρα.
- Ο ακριβής αριθμός των τσιγάρων που κάπνιζε ήταν κρίσιμος για τη στάθμιση του ασφαλιζόμενου κινδύνου, αλλά και τον καθορισμό του ύψους των ασφαλίστρων.
9 Φεβ 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου