11 Φεβ 2009

Αντιδράσεις...............

Την αντίδραση της αντιπολίτευσης, προκάλεσε η πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, να προβεί σε τροποποιήσεις της συλλογικής σύμβασης εργασίας που υπέγραψε με τους εκπροσώπους του κλάδου, τον περασμένο Δεκέμβριο, προκειμένου να την φέρει στη Βουλή προς ψήφιση.

Κατά τη συζήτηση του σχετικού σχεδίου νόμου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού, ότι το πνεύμα της σύμβασης διατηρείται ακέραιο, με μόνη αλλαγή την προσαρμογή της στην παρούσα οικονομική συγκυρία, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης δήλωσαν πως το καταψηφίζουν.

«Δεν έχει υπάρξει υπαναχώρηση. Μικρές αλλαγές έγιναν, που έχουν να κάνουν με τα νέα δεδομένα στην ελληνική οικονομία - αλλά μέχρι να τελειώσει η συζήτηση στη Βουλή, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των οικονομικών παραμέτρων» ανέφερε ο υπουργός Υγείας και συνέχισε:

«Δεν φέραμε για κύρωση το κείμενο της συμφωνίας, γιατί έτσι, δεν θα είχατε καμία δυνατότητα να πείτε την άποψή σας πέραν του να ψηφίσετε - ενώ τώρα, έχουμε την δυνατότητα να συνδιαμορφώσουμε το τελικό σχέδιο. Το κείμενο είναι εκεί, είναι ίδιο με τη συλλογική σύμβαση στο μεγαλύτερο ποσοστό του, τα συνδικαλιστικά όργανα συμφωνούν σε γενικές γραμμές, βελτιώνουμε τους οικονομικούς όρους και βρίσκουμε λύση την οποία από κοινού θα διαμορφώσουμε».

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ ο εισηγητής του, Ηλίας Λαμπίρης, στάθηκε ιδιαίτερα στην «αναξιοπιστία» της κυβέρνησης, αφού ο υπουργός «άλλα έχει υπογράψει και άλλα φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση».

«Ενώ στην κλαδική σύμβαση ορίζεται πως κατά τη διάρκεια της σύμβασης θα υπάρξουν 2.000 προσλήψεις, στο νομοσχέδιο αναφέρεται πως οι προσλήψεις προγραμματίζονται. Αντί για 5.500 προσλήψεις νοσηλευτριών, ο αριθμός αυτός προσδιορίζεται ως το ανώτατο όριο. Οι δεσμεύσεις αυτές, είναι κενές περιεχομένου» παρατήρησε ο κος Λαμπίρης.

«Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, καταγγέλλει την κυβερνητική αναξιοπιστία, γιατί αναιρεί βασικά στοιχεία της συλλογικής σύμβασης - και κυρίως την ετήσια διάρκειά της, τα οικονομικά μεγέθη της και την δέσμευση για 4.500 προσλήψεις» ανέφερε ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους ΚΚΕ .

«Αν θέλετε μπορούμε να προβλέψουμε στο νομοσχέδιο αναθεώρηση της σύμβασης μετά από ένα έτος. Η δέσμευσή μας για 4.500 προσλήψεις ιατρών εξακολουθεί να ισχύει» απάντησε ο Δ. Αβραμόπουλος.

«Το ΑΣΕΠ παρακάμπτεται και το σχέδιο νόμου προβλέπει απλώς να ληφθούν υπόψη οι υποδείξεις τους. Τι σας εμπόδισε να είχατε προσλάβει μερικές χιλιάδες προσωπικό; Από το 2006 λέτε πως επείγεστε. Γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει το ΑΣΕΠ;» αναρωτήθηκε ο Αθ. Λεβέντης (ΣΥΡΙΖΑ).

Κατά του άρθρου 4 του σχεδίου νόμου για το νέο σύστημα ένταξης και εξέλιξης στο ΕΣΥ, τάχθηκε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης, όπως επίσης και ο πρώην υφυπουργός Υγείας, Αθανάσιος Γιαννόπουλος.

Και ο βουλευτής της ΝΔ Αθανάσιος Γιαννόπουλος εμφανίστηκε «αντίθετος με την φιλοσοφία του νομοσχεδίου», διευκρινίζοντας ωστόσο πως θα το υπερψηφίσει, τόσο επί της αρχής, όσο και επί των άρθρων: «Κανείς από μας δεν έχει το κοινοβουλευτικό και ιστορικό ανάστημα να αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία, με τέτοια πλειοψηφία 151 βουλευτών, να ρίξουμε την κυβέρνηση. Και σε περίπτωση ονομαστικής ψηφοφορίας, θα ψηφίσω υπέρ του νομοσχεδίου και των άρθρων του, ασχέτως αν είμαι υποχρεωμένος να δηλώσω τις αντιθέσεις μου που θεωρώ πως θα λειτουργήσουν εποικοδομητικά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

--------------------------------------------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου