7 Φεβ 2009

Απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί(Το ΒΗΜΑ)

Ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση είναι τόσο οι γιατροί όσο και οι προμηθευτές των δημοσίων νοσοκομείων, καθώς όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να τηρηθούν τα υπεσχημένα προς κάθε κατεύθυνση.

Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) αποφάσισαν χθες να προχωρήσουν σε απεργία στις 12 και 13 Φεβρουαρίου, εκφράζοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο τη διαφωνία τους με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή και αφορά την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Το σχέδιο προβλέπει ναι μεν προσλήψεις 5.500 νοσηλευτών εκτός ΑΣΕΠ και 2.000 νέες θέσεις γιατρών, ωστόσο οι αυξήσεις στους βασικούς μισθούς των γιατρών είναι διαφορετικές από αυτές που είχε υποσχεθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών, ο υπουργός Υγείας κ. Δ.Αβραμόπουλος είχε δεσμευθεί ότι θα δοθούν αυξήσεις στους βασικούς μισθούς από 210 ως 420 ευρώ, από τον ειδικευόμενο ως τον διευθυντή. Οι αυξήσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι ως 322 ευρώ (περίπου 50 ευρώ λιγότερα για τους ειδικευόμενους και 100 ευρώ για τους διευθυντές των κλινικών). Επίσης, στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνονται διατάξεις σχετικά με το αφορολόγητο των αμοιβών ορισμένων εφημεριών, κάτι που επίσης είχε αποτελέσει υπόσχεση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Από την πλευρά τους οι προμηθευτές εργαλείων και αναλώσιμων υλικών χαρακτηρίζουν άκαρπη τη συνάντηση που είχαν με τους υπουργούς Οικονομίας και Υγείας για τη ρύθμιση των χρεών. «Ο λόγος της αποτυχίας των συνομιλιών είναι το γεγονός ότι η πρόταση εκ μέρους της κυβέρνησης ήταν διαφοροποιημένη από τις δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις που είχαμε λάβει στις 15.1.2009» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανελληνίου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ). Οι εκπρόσωποι των προμηθευτών εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους με τον τρόπο που θα γίνει η εξόφληση των χρεών των νοσοκομείων. Συγκεκριμένα, οι δύο υπουργοί πρότειναν την εξόφληση του ποσού σε τρεις δόσεις: η πρώτη (20%-30% της οφειλής) θα καταβληθεί άμεσα (τοις μετρητοίς), η δεύτερη σε έναν χρόνο και η τρίτη το 2011. Επόμενη συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομίας και Υγείας, όπου θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες της διαδικασίας εξόφλησης των χρεών, έχει προγραμματιστεί σε δέκα ημέρες. «Σύμφωνα με τα παραπάνω, είναι προφανές ότι δεν διαφαίνεται να υπάρχει διάθεση εκ μέρους της κυβέρνησης για λύση που θα ικανοποιεί τα δίκαια και νόμιμα αιτήματά μας και κυρίως υπάρχει χρονοτριβή δεδομένου ότι μας μεταθέτουν συνεχώς την οριστική και συγκεκριμένη πρόταση» τονίζεται στην ανακοίνωση της ΠΑΣΥΠΙΕ.

Σημειώνεται ότι μεθαύριο, Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου, οι εκπρόσωποι των εταιρειών-μελών της ΠΑΣΥΠΙΕ θα συναντηθούν προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου