11 Φεβ 2009

Βράζει το ΕΣΥ ..........................

Μπλακ άουτ» αναμένεται να δημιουργήσει στα νοσοκομεία του ΕΣΥ η κατάθεση στη Βουλή της συλλογικής σύμβασης του υπουργείου Υγείας με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, οι οποίοι κάνουν λόγο για αθέτηση συμφωνιών και αρχίζουν κύκλο απεργιακών κινητοποιήσεων. Η πρώτη προειδοποιητική 48ωρη απεργία πραγματοποιείται Πέμπτη και Παρασκευή, ενώ αναμένεται να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις.


Οπως τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Στάθης Τσούκαλος, τα μέλη της Ομοσπονδίας απαιτούν την άμεση κύρωση από τη Βουλή της κλαδικής σύμβασης εργασίας, όπως ακριβώς υπογράφηκε την 1η του περασμένου Δεκεμβρίου.

Η κρίση ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη, όταν κατατέθηκε για κύρωση στη Βουλή η συλλογική σύμβαση που είχαν υπογράψει την 1η Δεκεμβρίου 2008 το υπουργείο Υγείας με την Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών, όταν διαπιστώθηκε πως το κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή είχε βασικές διαφορές.

Με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπονται αυξήσεις στους βασικούς μισθούς μικρότερες κατά 50 έως 100 ευρώ των συμφωνηθέντων, δεν καταργείται το «πλαφόν» για τις εφημερίες των διευθυντών, ενώ με το πολυδιευθυντικό, αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα στελέχωσης των εφημεριών, κυρίως στην επαρχία.

Οπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσούκαλος με το σχέδιο νόμου «αναιρούνται βασικά στοιχεία της συλλογικής σύμβασης και κυρίως η ετήσια διάρκειά της και η χρονική δέσμευση για τις 4.500 προσλήψεις».

Τα έντονα προβλήματα θ' αρχίσουν να δημιουργούνται από σήμερα καθώς οι γιατροί όλων των νοσοκομείων θα πραγματοποιούν λιγότερες εφημερίες (τέσσερις τον μήνα οι ειδικευόμενοι και δύο οι ειδικευμένοι), εφαρμόζοντας τα προβλεπόμενα από το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο. Σήμερα σημειώνεται ότι στα περισσότερα νοσοκομεία της περιφέρειας υπάρχουν δύο έως τρεις γιατροί ανά τμήμα, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγες μέρες να καλύπτεται το «πλαφόν» των εφημεριών και να μην μπορεί να στελεχωθεί η εφημερία.

Χθες το μεσημέρι η γενική εφημερία του νοσοκομείου του «Ερυθρού Σταυρού» ξεκίνησε χωρίς ειδικευμένους ακτινολόγους και η λειτουργία του τμήματος ήταν αδύνατη καθώς ο νόμος απαγορεύει να εφημερεύουν μόνον ειδικευόμενοι. Ανάλογα προβλήματα αναμένονται να παρουσιαστούν από σήμερα και σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου.

Παράλληλα, στο Κρατικό της Νίκαιας σημειώθηκαν ελλείψεις επιμελητών αναισθησιολόγων, καθώς και σε διάφορα τμήματα του Θριάσιου.

* «Οσο ο προσανατολισμός του υπουργείου Υγείας και της πλειοψηφίας της ΟΕΝΓΕ είναι η εφαρμογή με τον α' ή β' τρόπο των ευρωπαϊκών οδηγιών και των προεδρικών διαταγμάτων, θα οδηγούμαστε σε περικοπή δικαιωμάτων των γιατρών, εν όψει μάλιστα και της νέας οδηγίας που προκύπτει από την έκθεση Σερκας (65ωρο και απλήρωτος χρόνος) που σύντομα θα υλοποιηθεί στις χώρες της Ε.Ε.», δήλωσε χθες στην «Ε» ο Ηλίας Σιώρας, μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της ΟΕΝΓΕ και εκπρόσωπος της παράταξης ΔΗΠΑΚ στην Ομοσπονδία. «Τις επόμενες ημέρες προβλέπεται ότι θα ενταθεί ο αυταρχισμός από τη μεριά της κυβέρνησης και πρέπει να απαντηθεί άμεσα με μαζική συμμετοχή των γιατρών στις κινητοποιήσεις και προάσπιση της υγείας των ασθενών με τη δημιουργία απεργιακών επιτροπών».

Και στη Θεσσαλονίκη

Για τα προγράμματα εφημεριών διαμαρτυρήθηκαν χθες στο Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» της Θεσσαλονίκης οι νοσοκομειακοί γιατροί. Αντέδρασαν για τη μη εφαρμογή του προγράμματος εφημεριών, που προβλέπει 2 εφημερίες τον μήνα για τους ειδικούς γιατρούς και 4 για τους ειδικευόμενους.

Οι γιατροί του νοσοκομείου δήλωσαν ότι δεν θα πραγματοποιήσουν τη χθεσινή εφημερία στο παθολογικό-χειρουργικό τμήμα και στο ακτινολογικό.

Η διοίκηση αντέδρασε με την κλήση γιατρών που πραγματοποίησαν τελικά τις εφημερίες, οι οποίες, σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, είναι υπερωριακές και παράνομες. Για τον λόγο αυτό σήμερα προτίθενται να καταθέσουν μήνυση κατά της διοίκησης του Νοσοκομείου «Αγιος Παύλος».

Παρόμοια ένταση υπήρξε και στο «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Οι γιατροί επέστρεψαν στον διοικητή του νοσοκομείου, Ευγένιο Χαϊτίδη, το πρόγραμμα εφημεριών, που προβλέπει περισσότερες ώρες απ' αυτές που ζητούν, και απάντησαν επίσης με μήνυση κατά του διοικητή.

Οι γιατροί της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους με συγκέντρωση και γενική συνέλευση στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς». Σήμερα ξεκινούν κινητοποιήσεις και στα κέντρα υγείας. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου