11 Φεβ 2009

Αναζητεί... γιατρικό για τις αποδοχές των γιατρών(ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ)

Πρύμναν ανέκρουσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος σχετικά με τις αποδοχές των νοσοκομειακών ιατρών, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε αλλαγές που αφορούν το οικονομικό σκέλος και τη χρονική διάρκεια των συμβάσεων. Τόνισε μάλιστα ότι πριν το τέλος της επεξεργασίας του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή θα κατατεθούν βελτιωτικές τροποποιήσεις από το υπουργείο.



«Θα ήθελα να μας στηρίξετε και να πάμε συναινετικά, υπάρχουν τρόποι να υπερβούμε το πρόβλημα που προέκυψε» ανέφερε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Υγείας απαντώντας ουσιαστικά στην έντονη κριτική της αντιπολίτευσης, στις αιχμές των κυβερνητικών βουλευτών αλλά και στις κινητοποιήσεις των ιατρών.

Ο κ. Αβραμόπουλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αλλαγές στις διατάξεις που αφορούν τον τρόπο κάλυψης των θέσεων διευθυντών στο ΕΣΥ.

Αντιδράσεις, πάντως, υπήρξαν και από βουλευτές της Ν.Δ. οι οποίοι επισήμαναν ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Ειδικότερα, ο πρώην υφυπουργός Υγείας Αθ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι είναι αντίθετος με τη φιλοσοφία και τη δομή του νομοσχεδίου, αλλά δεσμεύτηκε ότι θα το υπερψηφίσει λέγοντας χαρακτηριστικά:

«κανείς δεν έχει το ιστορικό ανάστημα και το δικαίωμα να ρίξει μια κυβέρνηση των 151 βουλευτών. Και σε ονομαστική ψηφοφορία θα ψηφίσω υπέρ». Ακόμη και ο εισηγητής όμως του νομοσχεδίου Π. Σκανδαλάκης κάλεσε τον υπουργό να ακούσει τις παρατηρήσεις των βουλευτών σχετικά με το πολυδιευθυντικό σύστημα και να κάνει βελτιώσεις.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλογίστηκε στο υπουργείο Υγείας ότι υπήρξε ανακόλουθο στα συμφωνηθέντα με του νοσοκομειακούς ιατρούς.

Παράλληλα, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ηλ. Λαμπίρης κατηγόρησε την κυβέρνησή ότι ανοίγει τον ασκό του Αιόλου με την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού εκτός ΑΣΕΠ Εντονότερη κριτική άσκησαν τα κόμματα της Αριστεράς με τον Χ.Χαραλάμπους ΚΚΕ να σημειώνει ότι το νομοσχέδιο αποτελεί «λαθροχειρία στη συλλογική σύμβαση».

Εν τω μεταξύ, κανονικά θα διεξαχθεί η προγραμματισμένη για αύριο και μεθαύριο 48ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών όλης της χώρας, με βασικό αίτημα την άμεση κύρωση από τη Βουλή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, που υπογράφτηκε στις 1.12.2008, ενώ από σήμερα σε πολλά δημόσια νοσοκομεία της χώρας οι νοσοκομειακοί γιατροί άρχισαν να εφαρμόζουν το «νόμιμο πρόγραμμα εφημεριών», χωρίς τις παρατάσεις που έκαναν μέχρι τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου